В момента чета ... 76

• 38 251
  • 755
  •   1
Отговори
# 615
Сега ще напиша нещо искрено и лично, любопитно за неандерталците , което ще ми дава стимул да я дочета . Те са обитавали Евразия и австралийските аборигени не са имали много общо с тях.  Доскоро е съществувал спор дали са се кръстосвали с кроманьонеца , с който са живели по едно и също време . Смятало се е , че неандерталците са загубили генетичната лотария точно в конкуренция с кроманьонеца. Ние със съпруга ми си правихме изследвания за произход - съвременни гени до 1000 г. , после антични и сега има съвсем за Зората на човечеството. Вчера видях , че и двамата имаме ДНК от по двама неандерталци, живели в Сидрон - един от големите обекти с артефакти от палеолита и неандерталците , намиращ се в Астурия, Испания.  Сидрон е едно от мястото с много информация за тях. Ние се оказахме с роднини там.Laughing Тези изследвания не знам колко са верни, но са забавни и отварят въображението. Не случайно ме влечеше тази книга .

Последна редакция: пт, 20 май 2022, 20:51 от Анонимен

# 616
Ananas, интересни неща споделяш. Ако ми отмине малко главата, ще започна да я чета тази вечер “Родственици”. Струва ми се много интересна. На такава тематика съм чела отдавна.

# 617
  • София
Забравих да пиша и питам за "Камък, ножица, хартия", макар че ще потърся и какво сте писали..
Скрит текст:
За мен това е и история за любов, но и история за много тайни и няколко "повредени" личности, носещи бремето на детството си и пълноценното родителство - Робин, Адам, Амелия. Липсват ми обаче малко недоуточнени детайли.. Но може и аз да съм ги проспала..
Самоубийството на актрисата дали е било всъщност убийство, което извършва Робин от ревност? Също майка й дали наистина се е самоубила във ваната или тя също има пръст?
Не разбрах защо ни беше необходимо накрая откритието на детектива, след като вече разбрахме какво е станало?! И някой да му шепне името?! Simple Smile
Доста неща останаха неясни според мен, а краят стоеше като кръпка.
Скрит текст:
Робин си е била пълна откачалка от ранна детска възраст. Като нищо е имала пръст в смъртта на майка си и актрисата. Обаче много измислено свърши. Детективът уж бил близък с Хенри, редовно се чували, ама от две години не били. За какво беше призрачния елемент с детектива? Нали уж духовете бяха измислени от Хенри, за да държат далеч натрапниците. И изобщо защо от криминална история и мистерия се метнахме в свръхестественото за последните 2-3 страници? Действията на детектива също ми се сториха нелогични. Абе баш накрая го наака.

# 618
Хрумвало ли ви е да си измислите сами край на някое произвеедение ? Simple Smile
Aз понякога се чудя защо ли не е както на мен би ми хрумнало .

# 619
  • София
На мен често ми се иска да пренапиша края, когато не ми харесва. Представям си се като Кейти Бейтс в екранизацията на "Мизъри". Само да ми падне писателя в ръчичките. Satisfied

# 620
Отдавна съм забелязала,че краят е ахилесовата пета на съвременните романи.
Тръгват уж добре, към средата темпото постепенно започва да пада, следват едни 200-300 страници пълнеж и бам! някакъв изсмукан от пръстите край.
Ако някога седна да пиша роман , първото, което ще обмисля много, ама много добре, е развръзката на финала Simple Smile

# 621
Приключих Чучулигата,много ми хареса, тъжна е, но силна и смислена.Чудя се и дали да изгледам и филма.Започвам Жълтата птичка пее.След нея може и да сменя жанровете.

# 622
Отдавна съм забелязала,че краят е ахилесовата пета на съвременните романи.
Тръгват уж добре, към средата темпото постепенно започва да пада, следват едни 200-300 страници пълнеж и бам! някакъв изсмукан от пръстите край.
Ако някога седна да пиша роман , първото, което ще обмисля много, ама много добре, е развръзката на финала Simple Smile

Като при Колумбо. От началото знае кой е убиеца и го захапва и терори до дупка .

# 623
  • София
И все пак предпочитам лош край, отколкото отворен такъв. За мен това е творческо безсилие.

# 624
Краят трябва да е смислен и реалистичен...

# 625
  • Tenerife
Хрумвало ли ви е да си измислите сами край на някое произвеедение ? Simple Smile
Aз понякога се чудя защо ли не е както на мен би ми хрумнало .

Дали ми е хрумвало? Фантазията ми работи на макс и често си измислям мой финал, когато оригиналният на някоя книга не ми харесва. Smiley Innocent
Често ми се случва и да си помисля: "Ако това го беше написал Кинг, щеше да е по- добро!" Blush

# 626
Аз Кинг не мога да го чета, така че може и да си напълно права Simple Smile

# 627
  • Пловдив
В списъка за покупки са ми Смола и Стая. Но защо корицата на Стая е толкова грозна? Знам, че това не е показателно за съдържанието, но ми гали окото, когато и дадена корица ме грабне. Смола ме грабна с корица и се зачетох в анотацията.

# 628
  • София
Завърших "Свекървата" на Сали Хепуърт. Четох я по препоръки от темата. Приятно ме изненада. Може би и защото заради заглавието и корцата бях с нагласата, че ще е някаква боза. Хареса ми това, че е много непретенциозна, няма някакви дълбоки мисли и разсъждения, а нормални човешки взаимоотношения. Четивна е и непрекъснато дава ту гледната точка на снахата, ту на свекървата като човек осъзнава, че при много ежедневни ситуации в живота хората се разминават в общуването помежду си не непременно заради лоши намерения. Хареса ми и това, че до последно не знаех как ще завърши и краят въпреки това си беше правдоподобен.
Днес отидох да си взема от библиотеката Стивън Кинг "Институтът", защото получих мейл и покрай него забърсах "Образована" на Тара Уестовър - грабна ме анотацията на гърба на кингата и вероятно ще продължа с нея.

Последна редакция: сб, 21 май 2022, 15:15 от zazu1

# 629
Прочетох Гробът на сестра ми.
Хареса ми това, че нямаше разтегнати описания, дори съдебния процес беше стегнат.
И на мен ми дойдоха в повече 400те страници, но не усетих излишество.
И сега идва ред на нещо, което прочетох 3 пъти на стр.412 и пак не разбрах в мен ли е проблема, в преводача или автора.Thinking Ще цитирам част от текст , който може да разкрие подробности от книгата. Да няма после нападки! Предупредени сте.Simple Smile
Скрит текст:
1-"Тя свали едната си ръка, напипа закривения край на колчето и натисна".( натиска го в тялото на нападателя си)........"2- ТогаваТрейси изтръгна колчето.Хаус зави от болка" (следват 5-6 изречения и започва нов абзац ) 3- Ризата му беше изцапана с кръв на мястото, където се подаваше колчето 4- Когато паднаха на пода, тя притисна медните проводници към желязното колче и се получи искра. Чу се силен пукот и се разнесе миризмата на горяща плът."
Колчето веднъж е натиснато в тялото, после извадено и след това отново се озовава в тялото на нападателя и играе ролята на проводник. Никъде не прочетох как се е върнало в тялото на Хаус. Глаголът  изтръгвам  го  приемам като изваждане със сила, а не подръпване.
На мен ми стана малко комична ситуацията, която трябваше да е най-силната част от книгата. Вместо да се потопя в действието, аз препрочитах изреченията. Според мен е грешка в превода. Но каквато и да е причината, това ми отне част от удоволствието при четенето.

Последна редакция: сб, 21 май 2022, 16:57 от МАРИ77

Общи условия

Активация на акаунт