Пубертетът при момичетата – как да подготвим децата? - 12

• 36 032
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
  • Mars Hotel
Не сме ходили на почивка без детето, но сигурно ще ни се наложи скоро. Това лято навършва 14 и скоро сигурно ще започне да върти очи и да пуфти. Но засега си прекарваме чудесно заедно, винаги съобразяваме къде ходим и какво правим и с нейните интереси, а и тя обожава да пътува, така че няма търкания засега.

Книжките за момичета се мотаят и вкъщи, 2-3 имаме поне, но тя много не ги отразяваше. Повече говорим за тези неща.

Нямам носталгия по времето, когато беше малка. Сега е чудесен събеседник, остроумна и забавна. Беше малък ад до третата година, с постоянен рев, тръшкане, писъци и непредвидими настроения, така че грам не ми липсва. Grinning

# 361
Децата могат да не искат да ходят с мен на басейн в нашия град, там ходят с приятелите, но на море няма да откажат. Морето е един път в годината и друго няма. Същото е с тематичните екскурзии, приятелите са всеки ден.

# 362
Аз когато бях бременна с малката си дъщеря изгледах по тв документални филми за убийства, измами, изнасилвания и какви ли не ужасии покрай социялните мрежи.
Чудя се на каква възраст мога да го пусна на момичетата.. не е толкова брутално от визуална гледна точка, но обяснява много точно как могат децата да се подхлъзнат с тези индивиди.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 11:44 от Eli..........

# 363
Днес момиче от класа е носило тази книжка, била много хубава, пишело за цикъла, за хигиена, за сутиени:) Утре ще я търсим и ние:)

Колко хубаво е, че така спокойно и свободно обсъждат темите. При дъщеря ми няма такова нещо, само казва, че се подсмихват като нещо подобно се засегне. Иначе има подобна книжка, чете я по едно време. Тогава в един момент ми заяви, че можело да не ходи на училище по време на цикъл. При положение, че нейния е съвсем осъден, викам, да да 😆
Една вечер докато гледах едно сериалче, вика- А, тази я познавам, има канал в ютуб. Показа ми го, много приятно се изненадах- актрисата Весела Бабинова много достъпно говори за всякакви тийн неща. Сигурно го знаете, Loveguide е канала.
Иначе ме заинтригувахте с филмчето До кости. Ще го предложа за семейна кино вечер. Благодаря 💞

# 364
При дъщеря ми в училище имат часове, в които им пускат филми за вредата от наркотиците, кибер измамите, кражба на самоличност, педофилия и подобни. Много внимателно гледа, тя по принцип е любознателна и като е на филм е съвсем интересно за нея.

# 365
  • Sunshine state
И на моята й прожектират разни филми в у-ще относно тези неща.
Ние с щерката сме били броени пъти сами на почивка, почти винаги бабите й са я водили някъде и ние с мъжът ми го даваме ергени. 😁

# 366
Обсъждаме напълно спокойно всякакви теми, на 10 децата вече не са десетгодишните от преди 10, а да не говорим от преди 20 години. Интернет, социални мрежи, всичко ги кара да порастват все по- бързо. Което никак не ми се нрави, но не мога нищо да направя. Моята няма ИС и ФБ, но другите имат и тя може да гледа. ТТ също не давам да гледа без мой контрол и въпреки че съм задала че се интересуваме само от музика, готвене и интерсни факти пак ми илизат брутални тъпотии. Но това че тя няма не значи че не гледа.
И ако аз не говоря с нея открито ще чуе от другаде и за секс и за висчко. Искам да расте уверена, спокойна, да си знае кое какво и да не се срамува или шокира ако някой и изпляска нещо гадно.
Жаки е твърде развита за 10 годишна, сама пита и любопитства. Кака и на 10 само оцветяваше и редеше пъзели. Искаше ми се повече време да е чиста по дестски и малката, но времената са други.
Ще четем книжката двете, ще обсъждаме, ако има въпроси ще отговрям.
Колкото и да не искам расте и влиза в пубертета, трябва да сме подготвени.
Сблъсква се със злоба, завист, ревност детски неща все още, но ги има.
Коя е по- по най, коя е харесвана, коя не.
Радвам се че на този етап всичко ми споделя.
Е, почти де:) Това за обидната дума, дето беше казала по други канали разбрах:) Тя си траеше:)

# 367
  • Варна
Моята грам не се интересува от такива книжки. Купила съм й, така си събира прах в шкафа. Какво си говорят в училище не знам, но е супер наивна и доверчива, разни по-отракани момиченца я правят дива и щастлива, онзи ден едната й казала, че не е интересна, не е забавна, не е харесвана и моето овесило нос, едвам едвам ми го сподели. Опитвам се да й обясня, че чуждото мнение не е от решаващо значение, че приятелите са важни, че понякога от чиста злоба другите хора говорят така, но тя си е дечко още и се влияе много от мнението на "тарторките" в класа. А те, както казах, я правят дива и щастлива. Понякога ми се реве от безсилие.

# 368
И аз съм притеснена, че моята дъщеря може да израсте с някакви идеалистични представи и ще я заболи от сблъсъка с реалността. Ама как да я предпазя? Тя сама ще се научи. Вчера се върна преуморена от училище и дремна. Незнам какво е сънувала, но в Петък вечер започна да тормози по месинджъра няколко съученички, с които имат общ проект за училище. Те съответно не й отговориха и тя циври цяла вечер. Обясних й спокойно, че в това време никой не би искал да планира учене и да работи по извънкласните си неща, че е време за почивка и забавление, но тя като си навила и целия свят й беше крив. Днес цял ден се мота и така както беше супер спешно да прави този проект, нищо не е пипнала. Знам, че ще си направят презентацията и ще са навреме, но вече съм безсилна пред нейният темперамент като си навие нещо на ума. Затова й качество ще изгуби приятели и ще има разочарования в живота, но като не става с приказки, ще го разбере по тежкия начин Sad

# 369
Дрес, да не е Овен или Теле бе? Аз така го искам на мига и мъжко, като не стане, много ме е яд:) Хем съм на възраст твърде далече от пуберска😅😅🤣 Кати не го свърша веднага, се разсъхва работата и губя после желаниЙ:)
Малката и тя е така, като си навие на пръста ни побърква от повтаряне, докато не стане. Ма как да и се сърдим, като от мен е тази черта 😅🤪

Днес голям смях- Жаки пита как ще прекарвам двата дни, в които ще сме с баща и в чужбина.
Казвам не знам, може ми нещо романтично ще измисли татко ти. Тя - листа от рози и свещи ли😅🤪 Викам ами не мисля. Тя по- добре, нямаме повече нужда от бебета😅😅🤪🤪🤪
Спукахме се от смях. Страшна асоциация направи 😅🤪

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 20:03 от JACKLIN*

# 370
Оф, моята дъщеря е много наясно с бебетата, МЦ, и прочее от много рано и стана много лесно и естествено.  
И тук обучението помага, но има всякакви случаи.
Това което ме притеснява е че много лесно се подвежда по чужди мнения, особено ако са по-големи деца.
Много и се искаше да има широки разкроени дънки с посъдрано . Купих и ( и 5 годишната намаза същите, голям сладур е).
Тя едва ли не спа с тия дънки. Отиде на у-ще с тях и от следващия ден не искаше повече да ги слага в у-ще. Някакви момичета от +2 класа нещо я коментирали...
Не мога да си обясня тази несигурност.. как да я убедя..

Пак се връщам на книжките. Имам една приятелка с момчета на 10 и 13 г.  Тя тръгнала да им купува книжката за Всяко момиче има я и за момчета.. постояла в книжарницата и решила:  Не, ще им купя и двете.
Трябва да знаят тези неща и за жените.
Много умно решение и аз ще го направя.

# 371
Успех на приятелката ти. Моят син дори материалите, които му даде педиатърката по темата, го мързи да чете, какво остава за книги. Иначе си умира да ми задава въпроси за интимния ни живот на най-неудобните места.

# 372
Хареса ми идеята на момчетата да се купят книжки за момичета. Simple Smile

Жаки - дъщеря ми е Везни. Ама точно като зодията си - един път е така, след малко инак. За ученето, слава богу е много мотивирана, но трябва да знае и да му отпуска края. Тоя живот не е само бачкане.

# 373
Моята е овне.
Яко ме ръга с рогата понякога Joy

# 374
За Везните или само хубаво или нищо Sunglasses  Малко спекулативно се опитах детето също да е Везни, но то си реши да е Скорпион. А сега пубер Скорпион сигурно е повече от Скорпион х Овен х Козирог на квадрат Grinning
Ще го преживеем и това, само да са здрави.

Общи условия

Активация на акаунт