Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

 • 28 623
 • 758
 •   1
Отговори
# 135
 • Мнения: 44
Привет на всички, заели се с трудната задача-строеж. Въпросът ми към по-напредналите е-слагате ли на първи ред от зидарията и под фенски прозорци блокчета Итонг В5 Д700, и смятате ли, че има ефект от тях?

# 136
 • Пловдив
 • Мнения: 2 536
Доколкото знам ,само ние и Valery (мисля,че сложиха) имаме Итонг Д700 на първи ред .Няма как да се констатира ефект от единична енергоефективна мярка .Тя е само компонент от целия пакет за изолиране .
Със сигурност може да се пропусне ,но ако имате френски прозорци ,Д 700 е доста по-здрав като подложка за тях ,отколкото тухла тип  Поротерм.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 17:22 от nelina_london

# 137
 • Sofiа
 • Мнения: 3 117
Да, Нелина правилно помни.  Ние сложихме под френските прозорци по нейна препоръка Hug
Първия ред от зидарията ни не е с Итонга, поради незнанието ни към онзи момент

Аз мога да се похваля със завършена тази седмица вароциментова мазилка вътре Blush В понеделник чакам XPS-a започваме изолацията на пода и подовото.
Планирахме да правим външната изолация паралелно с мазилки и замазки вътре, но майстора не можа да започне през април и сега вече ми се струва късно и май ще остане за есента.  Жалко, много ми се искаше да я направим сега, за да може лятото и пътеките около къщата да си оформим, но каквото -такова. Обещала съм си да не се ядосвам.
Днес си закупих първата в живота мотика и разсад домат и привечер планирам да го посадя върху едната от купчините пръст от основите, ей така експериментално, да видя какво ще стане.

# 138
 • Пловдив
 • Мнения: 2 536
Valery,няма проблем да се прави изолацията сега .Август месец е критичен или по-скоро само финалната мазилка .Лепенето на ватата не е проблемно при топло време, а шпакловката може да се прави по-рано сутрин .
ММ прави 200м2 двуетажна къща абсолютно сам за около 30 работни дни ,като в това влиза и местенето на скелето.Ако изолацията се прави с вата от двама ,трябва да стане за същото време .

# 139
 • София
 • Мнения: 981
nelina и Valery, т.е вашите френски прозорци на са до пода, а започват от по-високо? По проект ли са така?  Моля покажете, ако имате някоя снимка?

# 140
 • Мнения: 5 746
Бъркате френски прозорци с френски врати. Прозорците не са до пода, а 30 - 40.см от него. Може да се направят и до пода, но не виждам смисъл, защато ако сте с радиатори, то те се поставят пред прозореца и така се виждат отвън.  Вратите са до долу.

# 141
 • Пловдив
 • Мнения: 2 536
Класическият френски прозорец е на 20-30 см от пода .Но ,в наши дни "френски прозорец " е нарицателно за всички големи остъклявания .Коментирах го с архитекта ,още на идейния проект,когато ме попита колко ниски ги искам прозорците .При нас ,всички остъклявания са до пода ,независимо дали са с врата .
 Ще  разясня за подложката от Итонг ,за която говоря .
 На първи етаж ,над плочата ,имаме 12 см фибран + 7 см замазка +подложка и ламинат.Общо 20 см ,тоест 19см трябва да се повдигне дограмата .
На втори етаж повдигането е само с размер дебелина на замазката ,защото няма изолация ,като ако има подложен профил (аншлус и той трябва да се извади от сбора).В крайна сметка от тези 7см ,вадим 3,5см за подложния профил и повдигането е 3,5см .
Незнам дали имам снимка, ще потърся и ако имам ще приложа .

Ето това е на втори етаж .Вижда се Итонга .


Тук е в готов вид .Снимката е  правена за да покажа перваза с неизчистената дограма  . Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 10:24 от nelina_london

# 142
 • Sofiа
 • Мнения: 3 117
Ние имаме само на първия етаж 2 прозореца и една врата и всичките са да една височина т.е. ще почват от пода, а няма да са на 20-30 от пода. Калкулацията на иззиждане на височината на Итонга е сходна като при Нелина и с нейна помощ я смятахме Heart
Отоплението е планирано с подово при нас т.е. нямам конфликт с радиаторите.
Нашите в момента изглеждат така

# 143
 • Мнения: 161
Здравейте, отдавна чета, но много рядко се включвам..темата е много полезна Simple Smile Сега и аз имам нужда от съвет от тези , които имат вътрешни стълби. От какъв материал ги направихте? Майстори, ММ настояват да бъдат от гранит, или травертин, а на мен този материал не ми  допада цветово,  и отделно се притеснявам,  че се хлъзга, и ще се изтрепем по тези стълби. Харесвам дървени, но са доста скъпи. Мисля си за гранитогрес ,дървесен цвят, но всички твърдят, че не е добре ..

# 144
 • Мнения: 5 361
При нас са повдигнати чисто над замазката с подовото и изолацията на 20 см от вътрешната страна, защото отвън са тераси, които се явяват покрив и има изолация+замазка и отгоре имаме още 6 см за двоен под (крачета + плочи 2 см). Така навън ни остават само 2 см височина до дограмата, т.е. готовите нива на терасите са по-високи от нивото на етажа. Дано се разбира.
Та много зависи как е направено около сградата и на кой етаж са, какво има отвън. Както nelina-london спомена, при тях на първия и на втория етаж калкулацията се различава.


Това е отвън, но плочите не са сложени на крачетата си, като ги наредят ще са точно под перваза.

# 145
 • Мнения: 5 746
Здравейте, отдавна чета, но много рядко се включвам..темата е много полезна Simple Smile Сега и аз имам нужда от съвет от тези , които имат вътрешни стълби. От какъв материал ги направихте? Майстори, ММ настояват да бъдат от гранит, или травертин, а на мен този материал не ми  допада цветово,  и отделно се притеснявам,  че се хлъзга, и ще се изтрепем по тези стълби. Харесвам дървени, но са доста скъпи. Мисля си за гранитогрес ,дървесен цвят, но всички твърдят, че не е добре ..
А защо да не е добре с гранитогрес? Какво Ви притеснява? Нямам вътрешна стълба, но има три външни. И вътре и вън съм с един и същ гринитогрес с дървесна шарка. Този е студоустойчив. Не се хлъзга. За мен това беше водещо, защото си имам проблем с ходенето. Супер си е.
Има и с по-големи размери и може да е цяла плочка на стъпалото, ако чисто естетически  ве Ви кефи с фуга.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 14:21 от fatalina

# 146
 • Мнения: 145
Искам да попитам дали някой е инвестирал в прозорци Rehau GENEO INOVENT и ако да, колко му е била влажността в стаите през тази зима. Обмислям дали да заложа на рекуператор и съответно да прекарвам тръби за вентилация или да разчитам на вентилацията през прозореца. За това става въпрос: https://www.rehau.com/bg-bg/geneo-inovent-fenster

# 147
 • Мнения: 5 361
Не видях, но признавам, че не съм се ровила много като излязоха тези прозорци, колко реално въздух се обменя за 24 часа на да речем 1 кв.м. прозорец.

Тези прозорци сертифицирани ли са за пасивни къщи?

Баните ако нямат прозорци, че не помня, остават на вентилатори.

Дали има наистина добра фирма, която да го изпълни в България трябва да се разпита в Рехау?  

Даже бих отишла да им видя цеха и работата. Ние така направихме с нашата дограма.

Иначе идеята да се спести от мястото, което отнема вентилацията и уредът за рекуперация не е лоша. Парите за материали и изграждането й не са малко и ще покрият предполагам разликата в цената с да речем "по-обикновена" 7 камерна дограма Рехау. Но не финансовият фактор ме притеснява, а по-скоро отговорите на горните въпроси.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 16:33 от drago_2008

# 148
 • Мнения: 145
Не видях, но признавам, че не съм се ровила много като излязоха тези прозорци, колко реално въздух се обменя за 24 часа на да речем 1 кв.м. прозорец.

Тези прозорци сертифициране ли са за пасивни къщи?

Баните ако нямат прозорци, че не помня, остават на вентилатори.

Дали има наистина добра фирма, която да го изпълни в България трябва да се разпита в Рехау? 

Даже бих отишла да им видя цеха и работата. Ние така направихме с нашата дограма.

Иначе идеята да се спести от мястото, което отнема вентилацията и уредът за рекуперация не е лоша. Парите за материали и изграждането й не са малко и ще покрият предполагам разликата в цената с да речем "по-обикновена" 7 камерна дограма Рехау. Но не финансовият фактор ме притеснява, а по-скоро отговорите на горните въпроси.
За съжаление нямам възможност да отида до София за да видя цеха, но от сайта на Рехау ме препращат към Смарт Уиндоу ЕООД ул. "Бяла река" 67 и неработещ уеб сайт, та затова и питам тук. Иначе консумативът не е скъп - филтрите са 4бр за 29евро в Амазон. За мен сертифицирането за пасивна къща не е цел, тъй като в България няма особен смисъл.

Последна редакция: нд, 15 май 2022, 17:51 от TorbaLan1

# 149
 • Мнения: 5 361
Мда, интересно е дали са произвеждали и монтирали такава дограма в БГ?! Обикновено на пилотни производства договарят с хората да може да се покаже такава дограма. Цената на самото изделие Inovent предполагам, че е доста висока и понеже е пълно с хора оплакващи се от фирмите за дограми (знайни и незнайни) бих се уговорила и бих намерила време да посетя обект или цеха преди поръчка, че после ще е вече късно....

Общи условия

Активация на акаунт