Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 881
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
Ние изолацията на покрива я сложихме между гредите на покрива, защото мислим да използваме подпокривното пространство като място за игри (батута също се събира на тавана).
При майка ми и баща ми изолацията е над градореда т.е. долу на пода. Тъй като те ползват тавана за складово помещение, баща ми е сложил върху изолацията дъски и така тавана може също да се ползва.

TorbaLan1  , нашия покрив на къщата е с дървена конструкция. Имаме и Велукс прозорци на покрива. Между другото днес VAS имат събитие точно с подпокривни прозорци "ДНЕС ОТ 18:00 Ч. ДО 21:00 Ч.
При VAS под прозорци за плосък покрив VELUX".
В апартамента мисля, че също покрива е дървен. Имаме скосявания и подпокривни прозорци. Много си ги харесвам и съм пристрастена към тях. Зимата почти целия ден е слънчево в стаята (но това зависи и от изложението).
Мисля, че ако имате добър изпълнител на покрива и сложите добра изолация, дървения покрив също ще е чудесно решение.

Ох, аз да се оплача, че имам драма с банята Sad. Оказва се, че при проектирането не сме я измислили достатъчно дълга. Забравила съм да предвидя, че тръбата за канала, ще ми обърка сметките. По пъвроначалния замисъл всичко, ще е на едната стена - душ, тоалетна и мивка. Обаче заради канализационната тръба всичко ще е много нагъчкано. Чудя се дали да не сложим мивката под ъгъл. Т.е. зад ъгъла на мивката да е тръбата за канализацията.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 10:10 от nellytan1

# 691
nellytan1, обработихте ли се нещо дървената конструкция на покрива против мухъл и дървояд? Миналата есен се наложи да правя ремонт на покрива на една къща строена през 1957 и гредите бяха в ужасно състояние, въпреки, че са от салкъм. Страхувам се, че като затворя всичко с гипсокартона и няма да имам обратна връзка ... докато не ми падне на главата. Simple Smile

# 692
  • Пловдив
Ние обработихме всичкия дървен материал с градинската пръскачка с бохемит (не е най-безопасното нещо ),известно време преди да бъдат монтирани .Нашият покрив обаче е миксиран -стоманобетонени греди ,включително и билната е такава и дървени греди .Основната тежест е поета от стоманобетона .

# 693
TorbaLan1, решихме да не обработваме дървото с нищо.
Дали сме били прави - времето ще покаже. Принципно повечето хора обработват дървесината с препарати на Бохемит (има и други марки).

Къщата на майка ми и баща ми е строена в края на 70-те. Повечето греди на покрива са здрави. При смяната на керемидите смениха само някои неща и то май предимно летвите за керемидите. Но при тях със сигурност дървесината е подбирана много внимателно и е добита през периода, когато това трябва да се прави. До колкото са ми казвали дядовците, гледало се кога смолата в дървото била в не знам какво си състояние (не знам подробности).

# 694
Ние обработихме всичкия дървен материал с градинската пръскачка с бохемит (не е най-безопасното нещо ),известно време преди да бъдат монтирани .Нашият покрив обаче е миксиран -стоманобетонени греди ,включително и билната е такава и дървени греди .Основната тежест е поета от стоманобетона .
nelina_london , не знаех, че може и така. Сега като мисля, това е по-добро решение. Може ли да публикуваш някаква картинка на Вашият покрив?

# 695
  • Пловдив
Покривът ни е двускатен ,не мисля ,че е приложимо при четирикратен. Търсих в снимките едно 3D само на стоманобетонената конструкция на къщата ,но не го намерих .Конструктивният чертеж е доста сложен .
Ето тук нарисувах съ с синьо стоманобетонните греди ,които лягат на бетонния пояс над тухлите .Между сините греди има и дървени .Мисля ,че бетонените бяха през 2 метра .Ще видя дали имам снимка ,когато сме слагали ватата отвътре .

Нямам вътрешни снимки на покрива без вата ,а с вата не се виждат. Стоманобетонените греди не излизат към стрехата ,както съм ги начертала ,свършват до пояса на къщата .Само дървените излизат към стрехата .

Последна редакция: чт, 28 юли 2022, 13:35 от nelina_london

# 696
  • София
Здравейте, ако някой от вас е правил скоро дървен навес, горе-долу каква е цената на квадрат? Ние скоро ще поставяме жилищни контейнери и искаме да направим един голям навес, който да покрива контейнерите и верандата, но сме в чуденка дали сами да си го правим или да ни го направи фирма...

# 697
Нямам вътрешни снимки на покрива без вата ,а с вата не се виждат. Стоманобетонените греди не излизат към стрехата ,както съм ги начертала ,свършват до пояса на къщата .Само дървените излизат към стрехата .
Разбрах всичко, благодаря! Ще открадна идеята с Ваше позволение. Simple Smile

# 698
  • София/Варна
Здравейте, ако някой от вас е правил скоро дървен навес, горе-долу каква е цената на квадрат? Ние скоро ще поставяме жилищни контейнери и искаме да направим един голям навес, който да покрива контейнерите и верандата, но сме в чуденка дали сами да си го правим или да ни го направи фирма...
Да речем, че за работа вземат между 50 и 100лв. на квадрат. Много зависи къде сте и майсторите от къде са.

# 699
  • София
Да речем, че за работа вземат между 50 и 100лв. на квадрат. Много зависи къде сте и майсторите от къде са.
От София съм и съответно търся майстор от околността. Пуснаха ми оферта за 300лв. на квадрат(труд+материал) и като направих една груба сметка ми се видя скъпичко.

# 700
Не импрегнирате ли дървенията за покрива от където я купувате?

# 701
  • София/Варна
От София съм и съответно търся майстор от околността. Пуснаха ми оферта за 300лв. на квадрат(труд+материал) и като направих една груба сметка ми се видя скъпичко.
Ако можете и имате време си го направете Вие. Скъпо удоволствие е покрива.

# 702
  • София
След почти двумесечно чакане и три имейла към ЕР Запад кога мислят да ни свържат, вчера получавам обаждане - "къде точно се намира  парцела, защото трябва да ви сложим табло на стълба и ако искате, да ви дръпнем кабел?" Ей така просто, без предупреждение, фирма подизпълнител вършела половината работа, а после от ЕРЗ минават и връзват електромера. Всичко след него -за твоя сметка. Т.е ние ти пускаме ток, но на стълба?!
Късмет, че строителя беше там. Но на въпроса "какъв временен кабел да ви дръпнем, 'щото сте заявили и трифазен ток", не успяхме да получим компетентен отговор в предоставеното ни време от пет минути, та сложиха за монофазен, прибраха 130 лв в джобчето и си заминаха. Да си направим временно външно табло и след около 10-15 дни "истинските" ел.техници щели да минат и да закачат кабела за електромера...
Абдурдистан 😡
Но пък като знам хората какви проблеми имат с получаването на ток, здраве да е, почти изгря електричеството и на нашата улица ! 😀😀
Днес наливат колоните, 16 бр. И на празна площадка, много ми малеят тези 100 м2 хаха!

# 703
  • Sofiа
Sofiyia, не искам да ти попарвам ентусиазмът, но  при нас появата на "истинските " многократно" надвиши тези срокове. Имай едно наум.
Може пък вече да са станали по-бързи.

# 704
  • София
След почти двумесечно чакане и три имейла към ЕР Запад кога мислят да ни свържат, вчера получавам обаждане - "къде точно се намира  парцела, защото трябва да ви сложим табло на стълба и ако искате, да ви дръпнем кабел?" Ей така просто, без предупреждение, фирма подизпълнител вършела половината работа, а после от ЕРЗ минават и връзват електромера. Всичко след него -за твоя сметка. Т.е ние ти пускаме ток, но на стълба?!
Късмет, че строителя беше там. Но на въпроса "какъв временен кабел да ви дръпнем, 'щото сте заявили и трифазен ток", не успяхме да получим компетентен отговор в предоставеното ни време от пет минути, та сложиха за монофазен, прибраха 130 лв в джобчето и си заминаха. Да си направим временно външно табло и след около 10-15 дни "истинските" ел.техници щели да минат и да закачат кабела за електромера...
Абдурдистан 😡
Но пък като знам хората какви проблеми имат с получаването на ток, здраве да е, почти изгря електричеството и на нашата улица ! 😀😀
Днес наливат колоните, 16 бр. И на празна площадка, много ми малеят тези 100 м2 хаха!

Не е приятно,но 2 месеца се преживяват.
Аз вече 4 години се боря със Софийска вода и Софийска община.
Построихме водопровод за собствена сметка.Сега трябва да извадя нови купища с документи,за да получим Акт 16.И накрая ще го даря на общината.

Общи условия

Активация на акаунт