Нашите цветя - обща тема 15

• 34 473
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

# 406
  • София
Следя темата с интерес и много ви се радвам на прекрасните градини и балкончета! А тези плумерии ме разтопиха направо! Heart
Влизам с молба за съвет. Пресадих преди 3 седмици една калатея (или по-скоро я разсадих), която си отглеждам от 2 г.  Прикачвам снимки. Едната, с по-кофти качество, е от миналото лято (нямам по-скорошна). Беше взела много да оклюмва и реших, че ѝ време за нова пръст и по-голяма саксия. Проблемът е, че все така има разни листа, които са оклюмали, не се прибират нагоре въобще, и ме дразни. И не знам дали не линее нещо...Честно казано, не знам какъв ѝ е проблемът. Уж ѝ бях хванала цаката, но това с увисването ми е ново. Чудя се дали да не изрежа оклюмалите листа. Вече махнах някои от тях - тези, които бяха поизсъхнали и наръфаните от котака. Не е преполята, при пресаждането не видях да има изгнили корени. Не знам какво да я правя. Само най-малкото е в по-приличен вид, другите съм ги подпряла към стената и с една стълбичка Joy Не мога да я гледам такава увиснала...
Тази е от миналото лято:
Скрит текст:
И след разсаждането:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

И някои листа са пожълтели и избледнели отдолу:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 407
А защо я разсадихте? Винаги след това има седмица две докато се адаптира разстението. Лично аз предпочитам да са по кичести в саксията.

# 408
Добри, ей това е бугенвилия. 😍 Може още да се желае, но много добре. 😁

# 409
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хахаха, откакто прочетох, че пирамидите не са кой знае колко високи и изобщо не са впечатляващи вече с лекота преглъщам всичко. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

шегичка е, да не се обидиш нещо.
а бугитата са дивачета. боднати са като жив плет, но точно тази не личи да е поддържана.
ако мина пак покрай една къща ще снимам как бугенвилията се е качила до третия етаж, покрилае  цялата пергола и прави сянка на терсата. Wink

# 410
хахаха, откакто прочетох, че пирамидите не са кой знае колко високи и изобщо не са впечатляващи вече с лекота преглъщам всичко. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

шегичка е, да не се обидиш нещо.
а бугитата са дивачета. боднати са като жив плет, но точно тази не личи да е поддържана.
ако мина пак покрай една къща ще снимам как бугенвилията се е качила до третия етаж, покрилае  цялата пергола и прави сянка на терсата. Wink

Аз такива имам предвид. Дъхът ми е спирал пред някои екземпляри. На място като твоето й е мястото на бугенвилията и на други божествени растения.

За пирамидите и аз съм чувала големи бисери. Но и за Париж съм чувала, че е гадно. 😁

Да не е само спам и понеже нови китки нямам, да покажа неонката ми в каква нова премяна е. За рождения ми ден ми подариха ваучер за Амазон и всичко за саксии отиде. 😆

Последна редакция: сб, 14 май 2022, 23:48 от Анонимен

# 411
Следя темата с интерес и много ви се радвам на прекрасните градини и балкончета! А тези плумерии ме разтопиха направо! Heart
Влизам с молба за съвет. Пресадих преди 3 седмици една калатея (или по-скоро я разсадих), която си отглеждам от 2 г.  Прикачвам снимки. Едната, с по-кофти качество, е от миналото лято (нямам по-скорошна). Беше взела много да оклюмва и реших, че ѝ време за нова пръст и по-голяма саксия. Проблемът е, че все така има разни листа, които са оклюмали, не се прибират нагоре въобще, и ме дразни. И не знам дали не линее нещо...Честно казано, не знам какъв ѝ е проблемът. Уж ѝ бях хванала цаката, но това с увисването ми е ново. Чудя се дали да не изрежа оклюмалите листа. Вече махнах някои от тях - тези, които бяха поизсъхнали и наръфаните от котака. Не е преполята, при пресаждането не видях да има изгнили корени. Не знам какво да я правя. Само най-малкото е в по-приличен вид, другите съм ги подпряла към стената и с една стълбичка Joy Не мога да я гледам такава увиснала...
И при мен се получи нещо такова с медальончето ми. Пресадих я, защото мислех, че ѝ тясно и исках да пробвам да я гледам в пон на Лечуза. От такава на първата снимка, стана такава като на втората и третата.
В две саксии я разделих, защото в тази квадратната беше само гол чукан с едно увредено листо, който мислех, че няма да изкара нищо. Те пък и двете взеха да изкарват нови издънки.
Сега правя тестове - едната е в пон, другата в почва като преди. Едната съответно поливам с филтрирана вода, другата с обикновена от чешмата. Орязах всички листа, които се свиха и оклюмаха, след като видях поява на нови стръкове. Тази в почва е и на по-тъмно и като че ли расте по-бързо и по-добре, но са още малки, за обекнивна преценка. Всъщност, другата причина за пресаждането беше, че при предното такова, бях сложила пластмасова мрежа на дъното на саксията, която да спира изпадането на пръст през дупките. Въпросната мрежа беше срастнала едва ли не с корените и доста зор видях докато я махна, та и доста корени отидоха по дяволите.

# 412
  • София
Миоки, страхотен е този медальон! Обсебена съм от цялото марантово семейство. Искам да приютя още калатеи, но първо ми се ще да се съвземат тези.
Причината да разсадя беше същата и при мен. А и четох, че е добре на 2 г. да се пресажда. Аз се чудя дали просто да не махна всичко увиснало и да върна разсадените в една саксия, но май ще им дойде твърде голям шокът от повторно вадене и засаждане. Накрая просто ще спра да ги мисля и ще ги оставя да се оправят както намерят за добре.

# 413
Аз бих те посъветвала да отрежеш всичко което те дразни и което смяташ, че ако махнеш, няма да убие стръкчето от което расте (което значи, че може почти всички листа). От опита ми и всичко да отрежеш, ще пусне напълно нови издънки като при мен, но все пак, остави по 1-2 листа, които не те дразнят и колкото за застраховка.
Аз имах орбифолия, пиктурата и още две, на които забравих името - тях ги убиха акари. Имам в момента и един уайт фюжън, която пък както растеше чудесно, така изведнъж започна да суши всички листа. Корените си ѝ бяха наред. Защо така изсуши всичко, нямам представа. В самополиваща саксия е и т.н. нито преполинава, нито пресушавана, просто в един момент реши, че ѝ е писнало от мен Joy. Пресадих я, без да я пипам много-много - само я преместих в друга саксия, че корените се бяха проточили в резервоара.
Ами започнала е да пуска нови издънки. Всичко старо и изсъхнало отрязах и я чакам да се освести. Капризни са, спор няма, но и не умират лесно.

# 414
Ето малко от моята "градинка" Green Heart

# 415
Лелеее,много красоти,много нещо! 🥰❤
Добри,това на предпоследната снимка какво е? 😊

# 416
# 417
Berussa, как отглеждаш цикасите, че са толкова свежи ?

# 418
Поливам ги 1 път седмично,но често ги пулверизирам(през ден).Имат торни пръчици за листно-декоративни и ги излагам на слънце-това е основното им изискване Simple Smile

# 419
Soft, много готина неонка и съчетана с тази кашпа направо е перфектна комбинация Simple Smile!
Berussa, страхотни цветя направо ти завиждам за градинката Heart Eyes Purple Heart!

Общи условия

Активация на акаунт