Пролет китна е дошла, растат ДЕКЕМВРИйските деца! (Тема 3)

• 21 102
  • 817
  •   1
Отговори
# 675
И аз помислих че може да е от моркова. Ще пробвам пак по нататък. Благодаря Butterfly. Беше ми странно, че може да е от морков, но явно е възможно.
Dee92 аз се ръководя по схемата на хип, доволна съм. Служи ми за ориентир. Дори и да не са зеленчуците в същия ред. Сега малко ще разбъркам последователността заради моркова

# 676
  • до най-прекрасния мъж
Мечта, морковът спича доста. Аз с него започнах и я спече. Два дни слагам от него по малко в пащърнак и сладък картоф и пак се спече. Ака всеки ден, но оформено и видимо я надува, защото киселее и после пръцка. Купих и тиква на Хип, вижда ми се по-гъста от Гербер. Дано заради гъстотата да е повръщала предния път. Ние сме до 110 мл, но днес не ги дояде, изпи си млякото, а преди да заспи, се разрева и й дадох вода. Изпи 10 мл и заспа. Днес режимът ще е както дойде, още е с Т 37.1-37.2, няма да я мъча. Поне си заспива в леглото и вчера, и днес.

# 677
Мечта, на мен така ми се обрина първото дете от картоф.
И на нас ни е време за захранване. Отдавна всички признаци са налице, но все отлагам. Не стои седнала, но и аз не съм я слагала. Ще я чакам сама да започне. Кака и към 7-8 мес. започна да сяда, след като се научи да лази. От поза за лазене се обръщаше и сядаше.
Ще разгледам схемата на Хип. Забравила съм вече предния път кое след кое въвеждах, но си спомням, че беше много бавно. Мисля да започна с тиква или пащърнак. Тиква още зимата направихме с мъжа ми малки бурканчета от домашна, така, че си имам. Пащърнак взех на Хип. Морков също. Внимавайте с  белия морков на Хип, че се оплакват от реакции от него. Общо взето мисля да давам това, което намеря домашно или био. Ако не намеря - бурканче. Череши към кой месец се дават? Питам, защото ще станат домашните. Чудя се да замразя ли или да затворя в бурканчета като тиквата.
Вие оставяте ли бебоците на земята? Върху какво? Има ли някой от килимчетата, които продават и вършат ли работа?
Блу, бързо да минава.

# 678
Как точно мерите мл и грамаж - пресипвате в други чисти купички и притегляте или? 😊 Взех няколко бебешки лъжички, ще пробвам да им сравня обема.
Като му давам вит. Д тези дни, видях, че вече не избутва така с езиче.

Тара, редовно го оставям аз, че там не се притеснявам, ако се завърти. Върху гимнастиката - тя е с тънко килимче, което пера. Под нея прострях голямо бебешко одеяло, ако излезе извън 'очвртанията', да си се въргаля. Всичко това е върху нашия си килим, той е от вълна и не запарва. С лазенето и захранването се чудя какво да слагам непромокаемо, че да спася килима обаче. 😀

# 679
  • до най-прекрасния мъж
dee, меря с кухненска везна. Слагам чиста стъклена купичка, тарирам везната с нея и отсипвам с нейната лъжичка желаното количество. После топля на водна баня в метална купа на котлона. Това за зеленчуковите, плодовите няма да ги топля, освен ако не съм ги извадила от хладилник.

# 680
Мечта, на мен така ми се обрина първото дете от картоф.
И на нас ни е време за захранване. Отдавна всички признаци са налице, но все отлагам. Не стои седнала, но и аз не съм я слагала. Ще я чакам сама да започне. Кака и към 7-8 мес. започна да сяда, след като се научи да лази. От поза за лазене се обръщаше и сядаше.
Ще разгледам схемата на Хип. Забравила съм вече предния път кое след кое въвеждах, но си спомням, че беше много бавно. Мисля да започна с тиква или пащърнак. Тиква още зимата направихме с мъжа ми малки бурканчета от домашна, така, че си имам. Пащърнак взех на Хип. Морков също. Внимавайте с  белия морков на Хип, че се оплакват от реакции от него. Общо взето мисля да давам това, което намеря домашно или био. Ако не намеря - бурканче. Череши към кой месец се дават? Питам, защото ще станат домашните. Чудя се да замразя ли или да затворя в бурканчета като тиквата.
Вие оставяте ли бебоците на земята? Върху какво? Има ли някой от килимчетата, които продават и вършат ли работа?
Блу, бързо да минава.
Според мен череши на пюре могат да се дават, но по-малко. Не повече от 50 - 60 мг.

Когато Митко се запече от зеленчуковото пюре, например не ака два дни, на третия ден му давам пюре от сини сливи или манго и още същият ден си ака по-няколко пъти.

Големи алергени са ягодите, прасковите, кайсиите.

Митко също ми вдигна температура 37, 2 след ваксината, но бързо спадна. Даже панадол не му дадох, понеже педиатрите препоръчват да се дава над 38.

Много бързо се изморява през деня, на кърмя го, поиграе си малко в активната гимнастика, постои на стола за хранене и започва да мрънка за сън. След това може и един час да си лежи в кошарата и тогава да заспи. Понякога и два часа не може да издържи буден, а след 30 минути сън отваря очите.

При нас действа ранното слагане в кошарата. Давам му плюшени играчки в двете ръце, за да не вади бибероната от устата, пускам му музикалната въртележка над кошарата и той се успокоява, започва да си ритка с крака, до като се измори и заспи. Аз само влизам да поглеждам дали бибероната е в устата и дали не плаче. В повечето случаи като съм в стаята му преча да заспи.

Вечер си спи добре, заспива най-късно в 9 часа, а понякога и в 8, и се събужда в 8 часа сутринта. Но нощните хранения си ги търси. Кърмя го в полусънено състояние и след това пак си заспива. Преди правеше паузи по 5, 6 часа между храненията през нощта, а сега на 3, 4 часа гладен.

Помня от баткото, че след годинката вече правеше по-дълъг сън на обяд, към 2, 3 часа.

Всеки ден изяжда различно количество зеленчуково пюре. Между 100 и 160 грама. Много рядко да изяде цяло бурканче от 190 грама.

Аз купих пластмасова купичка, която е разделена на три триъгълничета, а под тях се поставя топла вода и така топля на пара. Слагам топла вода от бойлера . Мерилката ми са триъгълничетата, едното триъгълниче събира 80 грама.

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 15:29 от Titanka

# 681
Titanka, как разбираш колко дохранваш след като кърмиш? Аз още не съм захранила моя Митко, чакам последната ваксина на 23 и смятам на 1-ви юни да започна. Притеснявам се обаче точно от това какво количество ще изяде... Ако пък се цедя и давам от шише, няма шанс и 1мл да изпие. Отказва го и това е.

# 682
Titanka, как разбираш колко дохранваш след като кърмиш? Аз още не съм захранила моя Митко, чакам последната ваксина на 23 и смятам на 1-ви юни да започна. Притеснявам се обаче точно от това какво количество ще изяде... Ако пък се цедя и давам от шише, няма шанс и 1мл да изпие. Отказва го и това е.
Според мен цеденето е грешка, понеже можеш да направиш хиперстимулация. С кърма не можеш да го прехраниш.

Замествам обедното кърмене на обяд ( в 12 или 12 и 30 часа) със зеленчуково пюре.  Давам колкото иска да изяде, но разбира  се  не повече от едно бурканче от 190 грама. Понеже не знам колко се е нахранил с пюрето и колко време ще издържи, давам след това на поискване да сучи. Понякога издържа 3 часа, но понякога 2 часа. При кърменето не се гледа колко кърма е изпил, ако му дойде повече, тя ще изтече от устата. След като е ял пюре не е нужно да се дава веднага да сучи, а когато поиска.

При всяко въвеждане на различна храна ок кърма, тя намаля. Така постепенно детето ще свикне да яде друго и кърмата ще изчезне нацяло.

# 683

Кога мислиш ти и с какво да започнеш?

Всъщност при нас ще е преди средата на 5м като гледам, че ако изчакам ваксината ще стане почти 6м. 🤔
Днес сложихме първи прием Синфлорикс, а в понеделник плана е да сложим първата доза от ротавирусната ваксина и след това да започна най-после захранването. Това ще рече няколко дни преди да стане на 6 месеца 😁  Педиатърката ме предупреди, че днес вече може да е по-кисел и да вдигне температура, защото миналата седмица от шествалентната ваксина нямахме абсолютни никакви странични ефекти. Та сега съм пак на тръни

# 684
Внимавайте с  белия морков на Хип, че се оплакват от реакции от него.
Ох, не ме плаши. Grin Аз съм намислила да въведа обикновения морков и тиквата най-накрая, защото нали оранжевите не били добре за рефлукса. Пък след като въведох пащърнак (разхлабващ), картоф (запичащ) и тиквичка (разхлабваща), реших бял морков, тъй като се води запичащ и после може би броколи. Явно с белият морков ще трябва да карам по-бавно и с по-малко.

dee, и аз меря с кухненска везна. Засега ползваме най-обикновена порцеланова малка купичка от Ikea. Меря колко тежи купичката, пресмятам колко пюре да добавя в нея и изсипвам. След това я храня, докато купичката си стои на везната и в случай, че изяде по-малко от намисленото, виждам колко е. Реших, ако се наложи да добавя вода в пюрето, както стана с картоф+тиквичка, да не смятам много много грамажите на самата вода.

Още не сме взели столче за хранене. Чудя се кои критерии са важни. Засега стигнах до извода, че ми трябва с няколко позиции на облегалката и да се регулира височината. За другото не знам какво да гледам.

# 685
  • до най-прекрасния мъж
Черешите много надуват корема, поне на мен така ми действат. Аз ще дам догодина. Иначе, дават ги 10+, заедно с дюля, праскова, кайсия. Аз още се чудя за жълтъка. Педиатърката каза да давам по 1/4 през ден, а масово го препоръчват поне от 6+ Аз ще трябва да го дам на 5++. Чудя се дали да не дам още 4-5 зеленчука до началото на юни и тогава. Имам да въведа бял морков, броколи, карфиол, тиквичка и зелена чушка от зеленчуците, подходящи преди 6 месеца.

# 686
Аз също съм по схемата на Хип. Обаче съм малко бързак и много много не ми се занимава и пюрета и мляко за обедно, та на 8-мия ден обядва само пюре. 150 мл. Не дохранвах с мляко. И при моето дете след моркова имаше някакви пъпки в долната част на бузите, ама от моркова или от жегата са, не знам.

# 687
Черешите много надуват корема, поне на мен така ми действат. Аз ще дам догодина. Иначе, дават ги 10+, заедно с дюля, праскова, кайсия.
Имах подозрения, че е в по-късни месеци.  Благодаря.
Внимавайте с  белия морков на Хип, че се оплакват от реакции от него.
Ох, не ме плаши. Grin Аз съм намислила да въведа обикновения морков и тиквата най-накрая, защото нали оранжевите не били добре за рефлукса.

Още не сме взели столче за хранене. Чудя се кои критерии са важни. Засега стигнах до извода, че ми трябва с няколко позиции на облегалката и да се регулира височината. За другото не знам какво да гледам.
Това за цвета на зеленчуците не е вярно. Каза ми го гастрото, когато бяхме на контролен преглед. Дори ми препоръча първи зеленчук да е тиква.

За столчето, добре е табличката да се сваля. Или ако се отделя и горната част, също. Така лесно вадиш горната част и миеш направо на мивката.

Дее, аз под стола за хранене не слагах нищо, но в кухнята сме с плочки. По-късно, когато давах да се храни с ръце и да бърка с лъжицата, постилах мушама на пода под стола. После направо забърсвах нея.

# 688
Намерих тази статия за захранването. Според мен, ако все пак решим да дадем на 6 месеца череши, трябва да са в комбинация  с друг плод, например ябълка, за да е количеството по-малко на черешите или да се дава с цел разхлабване по-няколко лъжички.

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 19:02 от Titanka

# 689
А къде е тази схема за захранване на хип? В групата във фейса видях само нещо, което прилича на каталог за пюрета. Това ли е?

Общи условия

Активация на акаунт