Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 41

• 42 906
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, ние се нанесохме в новата къща, макар и частично Simple Smile Багажите са ни на две места, още пренасяме по един багажник на ден-два... Нищо не знам къде се намира и обикалям двата етажа, слизам и се качвам по стълбите по хиляда пъти. Имаме още доста за довършване, но основните неща /дневна, кухня, нашите спални и санитарните възли/ са готови, обзаведени и оборудвани подобаващо. 
Честито и от мен! Пожелавам само хубави спомени да трупате в нея Relaxed!

# 661
Моля ви за снимки на вашите входни врати 🙂. Може и screenshot от сайта на фирмата.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 12:40 от VRay

# 662
  • София/Варна
Queen честито. Много щастие пожелавам.
По принцип работата ни е свързана с общинска администрация. Богове сме на жалбите. Преборили сме много простотии с жалби до подходящите места. С наше съдействие, наш клиент осъди столична община и НАГ. Преборихме ЧЕЗ и ни сложиха стълбове и ни прекараха ток, борбата трая две години.
Обаче с местното ВиК успеваемост нула, така че съм напълно съгласна с Фатална.

# 663
  • София
ToniShu, дали може да споделиш каква филтърна система ползвате? Филтрите намирате ли ги лесно, т.е. има ли ги налични?
Системата на сондажа я направи майстор, който ММ намери и остана много доволен; след това сме го препоръчвали и хората също бяха доовлни. Мисля, че той сложи само едър филтър в системата, а ММ впоследствие добави още два с различна пропускливст - за средни и дребни частици. Филтрите не ги знам като марка, но знам, че не са скъпи и са миещие се (не купуваш всеки път нов филтър), взима ги от тук  и е доволен от обслужването. За поливната система пък филтри и чаркалаци купува от Рейнбърд в Горубляне - също доволен от обслужване и консултация там. Като цяло, нашата система е съвсем елементарна, така ми е казвал - не е нищо sophisticated или лукс. Но с нашата вода върши работа клкото имаме нужда. Планът е, ако смятаме някой ден да пием от чешмата, да сложи и вътре в къщата един много ситен филтър или направо обратна осмоза да направи (аз обаче нещо не съм фен на твърде пречистенат вода). От този магазин от линка купихме едно уредче (на по-голям термометър прилича), което мери количество твърди частици във водата. Нашата от сондажа, при немити доста време  филтри, се оказа с по-малко частици от минералната в Панчарево, която много познати пият с години и нищо им няма (и ние я пием от 2 г и също сме си добре). Само за бацили не сме я изследвали и затова не я пием още.

А този път от на fatalina изписаното общо-взето разбрах, че Кирето и Асен (от които и аз имам оплаквания) са лоши, щото не искат да го карат по стария, работещ в ущърб на хората модел с ВиК-тата. И щото не давали на Грозданя парички - ужас, зли и нагли интелектуалци такива!
Съгласна съм, че човек трябва да е реалист, но в никакъв случай апатичен и незаинтересован! Много е належащо, според мен, да се въведе в училище предмет "държавно устройство и управление", защото българинът не случайно е толкова объркан, черноглед и манипулируем и не случайно все демокрацията му е виновна.
Няма (чисто и просто няма) как да се промени нещо, ако не си променяме мисленето поне малко за 30 години.

Последна редакция: нд, 24 юли 2022, 15:57 от ToniShu

# 664
  • Sofiа
Здравейте, аз още съм на тема изолация на покрив и имам нужда от съвет.
Планирахме да правим вътрешната  изолация на скатния покрив с 30 см стъклена вата -15 между гредите и още 15 см напречно. Важно е да уточня, че по проект има само 15 см, ние на "своя глава" планирахме допълнителните 15
Сега пуснаха на ММ мухата че вместо 2рите 15 см стъклена вата било по-добре да сложим каменна вата, че даже и 10 см.
Четох из нета и не стигнах до никакво заключение кое е по-добре.
Можете ли да ме посъветвате?

# 665
Ние сме планирали 14см изолация под покрива.
Здравейте, аз още съм на тема изолация на покрив и имам нужда от съвет.
Планирахме да правим вътрешната  изолация на скатния покрив с 30 см стъклена вата -15 между гредите и още 15 см напречно. Важно е да уточня, че по проект има само 15 см, ние на "своя глава" планирахме допълнителните 15
Сега пуснаха на ММ мухата че вместо 2рите 15 см стъклена вата било по-добре да сложим каменна вата, че даже и 10 см.
Четох из нета и не стигнах до никакво заключение кое е по-добре.
Можете ли да ме посъветвате?

# 666
  • София/Варна
Каменната е с по-голяма плътност, т.е. на плочи. Ще Ви е по-лесно да я сложите.

# 667
  • Sofiа
Компютър79, преди време четох статия, че според сега действащите норми за енергийна ефективност у нас коефициентът на топлопреминаване на покривната конструкция трябва да бъде 0,30 W/m²K. Това изискване се изпълнява от пласт топлоизолация с дебелина 12–16 cm, поставен между ребрата на покрива. По европейските стандарти такава изолация се оценява като „задоволителна“.
Ние за себе си сме решили 30 см, без да имаме претенции, че сме разбирачи. Просто много пъти съм чела Нелина Grinning и информацията, че най-много топлина се губи през покрива.

Gerundiq, благодаря за включването ти. Освен лесното слагане има ли някакво друго техническо предимство?
При нас ще е лесно слагането на около 70% от площта, защото няма да редим по ската навсякъде. Само в ниските точки където са скосяванията ще я редим по ската и ще е трудно. На височина 2.60 имаме греди над които наковахме OSB през уикенда и реално в основната част от тавана ще постиламе върху ОСБ-то. Нямам компютър за да покажа разрез.
Ето една визуализация, от която може да стане малко по-ясно обяснението ми

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 17:17 от Valery

# 668
Интересувам се от фасадни плоскости HPL, имитация на дърво , като акцент в част от фасадата. Някой ползвал ли е и ако да какъв тип , има ли нещо специфично в подготовката на стената и горе- долу колко излиза като цена ?

# 669
  • Варна
За изолацията на покрива намерете стари мнения на Нелина. Изключително компетентни. Ние благодарение на нейните постове сложихме 30см. вата ursa sf38 върху покривната плоча и много подобрихме комфорта в къщи. Слагайки вата между ребрата  на покрива топлото ще отива в подпокривното пространство. 15см. е много малко

# 670
  • Sofiа
Слагайки вата между ребрата  на покрива топлото ще отива в подпокривното пространство. 15см. е много малко
Това не е за мен, нали? Аз планирам 30 см и въпроса е ми е дали 15 стъклена +15 каменна или 30 стъклена или иначе казано има ли значение каменна или стъклена и има ли някскви предимства едната пред другата?

# 671
  • Варна
Изолационните материали имат коефицент на топлопроводимост. Това е важно.

# 672
  • Пловдив
Val и двете вати са със сходни качества .И стъклената и каменната биват различни видове и с различни коефициенти ,но разликите коефициентно не са големи .От 0,32 до 0,40 ,при стъклената има и 0,42 и 0,44 .Ако използвате стъклената вата с 0,38 ,защото сме го коментирали с теб ,няма как да намерите толкова добра каменна вата ,за да може10 см ,да заместят 15 см стъклена .
Единственият плюсна каменната е ,че е по -твърда ,както каза Gerundiq .И двете са негорими ,с по-голямо предимство на каменната .Какво става ,когато се намокри покривната каменна вата не съм проучвала .Тоест ,дали тогава има някакво предимство пред стъклената .Така ли иначе ще си спазите технологията с паронепропускливата мембрана .Лично ,аз ,бих продължава със стъклената .Единствено,ако смятате да наковавате греди с дълбочина 10 см.,тогава може до сложите 10 см вата с коефициент 0,32  стъклена или каменна,но 15 см с 0,38 си е по-добре .

# 673
  • София
Каменната вата се води с малко по-добри топлоизолиращи и шумоизолиращи свойства, по-еластична и по-устойчива на натоварване (защото е по-плътна). За покрив не мисля, че ще има голямо значение коя ще сложите. Не е случайно, че каменната е по-скъпа, но не за всяка цел непременно е най-добре да се купи по-скъпото. Ние сме с дървена къща и нашите стени са кажи-речи само каменна вата, имаме и на "плочата" (с гредоред сме) на тавана. Но ако за вас е допълнителна "застраховка", не мисля, че нещо ви пречи да сложите стъклена вата (освен ако не гоните някакви високи енергийноефективни класове). А, да, каменната май се води и по нелетлива (евентуално при досег с въздуха в помещението, ще е уж по-безопасна).
Според мен всяка вата ще загуби свойства като се намокри, предполагам, че каменната би следвало да носи повече на вода поради плътността.

# 674
  • Пловдив
Лошото е ,че каменната вата за покриви ,която е с по-малка плътност от фасадната ,е по-лоша коефициентно от стъклената средна хубост .

Общи условия

Активация на акаунт