В момента чета ... 76

• 39 109
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
Чела съм “Заложници”- твърде много герои, толкова че в един момент почваш да губиш нишката кой кой е. Но на финала имаше нещо, което силно ме изненада или озадачи, а пък не малко трилъри и крими книги съм прочела през годините.
Скрит текст:
Който не е прочел още книгата- моля да не чете нататък.
Стори ми се малко прекалено нещо, което авторката е решила, че е възможно да бъде извършено от дете.

# 286
И аз щях да почна "Заложници", но анотацията ме отказа. След "Не плачи сега" на Джой Филдинг ... байгън от деца, и я зарязах.
Втори опит правя на "Тайните убежища". Бутам засега, още съвсем в началото, но нещо много помпозно написано и ме дразни на моменти. Освен това и скучно, нали ... но чакам да мина критичните 100 страници.

# 287
Започнах “Плът и кръв” на Кънингам.Отново усещам,че ще е тежка,тъжна и тъмна като  първото му произведение “Дом на края на света”.Но се свиква,постепенно ме увлече в действието и съдбата на главните герои.
Изгледах филма “Дом на края на града”…и съжалих,бях си изградила съвсем други образи в главата,и актьорския състав ми се видя крайно неподходящ,особенно героите е детските им години бяха много зле,а и самият филм е претупан,изрязани са доста пасажи от книгата,слаб.

# 288
И аз не я харесах "Заложници". Идеята беше добра уж, но изпълнението не беше както трябва.
Гледам, щедро съм ѝ дала 2*.

Аз бавно кретам с "Да обичаш Наполеон" , но не ме грабва нещо. За толкова почивни дни съм изчела 60-70 страници... Познавам образа на Наполеон твърде бегло и реших, че ще е полезно да прочета нещо за живота му, но повествованието е така разпокъсано, че ми е трудно да следя. От една страна текстът се води от името на авторката, която разказва за императора, после се минава на откъси от книгата, която е написал и накрая от името на Албин Монтолон - съпруга на един от офицерите, които го съпровождат в изгнание на Света Елена.
Трудно ми върви, все се надявам, че ще се "отприщи" в един момент и ще тръгне по-бързичко.

# 289
  • София
Аз приключих "Зад нейните очи". Единственото хубаво, което мога да кажа е, че се чете бързо. Напомня малко на "Камък, ножица, хартия" - същата боза. Накрая я дочетох на вентилатор. Добре, че поне е от библиотеката, че се бях зарекла да не купувам книги на Сиела. Да не ме е яд за парите.
Сега се чудя какво да почна от огромния куп.

# 290
Приключих "Натясно в ъгъла" - интересна ми беше философията на отделните герои, но това протакане на развръзката почти до самия край, ми дойде в повече, да не говорим, че от самото начало се загатваше какво се е случило и очаквах по-оплетен сюжет. Все пак книгата си има своите безспорни качества.
Започнах "Ако има кръв" на Кинг. Време е пак да направя една серия с негови книги Simple Smile

# 291
  • София
Сега се чудя какво да почна от огромния куп.

"Последното момиче"? Grinning Wink

Аз започнах "Аномалията" (Ерве Льо Телие). Доста хипнотично четиво, което ми напомня книгите  на Блейк Крауч. За момента много ми харесва! Grinning

П.П. Вчера видях, че "Инфодар" ще издават нова книга от Викторя Хислъп - "Нишката" Simple Smile
На мен преди време много ми беше харесала "Островът" и с нетърпение ще чакам тази!  Blush

# 292
Заради “Аномалията” четох “Ако пътник в зимна нощ”.
“Аномалията” съдържа множество идеи, но поради ограничението на обема ѝ, не са разгърнати, а само нахвърляни. Четох я в оригинал, което за тази книга специално е огромен плюс, заради някои особености на езика.
Скрит текст:
На финала има калиграма, с която ако искаш да се заиграеш, трябва да я четеш в оригинал, тъй като Телие не е давал за нея разяснения на преводачите, а всичко е оставил на въображението на читателя или за обсъждане вътре в кръга Oulipo. А тъй като Телие е дипломиран математик, предполагам, че има и някаква математическа заигравка, но лично не успях да я открия.
Имам дълъг списък с набелязани заглавия и отлежаващи книги, но реших да се спра все пак на “Загадката Анри Пик”.
Вероятно заради Калвино и Доер, пак се ориентирам към книга, в която се развива действието около книги.

П.п. Да допълня още нещо за “Аномалията” - в оригинал на френски съдържа и цели абзаци на английски, като доколкото си спомням те бяха преведени после в текста на френски. Имаше тук-там вмъкнати и на други езици фрази (вече мина време, затова ако си спомням добре- поне и на немски, руски).
Напоследък тенденция или не знам какво е, но често срещам в книги използване на думи или цели фрази на английски език - в “Вох”, книгите на Ларшон, немалко имаше и в “Момичето от Бруклин” (четох я на френски- там директно насред изреченията на френски стояха непреведени думи на английски. В превод не знам как са ги оставили - вече съм подарила хартиеното преводно издание, но в оригинал явно е търсен допълнителен ефект).

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 10:21 от fenyx

# 293
  • София
Може да започна "Последното момиче", добра идея. Simple Smile
И аз много бях харесала "Островът", дано и другата и книга е толкова добра.
Междувременно, вечер малко по малко си чета "Кривата на щастието" на Иво Иванов.

# 294
Втори опит да прочета "Война и мир". Нещо хич не ми върви, а обожавам руска литература. А и толкова хвалят Толстой... От инат ще я дочета тоя път.

# 295
  • София
Изпуснах темата напоследък, но ще се върна да ви прочета и да си запълня списъка със заглавия.
След една дълга поредица от книги за книжарници и книги, прочетох "Стая" на Ема Донахю. Ще цитирам дъщеря ми, която се оказа, че я е прочела вече - 'чудесно написана книга, но отвратителна история, не може да я забравиш, и най-лошото е че като нищо може да е действителен случай".
Сега чета "Тревожни хора" на Бакман, единствената негова, която не съм чела. Бързо ми върви.

# 296
'чудесно написана книга, но отвратителна история, не може да я забравиш, и най-лошото е че като нищо може да е действителен случай".

По действителен случай е - Елизабет Фрицл е пленена от баща си Йозеф в продължение на 24 години в мазето на собствения си дом... Ражда 7 деца в този период. Изродска история.

# 297
Започнах (по път) “Загадката Анри Пик” и мисля да продължа с нея (успоредно с “The art of reading minds”), началото ми хареса.
Отлагам за понатам Торни Линдгрен, а от Лиляна Михайлова може би вместо “Грехът на Малтица” ще избера сборникът с разкази “Островът”.
“Последното момиче” отдавна ми е в списъка, но още не мога да намеря необходимата нагласа, за да я прочета.
Искам не толкова натоварващи книги, четох достатъчно тежки, замислям за след Фоенкинос или “Полунощ в кафене Черният дрозд”, или “Морската порта”. Стига да не продължа с него, че съм харесала и “Деликатност”.
Скрит текст:
Междувременно погледнах в ГР коментарите за “Момичето от Бруклин” и се успокоих, че не съм единствената, която не я е харесала особено.

Последна редакция: вт, 03 май 2022, 16:20 от fenyx

# 298
  • Между Пирин, Рила и Родопите
Има ли някой да сподели мнение за  "Откраднато. Обречено.Опазено" на Искра Урумова?

# 299
Прочетох Непрекъсната линия от Людмила Улицка. Хареса ми само първата история като че ли. Иначе - приятен стил, но не съм развълнувана.

Общи условия

Активация на акаунт