О, Боже! Детето иска на лагер!

• 7 104
  • 196
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, мили мами! Утре е последния срок за записване за лагер (в манастир, далеч от нащия град). Малката ми дъщеря иска да отиде, но някак си не ми дава сърце да я пусна. Мисля, че е малка, но баща й ме убеждава, че е достатъчно самостоятелна (колкото може да е самостоятелно едно лапенце на 8:)). Миличката не може да си връзва обувките и никога не е пътувала самичка. Плюс това не може да спи, страх я е. Правили сме какво ли не. Пръскахме Кървавата Мери с вълшебен спрей (стара бутилка от препарат с вода и глитър), татко й се бореше с Момо, Самара, викахме, пяхме, танцувахме. Нищо! Взехме я да спи при нас, но вече 2 месец съпругът ми спи на дивана, то това вече не е живот.
Плюс това с по-големите ми деца беше страшен цирк. То не бяха чорапи, горници и обувки. Плащахме лампа в троен размер, защотото нашият си я домъкна вкъщи. Чаши, възглавници и дистанционни също са редовна част от сувенирите.
Имехме един случай, в който по-голямата ми дъщеря се беше напила (лагерът беше на същото място). Хората са се видели в чудо, та ходихме да си я взимаме. Сега... не казвам, че второкласниците са чак толкова напред в материала, но все пак. Водили сме ги тези разговори, обяснявали сме си, но като майка, минали през всички възможни циркове (по отношение на лагерите), не съм сигурна.
Учителките, които ще ги съпровождат ми се струват меко казано калпавички. Не знаят къде са им главите, камо ли какво ще се случи с 40-50 деца.
Та въпросът ми е: Аз ли преувеличавам, при положение, че съпругът и е съгласен?
Нарочно цитирам целия първи пост. Моля ви, спрете да мислите със сърцето си и включете мозъка. Вижте, как е написан текста, как се говори за децата. При наличие на 3 деца: първото дете се е напило, прибрали го веднага - разходи, срам. Второто - откраднало лампа, платили. Освен лампа се носят като "сувенири" чаши, дистанционни и т.н. от лагера. Придружаващите учители се определят като "калпавички". И на фона на това майката пита, дали да запише третото си дете на лагер 1 ден преди крайния срок, защото го било страх и не можело да връзва обувките. ВЕрно ли?

# 91
Е, той срокът за записване е минал и без това, дайте да продължаваме за връзване на обувки и колко по-удобни са гуменките Joy

# 92
Дали детето на авторката може да си връзва обувките е най-малкият проблем.  Аз изобщо не съм убедена, че темата е истинска и пусната от майката. Да си нарича детето "лапенце" как да е, ама учителките да й се струват "калпавички" вече говори много за тази "майка", на която едното дете краде лампа от хотела без никой да забележи, а пък дъщеря си прибира пияна пак от хотел. Дано учителките четат тук и да имат едно на ум с това детенце, че да не стане някоя по-голяма беля.

# 93
  • София
От личен опит с номер 5 на път, стигнах до извода, че повечето деца се научават да си връзват обувките и да се къпят сами някъде до края на предучилищната. Някои още в първите градински групи, когато родителят е по-упорит или по-мързелив, според гледната точка.

# 94
На немито дупе и крака ако иска може и 5-те чифта едновременно да си обуе, все същото.
Е и? За 5 дена какво ще стане??????

Например цистит. Отнема няколко часа ешерихия коли да се придвижи и да се засели в пикочната система, ако не е добре почистена от кожата.

# 95
Мдааа, всеизвестно е, че форумските деца са супер развити от пелени още. Нищо, че са кърмени до 3 години.
От моят опит с двете ми деца споделям, че къпане, връзване на връзки, сресване на косата, самостоятелно и адекватно за сезона обличане настъпва някъде около 8-10 годишна възраст. В рядък случай едно предучилищно( 6г.) ще се сети самО да се изкъпе, преоблече с подходящи дрехи и т.н. без възрастен да му напомни и контролира. Имам приятелка, която е начална учителка и от нея знам, че в първи клас ги обгрижва от - до. Някои дори се напикават инцидентно в час.
Моята по малка дъщеря на 8 години можеше да си върже косата и да си оправи тоалета, но пък много тъгуваше за мен когато трябваше да се разделяме. Но да не забравяме, че в този форум всички са от Супермен нагоре Stuck Out Tongue Winking Eye

# 96
На немито дупе и крака ако иска може и 5-те чифта едновременно да си обуе, все същото.
Е и? За 5 дена какво ще стане??????

Например цистит. Отнема няколко часа ешерихия коли да се придвижи и да се засели в пикочната система, ако не е добре почистена от кожата.

Преди 100-200 години всички са били перманентно болни от цистит, защото определено не са се къпали по 2 пъти та ден.

Силиконовите връзки не са ли пак вид лепки?

# 97
Тези, които аз ползвам, са леко разтегателни и обувката може да се нахлузва без разкопчаване, закопчаване, връзване, развръзване, стягане, отпускане и т.н.

# 98
Нищо "супер мама" няма в едно 8 годишно дете да може да се изкъпе, да се облече, нахрани (при готова храна), да си върже обувките и да се обслужи в тоалетната. Обаче масово децата са абсолютно безпомощни за такива тривиални неща. Миналата година (на 7г), гласувах доверие да си измива и косата сама. Показах как се нанася шампоан, как балсам, как се изплаква. Много добре се справя детето. И много горда е, че може и в това да се оправи сама. Единствено не разрешавам засега да се суши, не умее, има риск да се изгори.

# 99
Абе, той моичкият като се къпе всеки ден, та какво?!? Къпането му дори и вкъщи е по-скоро игра, нищо че е вече на 11 г. Мотае се иначе по половин час и цялата баня е във вода и сапун. По лагерите е същото - къпе се, ама некачествено. Като се върне си е кирлив.... Ама не му предирям чак  толкова. Важното е да се е забавлявал и да си е намерил нови приятели.
Къпе се сам от около 8-годишен, явно тогава почна да го хваща срам и така пожела. Връзки връзва, ама си го мързи....къде, къде е по-лесно някаква си лепка. Аз обаче съм гадна и затова купувам само с връзки. Grin

# 100
Ама това сериозно ли дето 8-годишно не може да се изкъпе,.измие,.забърше и да си върже обувките, за да не се спъва?!

# 101
Ама това сериозно ли дето 8-годишно не може да се изкъпе,.измие,.забърше и да си върже обувките, за да не се спъва?!

Е, сериозно ли?!? Какво толкова те учудва? Има много майки, които вършат какво ли не за детето.

# 102
Ми чудно ми е, че се приема за нормално. Тези деца не искат ли да са самостоятелни. Как така майка ти ще те бърше, облича и храни, а може и таткото да се включва.

# 103
За останалото не знам, ама виждам доста деца и над 8г да ходят с развързана връзка и да я настъпват, но да не могат или да не се сещат да я завържат.
За протокола аз на 5г влязох в санаториум, а по принцип вземаха от 6г нагоре. Та вече можех да си мия косата и на бърза ръка ме научиха момиченцата да си оправям леглото под конец, че и пликовете на одеялата си сменяхме сами, ама как - като го опъвахме на пода и четири деца заставахме в четирите ъгъла и те така си помагахме. Пак по него време вече можех да си връзвам връзките на обувките, но и лепки нямаше, а същата година майка ме научи да познавам и аналоговия часовник. На 8 години сама се научих да си връзвам опашките (лятото след първи клас).
Щерката на 5г вече се бършеше сама и качествено, малкият се налага да се мие след всяко ходене до тоалетна, а ако го оставя сам да си измие косата ще излезе със суха коса от банята - не понася водя на лицето си, освен ако не е в басейна. 🤣

# 104
Dincho, не е чак такава драма.......Всеки си знае за детето си. На мен ми е все тая дали чуждо дете може да се къпе или връзва.

Аз например на моя му нося раницата в понеделник до училище, понеже е над 20 кг. (носят много помагала и тетрадки). Стоят там през седмицата, т.е. не я носи всеки ден. За други родители не е нормално, но за мен е ок и не ме вълнува дали Пенка или Иванка го одобряват.

Mama Ru, ние сме живели в други времена. Мен ме водиха на училище само първата седмица. След това - сама. Нито е имало мобилни телефони, да те чуят къде си, нито те знаят ял ли си, чел ли си или пък си си играл цял ден.....

Общи условия

Активация на акаунт