В момента чета ... 76

• 38 287
  • 755
  •   1
Отговори
# 435
Точно "Бегуни" чета в момента и със сигурност е от книгите, за които трябва да се отдели време - не може да се чете бързо, иска и време за осмисляне, защото е многопластова, фрагментарна, на границата между илюзия и реалност, с връзки между отделните елементи, които не са очевидни. Не е роман, нито пътепис - някакъв пъзел от разнообразни идеи, похвати и впечатления, който се надявам, че в края на книгата ще даде усещане за завършеност. Прочела съм 2/3 и това са впечатленията ми дотук. По-скоро ми е любопитна, отколкото интересна. "Край плуга си" беше много по-ясна като идея и изложение. После ще чета "Правек" и може би от панаира ще си купя още някоя.

# 436
Благодаря, това мнение само затвърди подозренията ми за “Бегуни” и ще я търся на български (мислех да я включа в плана за четене на чужд език - е пак щеше да е в превод, не оригинал). Но преди нея определено следващата на Олга Токарчук ще бъде “Правек”, любопитна съм доста за тази книга.

# 437
  • София
Чета с голям интерес "Сушата". А това поредица ли е? В ГР ми излиза, че е 1 от Арън Фолк.
Преди това четох "Зюлейха отваря очи" - хареса ми много. А преди нея доста време бях сред богове и нимфи с "Цирцея". Интересна е, но накрая и аз си мислех, че я чета векове, колкото живее и тя. Определено "Песен за Ахил" ми хареса доста повече.

# 438
  • София
И аз прочетох "Сушата" от Джейн Харпър и много ми хареса, та веднага "захапах" и втория роман от поредицата за Арън Фолк - заглавието му е "В дивата пустош". След всички студове и виелици в скандинавските детективи тук открих интересен фон на криминалните истории - австралийската природа, и то в екстремални условия, което всъщност е и най-интересното и в двете истории. Образът на главния герой не е особено интересен, но интригата в сюжета е добре поддържана и в двете книги, така че като цяло оценката ми е положителна. За жалост трета книга от поредицата май няма, поне засега, та се връщам при любимите ми скандинавци - започвам "Върху тънък лед" на Камила Гребе.

# 439
  • София
Съвсем напосоки взех от библиотеката "Променлива реалност" на Блейк Крауч. Леле, направо залепнах за тази книга и не мога да се отлепя. Обаче на моменти ми идва доста трудно да осъзная какво се случва.

# 440
А пък аз ударно преполових "Чаеното момиче" на Лиза Сий.
След всички трилъри, антиутопии и ужасии, които прочетох този чудесен роман ми дойде като освежаващ полъх Blush

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 22:09 от Happy Mijjj ツ

# 441
  • Mediterraneo
Съвсем напосоки взех от библиотеката "Променлива реалност" на Блейк Крауч. Леле, направо залепнах за тази книга и не мога да се отлепя. Обаче на моменти ми идва доста трудно да осъзная какво се случва.
С Тъмна материя е същото. Страхотна е книгата, чак тръпки ме побиват на моменти, кара те да се замислиш къде и как живееш всъщност. Ще си отбележа и тази на Крауч.

# 442
О, чудесно, че тъкмо съм я харесала и е сред борещите се за първите места в списъка ми точно “Тъмна материя”.

# 443
Аз тъкмо днес започнах да слушам Тъмната материя на Блейки Крауч. Неусетно съм минала около час, доста интересно ми е до момента.
Преди това изслушах Цар плъх на Джеймс Клавел. Бях в подходящо настроение за нея, допадна ми като цяло, имаше и доста забавни за мен моменти, въпреки тежките ситуации.

На киндъла чета Човек без куче на Хокан Несер.  До около половината съм, но да си призная очаквах повече. Имаше много хубави отзиви за това шведско криминале, дано до края се завъртят нещата, че иначе ще си е разочарование за мен.

# 444
Напредвам бавно със Страдание и възторг и ми харесва. Приятно ретро е, а и ми харесва да чета за тази епоха, когато не е представена по вулгарен начин.
Интересно, че във всички екранизации на събития от епохата, които съм гледала (последната - от миналата година), Микеланджело е представен страшно отворен, красив и гей. Докато тук е вглъбен (съсредоточен в работата си), грозноват и хетеросексуален. Като се има предвид, че действително е бил грозноват (има портрети и автопортрети), съм склонна да приема и другите две неща за истина.

# 445
За 2 дни прочетох Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг Ф. Бакман. Малка книжка а на 20стр. вече бях с буца в гърлото и насълзени очи! Скоро не ми се беше случвало. Определено ще е в топ 5 за годината!

Някой ако разменя Сушата да ми пише.

# 446
Plamena.. повечето от книгите не съм чела, но филма е ок, и други филми по книгите са ок. Артистите също са симпатяги. На мен артистите във филмите по Арне Дал са ми много смешни. Мъжа ми ги харесва обаче/.

# 447
  • Mediterraneo
За 2 дни прочетох Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг Ф. Бакман. Малка книжка а на 20стр. вече бях с буца в гърлото и насълзени очи! Скоро не ми се беше случвало. Определено ще е в топ 5 за годината!

Някой ако разменя Сушата да ми пише.
Книга с голяма буква! Така те стиска за гърлото, че дни наред я съпреживяваш.
Сушата би трябвало да я имам в електронен вариант, ако ти върши работа.

# 448
Сушата би трябвало да я имам в електронен вариант, ако ти върши работа.
Супер! Качи я и дай линк, моля те.

Аз започнах "Който не се е скрил. Историята на една компания" на Яна Вагнер. Независимо от фабулата, романът не е точно криминале. По-скоро - изследване на вътрешния мир на всеки от героите. Със сигурност ще се хареса на почитателите на "Животът. Начин на употреба" на Жорж Перек.

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 23:24 от Лаврентий П.

# 449
  • София
Ние май вече се разбираме по-добре с Един аристократ в Москва. Започна си мудно обаче…

Сушата е супер, не знаех че има и втора книга с Арън Фолк. Ще я издиря.

Всяка сутрин… е опустошителна. Не знам с коя друга дума мога да я опиша. Само 20-ина странички, но какви… Сигурно вече съм го казвала сто пъти, но за това обожавам да чета Бакман. Няма книга която да не е посвирила на някоя от струните на душата ми. Дори и най-странно изглеждащите образи за изключително пълнокръвни и на място.

Ако някой разменя Тъмната материя моля да свирне. След Уейърд Пайнс, Крауч ми е издигнат на пиедестал. Много съм любопитна какво ще излезе от нея 🙃.

Общи условия

Активация на акаунт