В момента чета ... 76

• 38 297
  • 755
  •   1
Отговори
# 510
А някой знае ли какво става с третата част на “Бьорнстад”? Не трябваше ли вече да е излязла?

По подобие на втората книга от поредицата на Джо Абъркромби, "Кръстопътища" на Джонатан Франзен и много други си седи в графата "Предстоящи" и няма никаква информация за точна или приблизителна дата на издаване.
Снощи довърших "Вест за едно отвличане" на Габриел Гарсия Маркес и ще ми трябва известно време, за да осмисля тази творба. Въпреки краткия си обем, на моменти ми идваха в повече политическите подробности и можеха да бъдат съкратени малко. Самата история също не беше много моята, на моменти си правех почивки, защото това нещо не се чете на един дъх определено. Въпреки това не ме остави безучастна и безразлична, както се случи с първата ми среща с него и много харесвана книга "Любов по време на холера". Ще го чета и занапред със сигурност, но засега мисля да си спестя "Сто години самота", защото има вероятност никога повече да не прочета нещо негово.

# 511

Затова давам пет чудесни, прекрасни, сияйни чаени звезди затова бижу,което завинаги ще остане в сърцето ми!"

Хайде, още една книга в списъка ми! 😁
Много обичам да чета такъв тип книги. "Бялата хризантема" наскоро ме беше впечатлила много, а Лиза Сий помня от "Любовта на Божур".

# 512
  • Разпиляна във въображението
Третата част  на “Бьорнстад” - "Победителите" по последна информация ще е към края на май, около панаира.

# 513
Чакам ИК "Парадокс" с „Осмият живот (за Брилка)“, сега погледнах, то било преди 3 години....
откъс в "Аз чета"

Аз съм от тези, които препрочитат. Много са книгите, които съм чела по 5-6 пъти.

Бавно и славно чета "Пангея" - много ми харесва историята, в началото мислех че са отделни истории, но към 150-та страница започнаха да се оплитат съдбите на героите. Много доволна, а стила на авторката е супер.

"Човекът, който обичаше кучетата" съм я чела отдавна, много ми беше интересно, покрай книгата се зарових в историята и научих много неща

# 514

Затова давам пет чудесни, прекрасни, сияйни чаени звезди затова бижу,което завинаги ще остане в сърцето ми!"

Хайде, още една книга в списъка ми! 😁
Много обичам да чета такъв тип книги. "Бялата хризантема" наскоро ме беше впечатлила много, а Лиза Сий помня от "Любовта на Божур".

Вили, много ти препоръчвам тогава и "Снежно цвете и тайното ветрило"! Има я в ел.вариант Simple Smile

# 515
  • София
И точно вчера се сетих, между другото, за "Майце си". На днешните ученици вероятно много повече трябва да им се обясняват остарелите думи и форми в нашата класическа литература и не знам дали цялото упражнение не се обезмисля по този начин... Прекалено далеч са вече тези текстове от тях. Макар че пък испанците учат "Дон Кихот", а той е още по-далеч (писан е в началото на седемнайсети век).
Те и българите учат "Дон Кихот". Синът ми го учи може би в 8 клас и беше единствената книга, която прочете от задължителните.
Страшно мразех литературата в училище, обичах да чета книги, винаги съм харесвала и учителките си, обаче темите за саможертвата, измъченият и клет народ, беднотията като добродетел, са си чисто промиване на мозъци. И нищо, нищо не се е променило до днес - почваме ги нещастниците от пети клас със Струна невеста, после хайдути, турци и кланета, рало, мъка, мизерия и глад, братчетата на Гаврош, туберкулоза и смърт, за да се стигне най-накрая до разстрел, а след разстрела - червей. Йовков и Елин Пелин са глътка въздух насред всичкия този кошмар. Много ясно, че масово ще мразят литературата, оттам  ще намразят и четенето.
Никога не съм възприемала цитираните теми и произведения по този начин.

# 516
  • Разпиляна във въображението
Блажев във фейсбук Simple Smile

"Виждал е добри хора, способни на небивали злини, но също и зли хора, способни на невероятни добрини. Навсякъде е едно и също: почти всички обичат твърде много, мразят твърде лесно, прощават твърде малко. Но почти всички искат същото като него: да живеят на спокойствие, сърцето им да тупти малко по-бавно с настъпването на нощта, да изкарат малко пари, за да подсигурят тези, които обичат."
Из "Победителите" ("Бьорнстад" 3) на Фредрик Бакман, която излиза до края на месеца

# 517
На мен не са ми изглеждали така "нещастно" за сметка на "благородно" българските класики, нито чуждите. Приемала съм ги чистосърдечно, обективно и не съм правила връзка с "промиване на мозъци". Но има логика сякаш. Не задължително (явно:). Винаги съм харесвала часовете по литература, почти цялата "задължителна" ученическа литература за четене - също. Не харесвах примерно Алигиери, Декамерон, Фауст и подобни.

# 518
  • София
Със Сигурност Бакман ще го пуснат след 24.05. 😃

# 519
Не мисля, че са подбирани с цел промиване на мозъци. Това обективно е най-добрата литература от съответните епохи. Американците учат някакви нечетивни неща от типа на Спасителят в ръжта - те какво да кажат...

# 520
  • на острова на мечтите
Взех от библиотеката Изповедникът на Несбьо. Не ми тръгна много в началото, но започна да става интересна.

# 521
  • София
От любопитство проверих кои книги се изучават в гимназията в САЩ. Едно 70% съм чела и са ми харесали - "Брулени хълмове", "1984", "Повелителят на мухите", "Алената буква", "Гордост и предразсъдъци",  "Хамлет", "Макбет"... Не се сещам и за едно българско произведение от задължителните, което да ме е заинтригувало, развълнувало или докоснало. Може би само няколко разказа на Йовков.

# 522
  • София
Коя е тази книга на Несбьо? За пръв път я чувам.

# 523
От любопитство проверих кои книги се изучават в гимназията в САЩ. Едно 70% съм чела и са ми харесали - "Брулени хълмове", "1984", "Повелителят на мухите", "Алената буква", "Гордост и предразсъдъци",  "Хамлет", "Макбет"... Не се сещам и за едно българско произведение от задължителните, което да ме е заинтригувало, развълнувало или докоснало. Може би само няколко разказа на Йовков.
Съвсем случайно четох тези дни един литературен спор м-у американци и англичани (не помня в Редит или в Гудрийдс) - американците твърдяха, че изобщо не са изучавали Шекспир, или поне - не задължително.
А Гордост и предразсъдъци, Хамлет, Сън в лятна нощ ги има и в българската учебна програма. Аз за първи път ги четох точно в училище, защото ни караха. Но също не се държеше много на тях и се коментираха отделни откъси, а не произведенията като цяло.

# 524
iveto_11, нищо лично, обаче как така не ви е развълнувало нито едно българско произведение? Какво ще кажете за “Диви разкази” (по специално разказът “Мъжки времена”) на Хайтов или “Крадецът на праскови” на Емилиян Станев?

Общи условия

Активация на акаунт