Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на земеделска земя в България - сделки, новини, тенденции

 • 13 546
 • 318
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17 353
За кратко време в няколко теми стана дума за земеделска земя - плюсове, минуси, търсене, предлагане, проблеми, отношения с арендатори и т.н.

Явно има интерес, затова решихме да пуснем отделна тема, в която да обсъждаме особеностите и проблемите на този пазар.

Приемам предложения за заглавие на темата, ако някой има идея за анкета - също.

# 1
 • Мнения: 37 938
Аз съм потенциален бъдещ наследник на прилично голямо парче земеделска земя и ще следя темата, но нямам какво токова да кажа. В момента е дадена под аренда с дългосрочен договор. Арендата не е голяма, ама наблизо няма конкурент. Или поне нямаше. Не плащаме никакви данъци нито за земята, нито за рентата, но цената на самата земя расте добре. Та това май ще е последното нещо, което ще продам някога. В договора за аренда има клауза да предложим за изкупуване първо на арендатора, ако решим да продаваме, но това по никакъв начин не ме ограничава, ако имам добра оферта.

# 2
 • Мнения: 1 547
За съжаление и аз не мога много да допринасям, защото не съм добре информаирана - майка ми основно се занимава с наследствена земя и гори, затова пиша тук, благодаря за темата.

Леля ми (която е без наследници) преди 20 години беше заменила земеделска земя за друга(по временно действащ закон), в друго доста по-далечно населено място. Тя е болна и от години не е проверявала какво се случва с тази земя - последно, доколкото знам, (2010) беше обрасло в гора. Как можем да проверим реално състоянието и статута на тази земя. Благодаря.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 19:47 от ierldan

# 3
 • Мнения: 8 019
ierldan
в поземлената комисия на даденото населено място можете да проверите по име или ЕГН на леля си. Също и в кадастъра, ако знаете номера на имотите

# 4
 • Мнения: 2 541
Продадох 2дкр земя за 2к, беше лоша категория, на майната си на байр.
Познати ми предлагат ми да купя сега 10дкр за 1500лв/дк, 4 категория, но и те искат да се оттърват, тасе чудя. Предложих им 1000лв/дк, но го мислят.

# 5
 • Мнения: 8 019
по-добре купи нещо като нива

# 6
 • Варна
 • Мнения: 4 693
Записвам се и аз да следя темата. Мъжът ми често говори, че иска да инвестира в земеделска земя и искам да следя тенденциите. Но преди това трябва да си купим къща. 😀

Отделно майка ми наследи скоро малко земя във Врачанско, с чиято продажба искам да се заема лятото. Твърде далеч ни е, а и искаме да инвестираме в земя тук (Варна).

# 7
 • Мнения: 4 462
Проявявам интерес и аз към такива инвестиции, но си мисля, че вече е много трудно да се намери нещо читаво. Чух, че дори по селата обикалят представители на фирми за НИ за да търсят имоти за покупка, какво остана да се намери по интернет...

# 8
 • Мнения: 30
Много полезна и за мен актуална тема. Благодаря Емма Simple Smile

Искам да попитам следното - имаме декари земя, която е със статут на гора. Не сме ходили на място да видим какво е положението от доста време. Предполагам, че е силно възможно да са я отсекли бракониери, но както и да е.. не сме я стопанисвали.

Някой от вас собственик ли на такава земя? Какво правите с нея - сечете, залесявате, сменяте статут?

# 9
 • Мнения: 320
Записвам се и аз да следя темата. Мъжът ми често говори, че иска да инвестира в земеделска земя и искам да следя тенденциите. Но преди това трябва да си купим къща. 😀

Отделно майка ми наследи скоро малко земя във Врачанско, с чиято продажба искам да се заема лятото. Твърде далеч ни е, а и искаме да инвестираме в земя тук (Варна).

Къде във Врачанско?

# 10
 • Мнения: 1 547
Pepina_n3, а ако мястото е далече и няма начин лично, може ли по друг начин, да знаете? Тази земя е заменена като орна, а в момента е гора.

Gogo, ти да знаеш евентуално, ако е гора, пък със статут на земя, и не е ползвана от много време, предполагам трябва да се сече с разрешение от общината?

Освен това, тази земя е замяна - на много далечно място от там, където са майка ми и леля ми. Майка ми би искала да знае дали може да се унищожи замяната (или както е правовия термин)- т.е. да се прехвърли обратно старта земя, която е до тях. Мисля че става въпрос за чл 36 от ППЗСПЗЗ.

# 11
 • Мнения: 175
Арендаторите дават нелоши цени дори за земеделска земя от по-ниски категории заради евросубсидията, която е на декар, тоест никой не проверява толкова детайлно дали те реално обработват правилно декларираните площи. Е, засяват нещо, но лошите категории общо взето са на самотек, с малко препарати и грижи. Високите категории земя пък изкарват много прилична реколта повечето години, а сега ще имат още по-добър международен пазар за зърно заради Украйна.
Относно инвестиране в покупка на земя, не мисля, че е вариант с плюсове пред покупката на добър недвижим имот в голям град. Притежаваните земи обаче определено си струва да се пазят, а не да се продават, рентата общо взето расте с ръста на инфлацията всяка години и е много стабилен и сигурен доход.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 4 693
Не знам точно, не съм гледала документите все още, но предполагам че някъде около село Баница - родното място на покойната ми баба.

# 13
 • Мнения: 12 061
Ние имаме гора, много надалеч. Изнамерих й координатите и търсих в картите на гугъл - снимана си беше като гора. Тя е и в Натура. Ходих в Министерство на земеделието да се съветвам с някакъв експерт какво да я правя, но това беше преди три години, от тогава не съм се занимавала. Общо взето, се дава за стопанисване, както и нивите, но няма гаранция дали човекът е читав и дали няма да я изсече. Отделно бракониери могат да я изсекат.

Трудна работа. Много неща са ми на главата, но като си поразчистя задачите, пак ще се заема с тази гора.

# 14
 • Мнения: 2 541
На теория горското може дати разреши да сечеш определено количество на година, но каквото горския реши. Той минава и от елязва, кое дърво става. На практика, за такова малко количество не си заслужава, защото трудно се изнася и превозва. Реално за нищо не може дасе ползва тази гора. Освен дая продадеш на някой друг, който и той да не знае какда я ползва.

Общи условия

Активация на акаунт