Отговори
# 570
  • София
Като цяло ми хареса снощната церемония.

За онези пищни, звездни или скандални церемонии от по-далечното или близко минало трябва да забравим и, може би, в такт с моментното световно положение това е за добро.
Без излишни помпозности, без излишни речи или провокации (е, то не може да ги няма изобщо - Оскарите винаги са били и политика), церемонията мина спокойно и делово под режисурата на Хамиш Хамилтън.

Цялостно ми харесаха тоалетите. С някои редки изключения бяха в такт с горното.

За самата церемония:
Водещият Конан О’Брайън ми хареса. Мисля, че е идеален за точно това време от историята на наградите на Академията.
Да вземем за пример скандала около балета и операта свързан с изцепките на Тимъти Шаламе. Някой друг водещ в друг момент от историята на Оскарите би бил доста хаплив с идеята да спечели точки на чужд гръб, а той просто каза, че балетът и операта са малко ядосани и към Шаламе подхвърли: ''Просто си забравил джаза!'' 🤣

Относно този скандал - Шаламето не е далеч от истината що се отнася до съвременните тенденции и поколението Джен Зи, НО като толкова известна попкултурна икона трябва да си мери приказките със сигурност. Още е много млад, но е по-арогантен от Джак Никълсън, Шон Пен и Леонардо Ди Каприо взети заедно. От друга страна, балетът и операта могат да му благодарят - направи им огромна реклама сред юношите.

Финалният сегмент на Конан с това как е водил церемонията до края беше страхотен и идеален, с намигване към финала на ''Битка след битка'', който малко преди това спечели Оскар за най-добър филм.
Интересни бяха и финалните надписи с М-р Бийст като следващ водещ - най-известният и гледан ютюбър, който е огромен фактор в момента. Това е и директна препратка, че бъдещето е в YouTube, а самите Оскари от 2029 г. както вече знаете ще се излъчват там.

Нямаше как да няма политически послания. Най-смел беше Хавиер Бардем, който се провикна ''Свободна Палестина''.
Шон Пен се знаеше, че ще бойкотира заради неспиращата война в Украйна.
Това, което ми направи впечатление, беше, че никой не спомена или намекна дори бегло за големия им любимец Доналд Тръмп - явно дори Холивуд в момента не смеят да гъкнат. Нито намек и за войната в Иран.

Като голям фен на ''Мандалорецът'' много ми хареса сегментът със сладкия Грогу. 😊
Педро Паскал обаче не мога да възприема с този обръснат мустак - като някакъв друг човек е (а принципно не съм фен на брадите и особено мустаците).

Това, което ми направи неприятно впечатление, беше поведението на видимо превъзбудената и доста неприятна Теяна Тейлър. Добре, че не взе Оскар, защото имаше и такива очаквания…
Същото мога да кажа и за истеричните крясъци в залата след всяко споменаване на ''Грешници''.
Цялата тази какафония от реакции, поведение и възгласи на определена група хора прилича повече на долнопробна врява в джунглата, отколкото на церемонията за Оскарите, но хей - те сами си го направиха… (Не е луд този, който яде баницата).

От тези, които презентираха наградите, най-много ми харесаха ''Шаферките''. Много добре им се получиха двата сегмента.

Много ми допадна и самоиронията на Ейдриън Броуди с предългата си реч от миналата година… 😂

Накратко, церемонията беше исторически значима и разнообразна. 😊

Рекордите, акцентите, любопитни факти

16 номинации за Оскар на ''Грешници'' - рекорд!

Оутъм Дуралд Аркапоу - първата жена с Оскар за операторско майсторство (''Грешници'')!
Това е историческо постижение! Категорията съществува от 1928 г., така че 97 години по-късно жена покори върха в тази силно мъжка професия!

Джеси Бъкли - първата актриса от Ирландия с Оскар за главна женска роля!

Ейми Мадиган на 75 години спечели първия си Оскар след рекордните 40 г. пауза от предишната си номинация за най-добра поддържаща женска роля!

Имахме поделена победа в категорията ''Най-добър лайв акшън късометражен филм''. Спечелиха: ''The Singers'' и ''Two People Exchanging Saliva''. Това се случва едва за седми път в историята! Последният случай беше през 2013 г. за монтаж на звукови ефекти (''Skyfall'' и ''Zero Dark Thirty'').

Майкъл Б. Джордан стана едва шестият афроамериканец с Оскар за главна мъжка роля след Сидни Поатие (1964), Дензъл Уошингтън (2001), Джейми Фокс (2005), Форест Уитакър (2007) и Уил Смит (2022).

Първата K-pop песен с Оскар: ''Golden'' от KPop Demon Hunters!

Имаше нова категория - ''Най-добър кастинг'', или нещо като най-доброто ''ансамблово изпълнение'', ако мога така да се изразя.

Четирите актьорски Оскара бяха раздадени за четири различни филма!

''Битка след битка'' е солиден победител - освен за най-добър филм, спечели и категориите за най-добър режисьор, сценарий и монтаж. Само операторската работа отиде при конкуренцията (''Грешници''). Спечели и за най-добър кастинг - нещо като почетен Оскар за всички актьори във филма.

Лудвиг Йорансон (''Грешници'') спечели третия си Оскар за най-добра филмова музика след ''Черната пантера'' (2019) и ''Опенхаймер'' (2024), с което се изравнява с още 10 композитори с поне 3 оскара в категорията. Пред тях са само 6 човека.
Любопитното е, че любимият на мнозина Ханс Цимер има само 2 оскара за най-добра филмова музика, а легендата Енио Мориконе само един оскар (плюс почетен за заслуги)!

Пол Томас Андерсън най-накрая успя! От четвъртия опит взе и двата най-престижни Оскара - за най-добър филм и най-добър режисьор. Дотук имаше хеттрик от ''провали“ за ''There Will Be Blood'' (2008), ''Phantom Thread'' (2018) и ''Licorice Pizza'' (2022).

Шон Пен влиза в престижния клуб на актьорите с 3 Оскара! Има два за главна мъжка роля и един за поддържаща. Другите са Джак Никълсън (два за главна и един за поддържаща), Уолтър Бренан (три за поддържаща) и великият Даниел Дей-Люис - единственият с три Оскара за главна роля.

Последна редакция: пн, 16 мар 2026, 22:34 от Diavolo

# 571
746585,
темата е за кино, а не да си изливате геополитическите фрустрации.
Редактирах се. Извинявам се, но тези геополитически фрустрации се изливаха цяла нощ на церемонията на Оскарите. Но с тях нямате проблем, а с мен. И темата не е за кино, а за Оскарите, номинираните и наградените. А може ли, да си кажя мнението за филма с най-много Оскари ( шест), касаещ вътрешно-политически теми в САЩ? Или и това не може?!     
   Тазгодишната най-голяма американска филмова награда за най-добър филм отиде при открито анти-Тръмп филма „Битка след битка“. Това е историята на „американските фашисти“ от Агенцията за имиграция и митнически контрол (ICE) и радикалните леви активисти, които им обявяват война. Група от радикални леви младежи, водени от Ди Каприо и млад чернокож активист, щурмуват центрове за задържане на имиграционните власти, за да освободят хора, застрашени от депортиране.
Филмът е заснет по такъв начин, че тези леви активисти изглеждат по-съчувствени от служителите на ICE, които са изобразени като карикатури на расизъм и ксенофобия. Шон Пен, който изигра служителя на ICE и спечели Оскар за изпълнението си, е един от най-гласовитите критици на Тръмп в Холивуд, наричайки го „враг на човечеството“. На фона на реалната кампания на Белия дом за масово депортиране на мигранти, филмът – истинска пропагандна статия срещу настоящата администрация – само ще подхрани анти-Тръмп настроенията в обществото преди ноемврийските избори за Конгрес.
Що се отнася до самия филм „Битка след битка“, може би това е субективно, но не ми хареса. Може би е най-лошият филм на Ди Каприо.

# 572
  • Berlin
Уил Смит нали също взе Оскар, макар че нея година стана известен с друго?😀
Много се радвам за Оскара за операторско майсторство на Sinners, бях много впечатлена от филма, също и музиката беше много добра! Учудвам се, че там други филми спечелиха.
Много ми хареса и “рекламата” на “Дяволът носи Прада” 2 от сцената.😀

# 573
Много се радвам за Оскара за операторско майсторство на Sinners, бях много впечатлена от филма, също и музиката беше много добра! Учудвам се, че там други филми спечелиха.
Как така "там други филми спечелиха"? Sinners спечели за оригинална музика на Лудвиг Йорансон. Не сте внимавали Simple Smile

# 574
Днес гледах видео за гафовете на Оскарите - научих нещо ново -
Скрит текст:
първо, че Мариса Томей има Оскар за "Братовчед ми Вини", което е много смешно, но филмът ми харесва - трябвало е да обере повече награди.
И второ, че от десетилетия има слух, че Оскарът не е бил за нея, а обявяващият (забравих кой актьор беше), е бил пиян и е прочел произволно име от номинираните.

# 575
  • Дивата природа
Кой е по-по-най в изкуство? Снобективно! Простолюдието не му дреме за панаир на суетата, предпочита да си дреме по никое време на церемонията и идния ден да изчете за минутка новина с информацията. Щом се стигне до избори, сме конспиратори: но както в училищно-универсална система всеки, който покрие критерии, може да заслужи отличие - тъй при зверска конкуренция, мнозина остават само номинирани заради други... или пък в слаба година, все някои обират наградите, нареждайки се в историята до класиките...

Анимациите са творческо разнообразие: Дизни+Пихар в момента залагат на сигурно и не дръзват с нещо свежо и разчупено, пълно с въображение и забавление... Корей`ки-Поп: Демонски ловджийки! Арко(+Ирса = Дъга ; ) вече получи почетно споменаване в темата, а до колко БГ превод от ИзкуственИнтелект може да запази смисъла само по текст - то за последната, Амéли ~ има фенски субтитри @ subs,sab,bz * като освен френски "оригинали", по които са рисували, двете се намират с дублажи на английски, руски и др. езици; кога иначе ще ги видим на български!

# 576
Жалко за Тимати, въпреки че харесвам Майкъл Би. Иначе се радвам за най-добър анимационен филм и най-добра песен - единственото,  което съм гледала тази година 😅 Довечера сигурно малката пак ще слуша песента. 😁

# 577
  • Berlin
А, да, ми някъде съм бляла.😀 Значи двете неща, които най-много ми харесаха в Sinners са взели награда. Аз малко се учудих за поддържащата роля там, според мен трябваше да е номиниран младежът, дето пееше (не знам името на актьора в момента), ама нищо.

На Demon Hunter също целият саундтрак е хубав, не само Golden.

# 578
Голяма мания по тия демони, детето нонстоп слуша саундтрака и ми писна.

# 579
  • София
Разбрахте ли за историческите промени при оскарите?
И това влиза в сила още за тази година, т.е. за церемонията през 2027 г. която ще е за филмите излезли през 2026 г.

Първо да кажа, че това за оскара за каскадьор ще дебютира от 2028 г. за юбилейните 100-ни награди Оскар!

И така какво ново:

1) Един актьор ще може да получава по 2 номинации за една и съща категория!!!
Това е революционна промяна!
Но да уточним - максимум 2 (за да няма въпроси за повече).
И това важи и за режисура, сценарий, монтаж, грим, оператор и т.н.

2) Относно чуждоезичния оскар или най-добрите международни филми - пада правилото за 1 държава - 1 филм!
Досега всяка държава изпращаше само ЕДИН официален филм! А сега вече подобна бройка няма да има. Няма ограничения. Например Франция може да изпрати 5 филма и т.н.
Даден филм може да достигне до оскарите чрез най-значимите филмови фестивали в света (Кан, Венеция, Берлин, Торонто, Сънданса и т.н.).
И още нещо много важно: номинацията вече ще се води основно към филма и режисьора, а не към държавата. Защото отпада задължителната 1 квота. Т.е. ако изпратим филм озаглавен Бангаранга, то това няма да е представителя на България, а просто Бангаранга на Дара.
Това правило за неограничената бройка филми е много ключово. Явно се залага на качеството, но така малките страни като нас (и не само ние) сме обречени. Как да се пребориш с Франция, Италия, Испания, Германия, Република Корея, Иран и т.н. Но пък от друга страна ще е и стимул да се създава добро кино и да се набляга на качеството, а не да изпълваш там някаква си квота. И край на шуробаджанащината!
Да обобщим: В разширения лист ще попаднат да кажем 100 (те са грубо 80-100+) филма. От тях се селектират 15 филма, от които вече се номинират само 5 за самата церемония.

3) за AI:
AI може да бъде използван като инструмент, НО: човешкото творчество трябва да е в основата на филма! AI актьори няма да могат да бъдат номинирани (никакви изцяло AI генерирани актьори, никакви ДийпФейк изпълнения без реален човешки актьор и никакви синтетични ''звезди'').
AI сценарии няма да бъдат допускани в разширената селекция!

Последна редакция: пн, 18 май 2026, 22:13 от Diavolo

# 580
  • Berlin
Каква е логиката на 1вото решение? С участие в различни филми предполагам?

# 581

Логиката е, че миналата година Себастиан Стан беше номиниран за Златен глобус за два филма, и ако това правило го имаше още тогава щеше да бъде номиниран за Оскар за два филма и тогава вече AI Броуди никога нямаше да спечели незаслужено...

# 582
  • София

Мърмейд ти е писала, да добавя и че се поощрява пак качеството.
Представи си, че имаш страхотна година и правиш две изключителни роли (рядко, но го има). Досега едната беше жертвана. Но вече ще можеш да си номиниран и за двете изпълнения.
п.п. То досега можеше да имаш две номинации, но за различни категории.

Общи условия

Активация на акаунт