Документи преди раждане на бебе

• 1 512
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте в момента съм в чужбина но ми предстои да се прибера в България другия месец тъй като вече съм бременна в 7ми месец. Моля да ми разясните която от вас е раждала скоро какви документи и къде трябва да подам. Това ми е първо дете и не съм запозната с тези неща в България. Също така нямам стаж там ако някоя от вас е била в това положение ще съм благодарна да ми кажете как стоят нещата с майчинството. Благодаря предварително

# 1
Трябва да си вземете направление за хоспитализация, което да представите в болницата, в която ще раждате, когато ви приемат за раждане. След като тук нямате следящ АГ, можете да вземете от личния си лекар, ако имате. Ако нямате и такъв, най-добре говорете с болницата, която сте избрала. Ще са ви нужни всички изследвания които сте правила през бременността, както и изследване на кръвната ви група и резус фактор, лична карта.
За майчинство, имате право на такова ако към момента на настъпване на 45 дни преди раждане сте назначена на трудов договор и имате 12 месеца трудов стаж.

# 2
  • София
Ако искате да родите в държавна болница и напълно безплатно - ще трябва да си платите здравните осигуровки за някакъв период назад. Ако не се лъжа за 5 години назад. Това ви дава право и да имате личен лекар, който да Ви издаде направление за следене на бременност, което обикновено се издава към 10-11 седмица, но с него можете да се следите до края на бременността по здравна каса. За майчинство забравете, ако нямате 1 година стаж. Може да взимате социално майчинство, което е към 100 лв на месец, ако имате доказано нисък доход - примерно под 400 лв на човек от семейството. Ако нямате намерение да ползвате здравна каса и се следите на частно - в София най-евтиния преглед започва от около 40 лв, а раждането е (грубо казано) към 2000 лв. Успех!

# 3
Зависи в коя държава се намирате в момента. Ако сте в ЕС можете да представите документи в НОИ за здравно осигуряване в друга държава- член на ЕС, които ще Ви покрият и за раждане в България- ако сте от София Ви съветвам да се насочите към офиса им в Лозенец (сградата е на ъгъла с Джеймс Баучер, попитайте за точен адрес на официалния телефон) вместо този на Стамболийски- дамите там бяха далеч по-наясно как става процедурата и колко време отнема (зависи от коя държава чакате отговор). Когато информацията се потвърди и НОИ получат формата си обратно отново пускате молба за признаване в България и няма нужда да внасяте здравни осигуровки. Това обаче няма общо с майчинството, така че за него без стаж в страната съвети нямам. Относно необходими документи за раждане- обменна карта и направление за хоспитализация се издават на място когато  постъпите за раждане ‘по спешност’ ако не сте се следили в страната. Изискват се обаче изследвания за СПИН, Хепатит и Сифилис с давност 3 или 6 месеца (зависи от болницата) + кръвна група с резус фактор.
С документите за раждане на дете в България можете да подадете документи за майчинство в страната- член на ЕС, в която живеете и имате стаж, независимо че не сте родила там.

# 4
  • Варна
Допълвам - ако не сте здравноосигурена в България, но имате нужда от личен лекар за нещо, то най-вероятно все още се водите на отчет при последния личен лекар, който сте имали някога тук. Съответно ако ви трябват някакви документи и направления, трябва да отидете там, като ще трябва да си платите таксите в пълен размер.

# 5
А в страната, в която живееш имаш ли трудов стаж? Майчинство трябва да получаваш от нея, според техните закони. Или да си прехвърлиш стажа към България, както вече са ти казали, ако се прибираш завинаги тук. Но ако просто си пребивавала там без да се осигуряваш, познай какво...

Общи условия

Активация на акаунт