Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 901
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
  • София
А, виж, това не го знаех. Но пак, горе-долу приемливо разсъждавам  май Simple Smile

# 676
  • Sofiа
Благодаря ви!
Спирам да се занимавам с глупости и ще си действаме спрямо първоначалния план и ще сложим 30 стъклена.

# 677
Искам да попитам има ли смисъл от бетонен покрив при еднофамилно жилище около 100 кв.м? И някакви предимства пред този от дървени греди, освен по-високата цена. Етажът е мансарден, ако това има значение.

# 678
  • Пловдив
Чела съм мнения на специалист в областта на железобетоните ,в което даваше статистика, че само 10-20% от двуетажни къщи имат правилно изпълнена плоча между етажите. А,конкретно за бетонените покриви бе на мнение ,че не е попадал на такива ,които изпълнени да отговарят на нормите за земетръс .Не говоря за проекта ,а за изпълнението +качеството на бетона . Тук има инженери и те могат да дадат по-подробна информация .Отделно ,бетоненият покрив има значително по-голямо тегло от дървените греди и това натоварване към основите ,  трябва да е калкулирано още при проекта на сградата .
Според всеобщата схващания ,плюсът  е ,че е по-устойчив на теч ,макар ,че мои роднини с бетонен покрив  имат теч от 2 г.и не могат да го поправят  качествено .Течът продължава .

# 679
  • София
Здравейте, със съвременните добавки в бетона, нужно ли е традиционното мокрене на плочата?
Вчера сутринта налят, бетона е поливан 5-6 пъти. За днес -само веднъж, но е много топло вече и бързо съхне.
Мнението на строителя е, че е хубаво да се полива. Един познат пък, който не е некомпетентен в строителството, ми се смя доста на мераците за мокрене на плочата -никъде вече не се правело, всичко било с химия?
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 15:00 от sofyia

# 680
  • София
Нашата плоча я правиха август 2019 и я поливаха, но не твърде често - май веднъж на ден-два идваха. Беше си топло времето. Сега като правихме бетона за верандата, ММ си го поливаше (повече от мерак) по веднъж-два пъти на ден. Различни бетони са, разбира се, но и двата не се напукаха значително (има някоя и друга съвсем повърхностна пукнатина). Може и да не е нужно, но аз поне не виждам с какво поливането би попречило, стига да не ви е твърде неудобно да го правите.
Те ,щнапоследък, като гледам по строежите край нас, и вибриращи машини не ползват като наливат бетона, та не знам... може би сме старомодни с ММ, ама все ни се струва притеснително това. Как знаеш, че няма кухини в основи/колони...

# 681
sofyia, поливай! Ще се нацепи иначе...

В моят район има огромно засторяване на едноетажни къщета с много малък двор, или почти никакъв и ползват бетонния покрив като тераса. Слагат им едни външни стълбички.

# 682
  • Пловдив
Аз малко се обърках за  питането за бетонен покрив .Разбрах ,че става дума за мансарда и коментарът ми бе за скатен бетонен покрив ,не традиционният плосък.

# 683
  • Sofiа
Аз питането за покрива го разбирам като има ли смисъл да се прави плоча под покрива или направо дървени греди и скатен покрив?
Но може и да не съм права....
Sofiya, поливай я. Каквито и добавки да слагат си има нужда.
Аз взимах на бетоновозите транспортните бележки с информацията за марка и качество на бетон и в тях имсше указания при какви температури се полага и т.н., вкл. инфо колко е температурата в конкретния ден и час на доставка и полагане
Предполагам, че бетона и при вас идва от БКС Строител?

# 684
А някой има ли от вас таванско помещение, което на този етап не се ползва (евтл. като пораснат деца и т.н)? Там как действахте с изолацията на покрива?

# 685
  • София
Би следвало по същия начин както и ако се ползва, иначе предполагам ще имаш загуби, освен ако не го изолираш качествено от останалата част на къщата.

# 686
  • София
Момичета, благодаря за споделеното, днес ще се полее поне 4-5 пъти (два аз направих), смятам, че за жегите е ОК.
Днес писах втори имейл до Електроразпределение Запад с въпросът кога смятат да ни пуснат електричество. Двумесечният срок е до 10.08.22, а няма ни вест, ни кост.
Valery, бетоновия дневник си го води строителя, но иначе от Враня -93. С тях си работи фирмата и ние казахме, че сме съгласни да се удължи пътя отиване/връщане, (25 лв разлика в транспорта), защото  този бетоновъзел ни го препоръчаха от няколко места.
computer79 за тавана, понеже и аз съм се интересувала, ако се прави на етапи, препоръката е да се изолира над плочата. А когато се усвоява тавана, се размества изолацията,  наковават се греди, между тях изолацията и отгоре се затваря, обикновено с OSB. Изолира се самият покрив между гредите, както по-нагоре е писала Valery, пак се затваря, може директно с гипсокартон, с който с профили се оформя тавана.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 17:23 от sofyia

# 687
  • София
Студен покрив - изолация само над плочата. При нас е така, разликата в Т между подпокривното и коридора в топло време (не сегашние жеги) беше 20 и няколко градуса.
Топъл покрив - изолиран като за обитаване, нямам лични наблюдения все още.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 16:23 от ToniShu

# 688
  • Пловдив
Може и изолация под плочата с окачен таван ,но височината трябва да е предвидена .
Ако има плоча с бетонени стрехи ,те се явяват термомост и изолацията над плочата не е ефективна .

# 689
Аз малко се обърках за  питането за бетонен покрив .Разбрах ,че става дума за мансарда и коментарът ми бе за скатен бетонен покрив ,не традиционният плосък.
Да, за скатен покрив става въпрос. Де факто покривът се явява скосен таван за стаята.

Общи условия

Активация на акаунт