СЕДМИ КЛАС 2021/2022

• 51 508
  • 781
  •   1
Отговори
# 525
  • София
а за математиката не - нали?
Само резултатите от НВО: 3хМАТ + 1хБЕЛ + оценките по математика и БЕЛ от 7 клас

# 526
Някой дали е направил принтскрин на пробата по бел от днес в Регалия.  Имаме спор по един въпрос имало ли е НЕ или не.

# 527
  • София
Помислих, че съм изгубила темата. Никой не пише, което е необичайно за 7 клас. Но по-добре е така да е спокойно, отколкото паника.

И моят прави пробния на Регалия вчера. Не знам какво е направил, защото бързаше да тръгне за мача. Каза, че 1 модул е бил лесен.

# 528
  • София
И моята беше на бел на регалия. Изрева от един въпрос - да посочи от кои произведения са някакви цитати...
Напомням, че тябва да се препрочетат поне нещата от тази година. Но то е мързел, то е чудо.
Да идва и да минава, най-вече нво-бел.

# 529
Рени79, изобщо не си ни загубила, туй е затишие пред буря, нека да излезнем от този месец, да влезнем в другия, и като се завърти тазманийския дявол, тогава и торнадо, и цунами, пасти ще ядат.

Днешният ден мина, утрешният живот и здраве, и той ще свърши, утре от следобед чак до другата седмица, ще падне почивка. Макар че и другата ще е горе - долу тъй.

# 530
  • София
Нашите си учат в четвъртък Simple Smile Разбрах, че някои училища го ползват за разни спортни празници, екскурзии и други, но при нас такива не минават - учебен ден и точка.
Вчерашният тест на Регалия беше оприличен на "относително лесен". Текстът за преразказ също го е харесала, въпреки че бил от неутрален разказвач. Цитирам я по памет "ти би казала, че е написан добре, т.е. лесно се помни, защото се случва нещо в него, а и авторът е сладкодумен". Та така, де, много е важно текстът да е "написан добре", дори и темата да не е чак толкова близка до поколението. Относно цитатите в 1 модул, за които пише ves+ - единият цитат бил от "Под игото". Щерката го била проверила след теста, но не се е сетила за верния отговор, докато го е правила. Беше възмутена, че трябвало и "цялото "Под Иго" да запомни наизуст Joy Успокоих я, че не е чак цялото, учили са само две глави, все пак. Но така, де, ще трябва да се преговорят произведенията преди заветната дата, особено по-старите.

Редактирам се да допълня преразказа. Разказът "Краят на екскурзията" от Добри Жотев, от неутрален разказвач.
https://chitanka.info/text/17633-krajat-na-ekskurzijata
Самият текст:
Скрит текст:
На един час път от село издига острите си зъбери една скала. Ако се качиш на някой от по-високите крайселски върхове, ще я видиш. Отвесна като стена, сама-самичка сред спокойно заоблените хълмове. Нейният страховит вид ни привличаше и ние много пъти сме се изкачвали по върховете да я гледаме.

В един студен ден към края на ноември аз и моят приятел Каро се сговорихме да отидем и да се качим на скалата.

Каро беше по-голям от мене. Силен, съобразителен и сърцат. Ако беше не той, а някой друг от моите приятели, не бих се наел да тръгна на такава екскурзия.

Сложихме в торбичките си малко хляб и сирене, взехме въже, което по думите на приятеля ми щеше да ни потрябва, и с големи криваци на рамо поехме. Движехме се напреко, по посока на скалата.

Краят на есента личеше навсякъде. Стърнищата на отдавна пожънатите ниви се чернееха влажни и пусти. Ни песни, ни щурци, ни дъх на окосени ливади. По оклюманите баири почти не се мяркаха овчарски стада. Сред обезлистените черни клони чакореха свраки. Каро извика „ехей“, но гласът му замря придушен, без ехо. Стана ми тягостно. Щеше ми се да се върнем, но си мълчах.

Минахме много хълмчета и върхове, спускахме се в долове, обрасли с трънаци.

Неочаквано на около километър пред нас се изправи скалата. Зяпнахме удивени. От нея вееше нещо страшно и примамливо. По гребена й се влачеха мъгли. Една пещера зееше като очна дупка на череп. Около могъщите й хълбоци се виеха скални орли.

Закрачихме бързо и след малко бяхме в подножието й.

— Не гледай много нагоре, свят ще ти се завие — пошегува се Каро и заразмотава въжето.

Не ми се качваше по отвесната скала, но приятелят ми беше неумолим:

— Щом сме дошли дотук, ще влезем в пещерата.

Започнахме изкачването. Каро напред, аз след него. С края на въжето той бе завързал едно желязно колче. Пълзи нагоре и забива колчето ту в една, ту в друга пукнатина. Следвам го, без да изпускам въжето от ръката си. Така, стъпка по стъпка, допълзяхме доста нависоко. За миг Каро се подхлъзна и краката му се залюляха над мен.

— Не се плаши — извика той. — Нали има за какво да се държа. Ела само по-нагоре и намести крака ми в някоя пукнатина. Сам по-трудно ще налучкам!

Допълзях почти до петите му.

— Ето тук — стъпвай!

Каро закрепи крака си. Не беше лесно изкачването, но на края застанахме пред пещерата. Тя зееше отпреде ни и от дълбочината й лъхаше студ. Свихме се зиморничаво.

— Вътре е тъмно, не можем да влезем — рекох аз с облекчение.

Но Каро измъкна от джоба си една батерия.

— И това предвидях.

Не ми се щеше да отиваме в пещерата, но когато навлязохме във вътрешността й, се улисах. Тя представляваше някакъв приказен свят. Големи преддверия водеха към още по-големи, като че направени от човешка ръка зали. Редяха се красиви колони и сводове. Минахме покрай фигури, подобни на вкаменени животни и хора. Над главите ни се спускаха висулки.

— Ето това са сталактитите, за които учехме миналата година — досети се Каро и насочи светлината към тях, за да ги разгледаме.

Колко време сме се дивили из пещерите, не зная, но по едно време моят приятел ме дръпна:

— Ей, ние се залисваме тук, а времето минава — ще замръкнем. Не трябва да се връщаме по тъмно. Да тръгваме!

Напуснах пещерата със съжаление. Вън беше завалял първият сняг. Едри парцали безшумно и спокойно закриваха черната посърналост на земята. Каро взе всички предпазни мерки и ние слязохме благополучно, въпреки че спускането ми се видя по-тежко от изкачването.

Денят бе към края си — не биваше да се бавим. Поехме по обратния път. Но ненаправили петдесет крачки, спряхме изненадани — пътя ни препречваше вълк. Той примижаваше от падащите снежни парцали и не ни изпускаше от очи. Бях виждал доста вълци. Тоя за разлика от другите имаше много едра глава.

Погледнах страхливо към Каро:

— Какво ще правим сега?

— Не се плаши — рече той, — един е, а ние сме двама. Светло е още. — Позамисли се малко и започна гласно да съобразява:

— Ако се върнем, може да ни нападне — ще помисли, че сме се уплашили. Ако го избиколим, също ще смята, че се боим, и ще тръгне подире ни. Трябва по някакъв начин да го уплашим! Виж какво — каза той, — ще се разделим. Ти ще вървиш от дясната му страна, аз — от лявата. Така ще му раздвоим вниманието. Освен това той ще подозре, че му кроим клопка. Това ще направим и ще видиш, че нито ще ни нападне, нито пък ще тръгне след нас!

— Каро, страх ме е сам — да вървим заедно!

— Прави каквото ти казвам! — скара ми се той. Лицето му беше спокойно, та се поокуражих. Разделихме се. Аз потеглих отдясно, той отляво, вълкът в средата.

Случи се това, което приятелят ми предвидя. Животното загуби смелост и започна да извръща главата си ту към мен, ту към Каро. Видях как подви опашката си. Това ясно показваше, че се страхува. Изравнихме се. Вълкът стана още по-неспокоен.

Тогава Каро извика:

— Тръгни към него! — И пръв сви и закрачи към смутения звяр. Тръгнах и аз. Като видя, че приближаваме от двете му страни, хищникът не издържа и побягна.

— У-у-у! — изрева подире му Каро. Животното отиде чак до скалата, поспря и тромаво се обърна. — А сега да вървим!

След по-малко от час бързо ходене се върнахме в село.

Вълкът не тръгна подире ни.

Последна редакция: пн, 16 май 2022, 16:41 от мандаринка

# 531
  • София
Девойки, ще чакам да споделите теста на Регалия, ако го имате, дори и като снимки на екрана. Ние се готвим за съботно-неделно забавление във Веди и ще ми е полезно да разгледам какво са дали в Регалия.

# 532
При мен стои неразрешен за отваряне изпитът на Регалия. При предните можех да отворя и да видя какво е писало детето.

# 533
Утре и в четвъртък щели да учат с намалени часове, срядата и петъка са матурите на 12 клас, неучебни дни. Понеделника щял да е спортен празник, вторника и срядата почивни дни. И ето я една ваканция от нищото. Вече не знам и какво да четем и пишем през тия дни. Все съм на работа, баща й в петък на скенер и май ще е на самостоятелни занимания.

# 534
Много благодаря за текста от Регалия,тъкмо на време ми идва.

# 535
  • София
ra2, чакаме добри новини след скенера Hands Pray

Големите утре и в четвъртък ще имат 25мин часове.
Малко... или да учат, или да ги оставят да спят. Но никой не ме пита мен.
Иначе наборката има планове за сряда. За петък е предупредена да не прави уговорки.

# 536
За утре няма никакво съобщение в Школо, би трябвало да са с нормални часове. За четвъртък знам, че ще имат спортен полуден, а четвърти и седми клас подготовка за НВО. Обаче си нямам и идея какво точно означава това. Според набора щели да имат някакви допълнителни консултации тогава. Ама пак не ми е ясно. На него също Simple Smile

# 537
  • София

Може ли помощ за тези 2 задачи? Благодаря!

# 538
Ето едната

За другата не ми хрумва нищо в момента. Утре ще се сетя.

# 539
  • Варна
Здравейте от осмокласната тема Simple Smile Влязох при вас да пожелая успех и спокойствие на децата (и на вас) и да питам ако някой се интересува от ДПП за Варна с нанесени баловете от миналата година за паралелките, които се повтарят с ДПП за 2021/2022, но не мернах варненки. Ако все пак някой се интересува, бих го качила в пощата.
Видях обаче задачата с квадрата и не се сдържах Simple Smile) Та ще подшушна идейка - нанесете точка К на продължението на CD (четено от ляво на дясно ще имате К, D, L, C), такава че KD = BP. Така имате сборът на двете отсечки - KL = DL + BP. Лесно се доказват еднакви триъгълници ADK и ABP. И като изразите ъгълчетата се вижда, че KLA e равнобедрен. Оттам търсеният сбор е 5.

Общи условия

Активация на акаунт