Спирала МИРЕНА

• 44 091
  • 878
  •   1
Отговори
# 780
Момичета, предстои ми поставяне на спирала. Спортувам и се чудех дали трябва да спра спорта за известно време след поставянето. Карам кростренажор, ходя на пътека и посещавам табата с треньор. При вас как беше?

# 781
Момичета, предстои ми поставяне на спирала. Спортувам и се чудех дали трябва да спра спорта за известно време след поставянето. Карам кростренажор, ходя на пътека и посещавам табата с треньор. При вас как беше?

3 дена, да, никакъв спорт, наистина нищо.

# 782
Не знам да понижава кръвното. Дори е противопоказна при високо кръвно, пише го. Моето започна да се вдига след поставянето й, но може да е съвпадение, сварзано с ЕГН.  За пушенето казах, че само запалвам, можело щом не съм страстен пушач.  Не е само локално, защото хормона попада в кръвообръщението през матката, но е за е за предпочитане прад оралните хормони, защото те натоварват чер. дроб и не само.

То си го пише в листовката че е предимно локално

# 783
Хапче. Изпива се, отива в храносмилателната система, оттам в кръвообращението и се разнася по цялото тяло за да отиде някаква част и до лигавицата на матката.
Локална спирала - (почти) нищо не влиза в кръвта, а отива директно където трябва.
Всеки да си прецени кое и как.

# 784
  • Б
При раничка на шийката поставя ли се спирала ?

# 785
Не! При полип също.

# 786
Може и да пише,че е локално,но аз лично не вярвам в това.Все пак има хормонални препарати,които се мажат върху кожата и пак навлизат в целия организъм.За мен няма разлика.Няма никаква логика.Просто не забравяш да си пиеш хапчето така да си каже,а то се отделя постоянно.Влияе ня цялото тяло,гърди,повишава кръвното,теглото и прочие.Всичко това е описано в листовката.И по принцип пушенето е също противопоказно. Както обаче писах и преди,не всеки има избор дали да си я постави или не.

# 787
Хапче. Изпива се, отива в храносмилателната система, оттам в кръвообращението и се разнася по цялото тяло за да отиде някаква част и до лигавицата на матката.
Локална спирала - (почти) нищо не влиза в кръвта, а отива директно където трябва.

Точно това каза и моята гинеколожка, че не влиза в храносмилателен тракт и минимално циркулира в кръвообращение. Действа почти 100% локално.

Аз лично, от хормони орално направо припадах, защото от една страна имаха изключително силен седативен ефект . В други случи пък  водеха до неконтролируеми пристъпи на гадене. Все едно съм бременна с токсикоза. Със спиралата нямах никакви подобни симптоми. Както и нямах напълняване,  косопад, кръвно. Тромбофлебит получих след като ми махнаха  Мирена номер 2 и прогестеронът ми без нея подскочи до ненормални нива.

# 788

Точно това каза и моята гинеколожка, че не влиза в храносмилателен тракт и минимално циркулира в кръвообращение. Действа почти 100% локално.

Аз лично, от хормони орално направо припадах, защото от една страна имаха изключително силен седативен ефект . В други случи пък  водеха до неконтролируеми пристъпи на гадене. Все едно съм бременна с токсикоза. Със спиралата нямах никакви подобни симптоми. Както и нямах напълняване,  косопад, кръвно. Тромбофлебит получих след като ми махнаха  Мирена номер 2 и прогестеронът ми без нея подскочи до ненормални нива.
Как така след махането и прогестеронът подскочи след като тя самата отделя прогестерон и с изваждането и би трябвало нивата му да спаднат,а не обратното? 
Това , че не навлиза в кръвта как обяснява тогава, че е противопоказна при някои злокачествени заболявания и носи риск за други при това на доста отдалечени от матката органи? Ама разбира се,че ще кажат, че е по-щадяща от хапчетата,ама само в сравнение  и само за черния дроб и то пак под условие.

# 789

Защо не се поставя при полип?
Моята биопсия показа, че има фрагменти от ендометриален полип от хиперпластичен тип (какво означава това??) и гинеколожката каза, че можем да помислим за поставяне на спирала. При последния преглед каза, че ендометриума е много дебел (бях точно след цикъл) и че това не е нормално. Не би ли следвало точно спиралата да свие ендометриума заедно с полипа или бъркам???

# 790
При мен при наличие на полип, първо го изчистиха и след това поставиха спирала. Но гинеколожката настояваше първо да го махне.

# 791

Как така след махането и прогестеронът подскочи след като тя самата отделя прогестерон и с изваждането и би трябвало нивата му да спаднат,а не обратното?  
Би трябвало, не се оказа че не е така. Което означава че тълкуването на мирена- "дава - не дава" е много еднозначно. Писала съм ще го напиша пак. Очевидно, някак организма се нагажда и вероятно изработването на собствен прогестерон се забавя. Никой не можа да си го обясни случилото се тогава. Факт е че преди това повече от 10 години бях с Мирена. Понеже по това време бях в една медицинска програма за други цели ми правеха кръвни всеки месец рамките на две години и в тях влизаха и хормони. В началото на програмата, още с Мирена , показателите бяха като за перимеопауза. МАхнаха ми спирала и този пик на прогестерона много добре се видя. Буквално за 10 дена направих тромбофлебит а прогестерона подскочи много сериозно. Върна се цикъла, възстановиха се останалите показатели, макар че тестостерона да си ми беше ок и преди това. Но така или иначе, явно това е бил някакъв затихващ процес защото ясно се проследи спадането на прогестерона и връщането към перимено  около година след това.

Аз вас, да ви увещавам дали и защо Мирена е ОК, нямам за цел. Просто се чудя защо в тази тема  хора без опит ми говорят колко са лоши нещата с нея . Страх ги е да опитат? Няма проблем. Да не опитват. Но да не ми говорят на'агро., защото така някой чел или чул. Благодаря. И аз мога да чета и да чувам. В света на медицината няма черно и бяло. И малкото отрова може да е голямото лекарство. Какви неща пише по инструкцията на лекарствата за кръвно за холестерол - жива да не бях като ги четох. А ще се наложи да ги пия от "тук"  до "високите ловни полета". Когато си много много много притиснат в ъгъла мериш ползи и вреди и вземаш решение. За мен, решението беше това и ползите бяха неизмеримо повече. Обаче аз опитах. Аз имам опит и го споделям и той е добър. Нека споделя който има опит - да критикува да подкрепя. Инструкции по употреба , отзиви на потребители в интернет - всеки може да си намери. Тук сме живи личности. С опит.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 13:19 от _re_ge

# 792
Някой със спирала Мирена и активно спортуващ? Дали ще ми попречи спиралата, в смисъл да не се препоръчва спорт заради разместване, изпадане.

# 793
Някой със спирала Мирена и активно спортуващ? Дали ще ми попречи спиралата, в смисъл да не се препоръчва спорт заради разместване, изпадане.

Не. Никакви проблеми с това.

# 794
При мен при наличие на полип, първо го изчистиха и след това поставиха спирала. Но гинеколожката настояваше първо да го махне.
+1.
_re_ge, признавам си, твоя тромбофлебит ме оритеснява. Как го разтълкуваха следящите те в програмата? Знаеш ли за други такива случаи? За какво и как да следя след махането на моята, когато му дойде времето?

Общи условия

Активация на акаунт