Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 965
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Ами ако може да ми препоръчате такава от Перник и района? И по възможност да е в камарата на строителите?

# 586
Здравейте, имам питане. 
 В имота си имам гараж между мен и съседите( той е законен има всички документи ) зад него искам да си построят барбекю  ( освен разрешение от съседите) какво друго е необходимо за да го узаконя.

# 587
  • София/Варна
Ами ако може да ми препоръчате такава от Перник и района? И по възможност да е в камарата на строителите?
Ние сме в района на Перник, нашия строител е добър, обаче знам, че е зает до края на годината и за догодина е взел 4 къщи, така че няма да го препоръчвам, защото няма как да го чакате повече от година. Имаше още една мацка, която строи в пернишко, дано се включи тя.
Здравейте, имам питане. 
 В имота си имам гараж между мен и съседите( той е законен има всички документи ) зад него искам да си построят барбекю  ( освен разрешение от съседите) какво друго е необходимо за да го узаконя.
Трябва ти разрешение за строеж по чл.147 от ЗУТ. За него се иска само конструктивно становище и виза.

# 588
Благодаря, nelina и drago_2008, за информацията за рекуператора!!

drago_2008,  разгледах вашия модел  понеже не познавах марката, пише, че има капацитет 200m3/h. Удобно ли е да попитам само една машина ли имате, каква нужда от m3/h, за колко м2 и един етаж или повече обслужва?

nelina, аз помня, че май zehnder беше вашия, кой модел е, ако е възможно да споделиш също детайли.

Получих първата оферта, при нужда от 210m3/h разделени между 2 етажа (120+90) ми препоръчват по един рекуператор на етаж....чак ми е странно...

# 589
Едноетажно е при нас. РЗП е около 200 кв.м. някъде, че правихме промени и не помня какво стана след това.

# 590
При нас е изчислено, че трябват 260 м3/h и ще се потдържа само с един рекуператор.
На всеки етаж имаме по 2 разпределителни кутии за въздуха - едната за вкарващия въздух, другата за изкараващия.

Скрит текст:

# 591
  • Пловдив
На нас ни бяха изчислени 300 м3h и в проекта бе заложен Brink .Взех Zhender Comfoair Q350 HRV от Англия ,защото холандците не ми отговориха цял месец на имейла ,свързан с доставката на Brink. В интерес на истината ,никога не съм го виждала да работи на 350 м3 .На максимална степен стига до 310 м3/h заради мрежичката на фасадната решетка ,която дори е с  ф250 ,а тръбата към нея ф200 .
Няма смисъл от 2 рекуператора .Вероятно така са ги описали ,за да е по-лесно и да не се прави преход между етажите.
В началото се заигравах и правих някакви режими на работа -през коя част от деня на каква степен да работи .От миналата есен съм си го включила на първа степен -120 м3/h ,което значи ,че въздухът вкъщи се подменя изцяло на 5 часа  , или почти 5 пъти на денонощие .Напълно нормално ,според мен .И понеже сега се охлаждаме, чрез отворени прозорци през нощта,съм го намалила на 50м3/h .

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 16:54 от nelina_london

# 592
И аз си помислих, че просто им е по-лесно с два...Принципно при мен има по-дълъг път към втория етаж като леко усложнение, и къртене респективно за въздуховодите, разбира се....Simple Smile
От Дайкин и Zehnder чакаме оферта още и ще решаваме кое излиза по-добре. Въпреки това се стреснах с тези две машини...

Нели, рекуператорът свързан ли е с термопомпата ви? Има ли някаква взаимовръзка, ако го намалиш или изключиш?
За датчиците, които коментирахте малко по-назад с Драго...Недоразбрах дали имате просто ключ, т.е. един главен датчик за регулиране, така ли?

nellytan1, помня, че на Pichler се бяхте спряли, купихте ли или ще изчаквате? Как точно сте оформили двете  разпределителни кутии по етажно? При мен са го разпределили като тип "октопод", но машина на етаж.
Скрит текст:

# 593
  • Пловдив
chortiz ,ние нямаме термопомпа - с канални климатици сме .По принцип , условието на пасивните къщи е да нямат отделна отоплителна система и при тях каналният климатик +рекуператорът са в едно трасе .При нас са съвсем отделни системи ,единствено излизат в обща решетка на стената с два щуца .
 Когато правихме проекта ,  бях прочела някои неща ,но не бях съвсем наясно .В процеса на изграждане ,попитах архитекта защо ме е набутал с две отделни системи и отговорът му бе : "Защото са автономни " .Оказа се ,че ако климатикът е подвързан към потока на рекуператора ,за да ползваш рекуперацията ,вентилаторът на климатика трябва винаги да работи .Освен това ,дебитът и на най- малкият климатик е по-голям от нужния рекуператор за еднофамилна къща .Следователно , трябва да се пусне още една тръба към климатика ,през която да засмуква въздух  или да има ръчен байпас ,заобикалящ климатика ,който да бъде превключван през преходните сезони .Естествено трябва да се осигури достъп до тази заобикалящата тръба .
 Общувам чрез Л.С с човек ,чиято система е изградена сложно .Рекуператор +климатик + входящата и изходяща решетка във всяка стая ....ами много сложна за нагласяне система ,която тепърва влиза в експлоатация.Първо имаше нискочестотен шум , после ел клапите ,стая по стая , които затварят притока от климатика ,ръководейки се от градусите на помещението ,затварят и въздуха от рекуператора .
 И да споделя ,че чупките и дългите тръби не влияят на работата на рекуператора ,но на климатика -да .

# 594
Аз при вас виждам машина за таванен монтаж, както е при нас. При нас с такива кутии като на проекта ви е каналният климатик и с антибактериални тръби. Рекуператорът е с друга кутия и пак антибактериални тръби като на тази снимка

Ето тръбите и кутиите за климатика при нас, да не би при вас да е така предвидена системата за рекуператора, че Ф-то на тръбите след кутиите не се вижда при мен?  https://www.youtube.com/watch?v=LwPYtUgJKWo&feature=youtu.be

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 19:28 от drago_2008

# 595
  • Пловдив
Сега видях схемата .Ако е таванен тип ,задължително трябва да има изнесено дистанционно  + ревизия за смята на филтри .Нищо не пречи и да е от нормален тип -монтиран в сервизно помещение .На архитектът ни бе в нещо като гардероб в коридора .

Нашият рекуператор струваше  £2300 + още около 1 -1,5 хил.лв за шумозаглушители ,тръби ,решетки ,каширана вата .

# 596
Разбира се, може да се смени с нормален, то и нашият може да се монтира на стена вертикално, просто ми направи впечатление Simple Smile
Да, ние имаме управление и ревизи ще направим, ама това е лесно.

# 597
Здравейте!
Ние вече започваме да планираме замазки - стени и под.
Има ли якой от вас опит с машинна подова замазка, както и с турбозол за стените?
Става ли наистина по-бързо и евтино?

# 598
Здравейте!
Има ли якой от вас опит с машинна подова замазка, както и с турбозол за стените?
За по-бързо определно - да, за по-евтино най-вероятно също - да, това е огромна хамалогия и много дни ръчен труд. Замазките на 200 кв.м. РЗП ни ги направиха за един ден около 8 часа (но имахме доста отделни помещения), ако бях 3-4 щеше и по-бързо да стане. Нивата пуснаха предния ден за 30 мин. С турбозола нещата са сходни, но отнема повече време. При нас около седмица, но работеха по около 4-5 часа на ден макс, таваните не са ни мазали.

# 599
Тавана също ли може да бъде направен с турбозол? Не се бях замисляла...
Здравейте!
За по-бързо определно - да, за по-евтино най-вероятно също - да, това е огромна хамалогия и много дни ръчен труд. Замазките на 200 кв.м. РЗП ни ги направиха за един ден около 8 часа (но имахме доста отделни помещения), ако бях 3-4 щеше и по-бързо да стане. Нивата пуснаха предния ден за 30 мин. С турбозола нещата са сходни, но отнема повече време. При нас около седмица, но работеха по около 4-5 часа на ден макс, таваните не са ни мазали.

Общи условия

Активация на акаунт