Спирала МИРЕНА

• 46 646
  • 894
  •   1
Отговори
# 585
Сравнението с колана и обеците  мисля ,че не уместно, те не се поставят вътре в тялото(макар ,че и от тях доста често се получават алергии).Тема не е ли за споделяне кои как се чувства с мирена или само за тези ,които нямат странични ефекти.

Всъщност първоначално исках да използвам като пример тампон, менструална чашка, презерватив. Но ми се стори, че на някой този прозаичен пример може да му е неприятен. Под обеца - визирах тази на пъп. Не съм чувала някой да се оплаква от вибрации илик изтръпване от тампон.

Тук не сме се събрали само да хвалим ... но нека  бъде обективни. Главоболие, косопад, напълняване, промени в цикъла , тромбози -  са напълно приемливи и обективни оплаквания. Останалото -ток, вибрации,  изтръпване  - е резултат е здравословен проблем, който няма общо с Мирена. Изтръпването може да е от - периферна нервна система, дисков проблем (гръбначен стълб) , проблем с кръвен застой.   Вибрациите и тока няма с какъв здравословен проблем да го обясня, освен може би с хипохондрия.
Нито един от изброените здравословни проблеми нямам. Вибрациите  и тока са от спирала, мисля че аз най-добре си познавам тялото,но както и да е.Явно не трябва да се споделят тук страничните ефекти от спирала. Нека пишат само доволни те и без проблемните .
Не знам как ни усетите като доволни всички тука.Всеки споделя през какво преминава,както хубавите,така и негативните ефекти.За мен тази група беше много полезна преди да взема решението за Мирена и след това-като очаквах изведнъж всичко да се оправи и не знаех кое е нормално и кое не,но от споделеното тук разбрах,че в началото някои странични ефекти са нормални и има елемент на свикване.Това е.

# 586
Сравнението с колана и обеците  мисля ,че не уместно, те не се поставят вътре в тялото(макар ,че и от тях доста често се получават алергии).Тема не е ли за споделяне кои как се чувства с мирена или само за тези ,които нямат странични ефекти.

Всъщност първоначално исках да използвам като пример тампон, менструална чашка, презерватив. Но ми се стори, че на някой този прозаичен пример може да му е неприятен. Под обеца - визирах тази на пъп. Не съм чувала някой да се оплаква от вибрации илик изтръпване от тампон.

Тук не сме се събрали само да хвалим ... но нека  бъде обективни. Главоболие, косопад, напълняване, промени в цикъла , тромбози -  са напълно приемливи и обективни оплаквания. Останалото -ток, вибрации,  изтръпване  - е резултат е здравословен проблем, който няма общо с Мирена. Изтръпването може да е от - периферна нервна система, дисков проблем (гръбначен стълб) , проблем с кръвен застой.   Вибрациите и тока няма с какъв здравословен проблем да го обясня, освен може би с хипохондрия.
Нито един от изброените здравословни проблеми нямам. Вибрациите  и тока са от спирала, мисля че аз най-добре си познавам тялото,но както и да е.Явно не трябва да се споделят тук страничните ефекти от спирала. Нека пишат само доволни те и без проблемните .
Не знам как ни усетите като доволни всички тука.Всеки споделя през какво преминава,както хубавите,така и негативните ефекти.За мен тази група беше много полезна преди да взема решението за Мирена и след това-като очаквах изведнъж всичко да се оправи и не знаех кое е нормално и кое не,но от споделеното тук разбрах,че в началото някои странични ефекти са нормални и има елемент на свикване.Това е.
    Аз ли никой не съм усетила за доволен.Имах точно това предвод,че групата е за  доволни и не доволни от мирена.Когато кажеш ,обаче за някои страничен ефект на спиралата и се почва ,че си внушават ,че е от спиралата и т.н.Напротив от както я сложих аз имам доста странични ефекти .Това исках да кажа и да питам .

# 587

Аз ли никой не съм усетила за доволен.Имах точно това предвод,че групата е за  доволни и не доволни от мирена.Когато кажеш ,обаче за някои страничен ефект на спиралата и се почва ,че си внушават ,че е от спиралата и т.н.Напротив от както я сложих аз имам доста странични ефекти .Това исках да кажа и да питам .
Ами честно,ако трябва да Ви кажа какво си мисля-чувство за удряне на ток може да имате от гръбначен стълб проблеми,а другото-от маточната контракции ,тъй като за матката това е чуждо тяло и вероятно прави опит да я изхвърли или свикне с нея.На този фон обаче прекалената Ви фиксираност в оплакванията,които на фона на истински странични ефекти,стои като Вашето отношение към спиралата,т.е.това което Ви каза и Ре-Ге -малко хипохондрично.Така,че за Вас е по-добре да положите усилие да приемете психически Мирена,защото така или иначе нямате алтернатива без нея.Не е въпрос на сърдечен.Мисля,че момичетата искаха да Ви помогнат със своите коментари.

# 588

Ами честно,ако трябва да Ви кажа какво си мисля-чувство за удряне на ток може да имате от гръбначен стълб проблеми,а другото-от маточната контракции ,тъй като за матката това е чуждо тяло и вероятно прави опит да я изхвърли или свикне с нея.На този фон обаче прекалената Ви фиксираност в оплакванията,които на фона на истински странични ефекти,стои като Вашето отношение към спиралата,т.е.това което Ви каза и Ре-Ге -малко хипохондрично.Така,че за Вас е по-добре да положите усилие да приемете психически Мирена,защото така или иначе нямате алтернатива без нея.Не е въпрос на сърдечен.Мисля,че момичетата искаха да Ви помогнат със своите коментари.
Аз се замислям да сложа още една но при читав доктор

# 589
Аз не се сърдя.Да всички помагат и много информация получих от тук.Нямам здравословни проблеми ходих на лекар.Просто казах ,че имам някакво изтръпване в таза и мисля, че е от спиралата. За ток никога не съм споменавала

# 590
Скрит текст:
Цялостно усещане за здраве - Икигай'
26 януари 2021 г.  ·
Странични ефекти на Mirena и други проблеми със спиралата
Нежеланите реакции на Mirena могат сериозно да нарушат вашето настроение, хормоните и живота ви. Но всички жени нямат еднакъв опит, всъщност някои смятат, че това е най-надеждният метод с най-малко странични ефекти. В тази статия ще споделя с вас какво трябва да знаете, преди да поставите тази спирала и за какво трябва да внимавате, ако вече имате хормонална спирала. Ще прегледаме ползите и рисковете, свързани с хормоналните спирали, което трябва да вземем предвид, преди да започнем някаква медицинска намеса.
Предимства на Мирена

Въпреки че има някои сериозни странични ефекти и усложнения, свързани с хормонални спирали, има и няколко предимства, които си струва да се отбележат. Преди да се потопим в страничните ефекти на Mirena, за да сме наясно, ето някои от причините, поради които жените избират тази спирала на първо място.
1. Ежедневно удобство
Няма хапче, което да вземете, да поставите пластир или да позвъните за поставяне. Mirena може да се постави и остави до пет години.
2. Високоефективен
Спиралата Mirena, подобно на други спирали, е по-ефективна за предотвратяване на бременност, отколкото други често срещани форми на контрол на раждаемостта, като хапчето или презервативите.
Как работи Mirena?
Вътрешно спиралата на Mirena, както всички хормонални спирали, съдържа синтетичен хормон, наречен Левоноргестрел, прогестин, който бавно се освобождава в тялото ви с течение на времето. Докато прогестинът звучи като прогестерон, той не е, нито се държи като прогестерон в тялото ви.
Вместо това прогестинът освобождава лигавицата на матката, ендометриума, така че оплодената яйцеклетка няма да може да се имплантира. Това е един от начините, по които жените имат по-леки или отсъстващи периоди, докато използват хормонална спирала.
Той също така е предназначен да спре овулацията чрез потискане на производството на два мозъчни хормона - фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). FSH и LH работят заедно, за да узреят яйцеклетката и да предизвикат овулация. Те също са отговорни за сигнализиране за покачването и спада на хормоните ви. Освен това уплътнява цервикалния секрет, което затруднява сперматозоидите да стигнат до яйцеклетката, в случай че настъпи овулация.
Прогестин, съдържащ спирали
Mirena не е единственият прогестин, съдържащ спирала, но има най-голямо количество хормони.
Странични ефекти на Мирена
Перфорацията и експулсирането са два от по-страшните странични ефекти, свързани с Mirena и други спирали. Перфорацията е, когато спиралата се вгражда в матката, а експулсирането е когато матката изтласква спиралата навън. Макар и страшни, те не са много чести. Но все пак трябва да сте наясно, че този страничен ефект от спиралата на Мирена може да се случи и какво да търсите.
Перфорация на спиралата
Перфорация на спирала възниква, когато устройството или се прикрепя към матката, или пробива. Това може да доведе до белези, увредени органи, инфекция, безплодие и операция.
Перфорацията се появява по-често при поставяне на спиралата, вместо да мигрира по-късно. Решението? Сложете вашата спирала, поставена при професионалист!
Симптоми на перфорация на спиралата
• Тежка тазова или коремна болка, която не изчезва
• Кървене
• Болка при полов акт
Какъв е рискът от перфорация?
Рискът от перфорация е нисък при около 1 на всеки 1000, които са поставени. Наличието на спирала, поставена от опитен специалист, може да намали този риск. Ако се чувствате наистина загрижени, говорете с Вашия лекар за положението на матката и всички други индивидуализирани рискови фактори, които биха могли да допринесат.
Кървенето и болката идват с територията, когато поставите спирала в матката, но прекомерната болка, повишеното кървене е знак, че може да е настъпила перфорация.
Що се отнася до страничните ефекти на спиралата , ако подозирате, че нещо не е наред, незабавно се обърнете към Вашия лекар. Бързият ултразвук може да им помогне да видят какво се случва и поне да ви даде спокойствие, че всичко е наред.
Експулсиране - Вашата матка я изхвърля
Изхвърлянето става след поставяне на спирала и матката ви изтласква устройството навън. Хормоналните спирали, като Mirena, се предлагат с 3-6 процента процент на изхвърляне през първата година. Сравнително, медната спирала е свързана с 3-10 процента риск от експулсиране през първата година.
Кой е изложен на експулсиране на спирала?
Жените с анамнеза за тежки (менорагия) или невероятно болезнени периоди (дисменорея) са изложени на по-висок риск от експулсиране. Жените след раждането също могат да бъдат изложени на по-висок риск от експулсиране.
Ако вече сте имали експулсиране на спирала, тогава се смята, че рискът от друга е около четиринадесет процента.
Какви са симптомите на експулсиране?
Повече от обичайните спазми, с менструация или извън менструацията, може да е признак за експулсиране. Ако усетите значително увеличаване на кървенето, непрекъснато зацапване, ново вагинално отделяне, тогава ще искате да посетите Вашия лекар и евентуално да направите трансвагинален ултразвук, за да проверите къде се намира вашата спирала в момента.
Хормонални странични ефекти на спиралата
Прогестинът, съдържащ се в Mirena и други хормонални спирали, допринася за няколко странични ефекти, които могат сериозно да попречат на живота ви. Ако се окажете запънати с някое от тях, тогава е подходящ момент да поговорите с вашия доктор и да определите дали това наистина е най-добрият контрол за раждаемост за вас.
1. Липсващи периоди
Липсващ период настъпва при около двадесет процента от жените със спирала. Изглежда, че колкото по-висок е прогестинът (не забравяйте, че Мирена е най-висок), толкова по-висок е процентът на аменорея (известен още като липсващ период). В моята медицинска практика съм виждал жените да губят менструацията си в рамките на месеци след смяната на Мирена и след това да се борят да си я върнат, когато премахнат спиралата пет години по-късно.
2. Непредсказуеми или просто обикновени странни периоди
Други жени не губят менструацията си и вместо това изпитват непредсказуеми, дълги и периодични периоди.
Проучванията показват, че цели петдесет и девет процента от жените изпитват по-дълги периоди. Петдесет и два процента получават менструацията си в случаен момент и около тридесет процента на място.
А с контрацептиви на базата на прогестин все още можете да овулирате, което прави нещата още по-сложни.
3. Риск от рак на гърдата
Проучване в Нова Англия- вестник на медицината, се вижда 1,8 милиона жени на възраст 15 до 49 години и е установено, че хормоналните контрацептиви, включително и за спирала, са били свързани с повишен риск от рак на гърдата.
Те откриха двадесет процента повишен риск от рак на гърдата при жени, които са използвали хормонален контрол на раждаемостта в сравнение с жени, използващи нехормонални форми на контрацепция, като презервативи, нехормонална спирала или FAM.
Ако жената има фамилна или лична история на рак на гърдата, се търсят други възможности за контрол на раждаемостта.
4. Mirena странични ефекти върху настроението
Проучванията показват, че младите жени, които използват хормонални контрацептиви, включително спиралата, имат трикратен риск от самоубийство в сравнение с жени, които никога не са използвали хормонален контрол на раждаемостта. Да!
Депресията (и безпокойството) често се съобщават при хормонални контрацептиви, като хормоналната спирала не прави изключение. Ако имате анамнеза или фамилна анамнеза за депресия, може да помислите за нехормонални алтернативи .
5. Тазова възпалителна болест
Смята се, че около един процент от жените, които поставят спиралата на Mirena, ще развият сериозна инфекция, известна като тазова възпалителна болест (PID).
6. Гадене
Всички хормонални средства за контрол на раждаемостта могат да причинят гадене. И докато спиралата на Mirena има тенденция да бъде по-ниска в сравнение с хапчето, това все още е страничен ефект, за който трябва да знаете.
7. Кисти на яйчниците
При Mirena има повишен риск от развитие на кисти на яйчниците. Смята се, че това се случва при около дванадесет процента от жените.
Може да не забележите, че имате киста и те да изчезнат сами. Или може да изпитате остра болка от едната страна на корема. Ако е по-късно, обърнете се към Вашия лекар и го проверете.
8. Главоболие и мигрена
Главоболието е често срещан страничен ефект на повечето хормонални възможности за контрол на раждаемостта. Ако развиете ново начало на главоболие или мигрена, важно е да обсъдите това с Вашия лекар.
9. Надут корем и други проблеми с червата
Виждал съм много пациенти, които се оплакват от подуване на корема, след като им е поставена спирала. Ние сме на върха на разбирането как взаимодействат нашите черва, микробиота и хормони, но знаем, че всички те са тясно свързани.
Въпреки че не можем да кажем категорично, че спиралата причинява храносмилателни проблеми, това определено е симптом.
10. Симптоми на акне, косопад и лоша кожа
Обриви, акне, екзема, растеж на косата на брадичката и загуба на коса са докладвани от жени, които използват контрацептиви на базата на прогестин. Ако развиете някое от тях, това е сигурен знак, че спиралата не е ваш приятел

https://www.facebook.com/ikigaihealthy/photos/a.386392762149290/ … e%2F15BM9dCJTV%2F

# 591
Много дълъг ферман, но при внимателно вглеждане се вижда, че болшинството странични ефекти са общи за всички спирали или други контрацептиви.  Тоест статията е малко като срещу контрацепцията изобщо по-скоро. Други ефекти, като липсващата или мизерна менструация, за мен са си плюс. А и да не забравяме, че поне по мое време спиралите се препоръчваха за раждали жени. Най-добре за приключилите с ражданията и чак до менопауза.

Иначе такъв ферман може да се напише и за Аспирина например.

# 592
Аз не се сърдя.Да всички помагат и много информация получих от тук.Нямам здравословни проблеми ходих на лекар.Просто казах ,че имам някакво изтръпване в таза и мисля, че е от спиралата. За ток никога не съм споменавала
Да, вие писахте думата изтръпване, аз го асоциирах с ток, заради прешлените на кръста.Може би изтръпване е по-точно,но се появява внезапно и отшумява внезапно,затова го оприличавам на леко токово усещане.Имам си го години преди Мирена.

# 593
...За ток никога не съм споменавала
Да, вие писахте думата изтръпване, аз го асоциирах с ток

дамата беше писала "ток" освен "вибрации" в мнението си от 30.11  подчертавайки, че си "знае тялото", но след като съм коментирала "тока" освен "вибрациите" го е коригирала като го премахнала. Така че и двете сме прочели "вибрации и ток" каквото и да значи това.

П.С. Аз не го коментирах повече защото няма смисъл лично за мен, но явно не само на мен "ток" е направил впечатление. "ток" го свързвам с нервна система.

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 00:30 от _re_ge

# 594
...За ток никога не съм споменавала
Да, вие писахте думата изтръпване, аз го асоциирах с ток

дамата беше писала "ток" освен "вибрации" в мнението си от 30.11  подчертавайки, че си "знае тялото", но след като съм коментирала "тока" освен "вибрациите" го е коригирала като го премахнала. Така че и двете сме прочели "вибрации и ток" каквото и да значи това.

П.С. Аз не го коментирах повече защото няма смисъл лично за мен, но явно не само на мен "ток" е направил впечатление. "ток" го свързвам с нервна система.
  Бях писала ,че усещам нещо като изтръпване за ток не съм писала.После някои ме попита как точно го усещам ,казах като изтръпване и вибрира.Това беше ,защо го направихте на проблем незнам.И пак да кажа ходих на лекар ,на всякакви прегледи включително и невролог ,нямам проблем с нервната система.Всичко започна след поставянето на спиралата,тъй като е чуждо тяло го свързах с нея нищо повече. Само коментирах ,мисля че никои не обидих .В много английски групи има доста страшни странични ефекти, които са описани

Последна редакция: ср, 04 дек 2024, 10:15 от zyzkazakyska

# 595
Бях писала ,че усещам нещо като изтръпване за ток не съм писала.После някои ме попита как точно го усещам ,казах като изтръпване и вибрира.Това беше ,защо го направихте на проблем незнам.И пак да кажа ходих на лекар ,на всякакви прегледи включително и невролог ,нямам проблем с нервната система.Всичко започна след поставянето на спиралата,тъй като е чуждо тяло го свързах с нея нищо повече. Само коментирах ,мисля че никои не обадих .В много английски групи ума доста страшни странични ефекти, които са описани

Точно вибрации съм започнала да усещам аз след около 8 мес. след поставянето й, и сега след свалянето пак. Препрочетох си записите и личните от него време.
Ще те помоля на лични, ако не те затруднявам да ми пишеш накратко за стр. ефекти, които англ. групи са сподели, т.к. не владея езика.

# 596
Моята ще стане на 3 години и още си зацапвам, но предпочитам така, вместо да съм в групата на ,,операция на Миома,, или тотална операция да ,,премахвам всичко,,.   Не мерси.

Даже ако има как ще сложа 2 наведнъж, че да спре тоз цикъл, или както беше казал някой назад, ако се преродя ще я сложа по-рано!
Та аз съм от доволните.

# 597
Здравейте, обмислям слагането на спирала с цел подобряване на цикъла + бонус контрацепция, но ми звучи страшно. Някой може ли да сподели целия път - има ли предварителни прегледи и изследвания и какви, консултации, самото слагане колко време трае и боли ли - слага ли се някакво обезболяващо и т.н.? Аз нямам много избор, тъй като страдам от мигрени с аура и не мога да пия от комбинираните хапчета, а мини-хапче по последна информация май не е модерно в България и сякаш има различни мнения за него и без това. Благодаря!

# 598
Според мен първо трябва да видиш от какво и защо имаш проблем с цикъла. Ще я слагаш защото е нередовен (при това състяние май не се препоръчва точно хормонална спирала), или защото е дълъг и обилен, или има и друга причина....

# 599
....тъй като страдам от мигрени с аура и не мога да пия от комбинираните хапчета,

Аз имам наследсвтени мигрени с аура , но моите потвърдено от целокупни изследвания - не са САМО на хормонална основа. Мирена не оказа влияние на мигрените, продължават си, даже сега съм без нея и една година без цикъл вече,  а те си продължават и даже стават по-тежки. Вече съм като майка ми - с едно несесерче с таблетки  и вода в себе си, защото не знам кога ще се случи пристъп.

по принцип, хормоналната контрацепция под формата на орален прием не ми докарваше мигрени, а ужасни пристъпи на гадене, все едно съм бременна със силна седация . Мирена ми спести този ефект.

За да я сложиш трябва да имаш преди всичко виждане какво целиш и дали си готов  да й дадеш шанс. Аз наистина нямах друг избор,  но моето слагане на Мирена1  и Мирена 2 беше във възраст,  много далеч от премено, та да я "обвинявам във всички смъртни грехове". Когато тази възраст дойде  - бях вече  с Мирена 2 и ми беше ясно- кое е от нея а кое не е.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 01:23 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт