НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 142

• 51 220
  • 771
  •   1
Отговори
# 705
  • на острова на мечтите
Sharpy, успокоих се. Значи не се случва само на мен.
Аз си свалих предварителен преглед на книгата на Марк Хаймън ( коректора ми предложи Хаймана Joy ). Интересно започва. Харесва ми.

# 706
Пица с блат от хуск

# 707
Привет, момичета! Идвам с въпрос. Вчера случайно загледах, че хумусът е с 20 гр. мазнини и 5 гр. въглехидрати. Подходящ ли е в такъв случай за този режим?

# 708
според мен не, заради произхода на вх

# 709
  • Sofia
Дара, какъв е този хумус? Някакъв НВ вариант или?
Класическият съдържа нахут и тахан като първото, което е и по-основната съставка, си е бая въглехидратно.
Сега, ако ти си на палео режим и от време на време хапваш по 1-2 лъжици хумус, едва ли ще е фатално.
За по-стриктните не е удачно си мисля.

# 710
За 1-2 лъжици и на мен ми се случва да хапна, рядко е но се случва. Но не съм на стриктно кето да броя колко грамчета въглехидрат ми остават до 20 за деня, примерно. Или да се стресирам като видя морков и чесън Grinning
Не съм и на палео, но ВМ-НВ не е само кето...

# 711
payla, би ли споделила рецептата за блата?

# 712
Да, разбира се. Блата се получи добре, но трябва да поработя върху плънката.
- 4 яйца разбивам с малко сол
- 3-4 с.л. кисело мляко шупвам с малко сода/бакпулвер
- едно пакетче крема сирене
- 4-5 с.л. хуск
- много малко олио/зехтин.
Горе долу в такава последователност се смесват в купа продуктите.

Сместа става рядка, но се остава за около 10 мин и от хуска се сгъстявя.
Разстилам върху намазнена хартия за печене. На 180 градуса, за време не засякох точно колко, просто наблюдавах, може би 25-30 мин.

# 713
Дара, какъв е този хумус? Някакъв НВ вариант или?
Класическият съдържа нахут и тахан като първото, което е и по-основната съставка, си е бая въглехидратно.
Сега, ако ти си на палео режим и от време на време хапваш по 1-2 лъжици хумус, едва ли ще е фатално.
За по-стриктните не е удачно си мисля.

Не, обикновен хумус с добавка маслини. При произволно избрана статия от нета, попаднах на тази информация за хумуса:

https://bg.healthy-food-near-me.com/hummus/

От десет дни съм на режима и досега не го считах за подходяща храна, но вчера съвсем случайно му прочетох мазнини, въглехидрати и др., та доста се изненадах. Очаквах ВГХ да са преобладаващи. Ако реша да ям от него, ще е една-две лъжици, но ме изненада.

# 714
  • Sofia
Аз се ориентирам по-лесно и добре при по-опростена разбивка.
Скрит текст:

И хумусът, и нахутът не са ми ок като ястие при НВХ.
Иначе и аз не изпадам в ступор от моркови, чесън и т.н., но те са ми добавка и за вкус, а не значителни количества.
При все че хумус обичам и спокойно мога да омета към 200 гр примерно, не го считам подходящ за режима.

# 715
Само на руски открих снимка на съдържанието.
Скрит текст:

Както и да е, всъщност няма значение. От любопитство попитах, не, че ще го ям всеки ден.

# 716
Благодаря, payla. Изглежда чудесно. Имам хуск и ще пробвам обезателно.

# 717
Здравейте! Нова съм в темата и набързо ще се представя. Жена на 42 г.съм (170 см/55кг)
Имам две деца ,след раждането на първото не успявах да върна излишните килограми,спазвах безумни диети,никога преди това не бях имала проблеми с теглото и беше необяснимо защо не свалям.Тогава се запознах с НВ-ВМХ ,съчетавах със спорт вкъщи и за няколко месеца върнах килограмите и изваях фигура,каквато никога не бях имала.С второто дете качих едва 4 кги ме се налагаше да спазвам режими.
За съжаление зарязах както спорта,така и високомазнинното хранене.
Вече съм с ранна менопауза ,започнах да качвам килограми без промяна в начина ми на живот,увеличих физическата активност ,но резултатът е нулев.
Теглото ми е в здравословните норми,но аз не се чувствам комфортно с кантара.Целта ми е 52 кг.,за мен това е теглото,при което се чувствам чудесно в кожата си.
Не мога да спортувам активно,тъй като вече имам и огромна дискова херния,която не искам да оперирам на този етап.Велоергометър и 5-6 км на ден бързо ходене.
Междувременно съм и с хипофункция на щитовидна жлеза,диагностицирана преди година,на 25 мг еутирокс съм.
Утре сутрин ще изследвам инсулина.
Днес е първият ми ден от старта на НВ-ВМХ,прочетох първа страница,връщам се да видя какво сте писали досега,макар темата да не ми е непозната.
Усмихнат ден на всички Simple Smile

# 718
  • София
Само на руски открих снимка на съдържанието....
Всъщност е на украински.

Момичета, кажете дали внезапното събуждане с пот на челото е признак на висока или ниска КЗ?
Няколко пъти се случи така, след като на вечеря пих Глюкофаж, както ми е предписан 2х500 Затова спрях да го пия вечер.
Сутринта си правих 90-минутното хлебче на чиния, като блат за пица. Стана много добре за минута в МВ и не се залепи на чинията. После може да се комбинира с много неща.

# 719
Аз искам да попитам тези, които приемат  по-либерално въглехидрати, как си изчисляват протеина и мазнините?

Решила съм да се пробвам с 50 гр въглехидрати, което са ми 18% от калориите и сега умувам как да наглася макросите. Докарах ги уж до оптималните си нужди - протеин 26% и мазнини 56%, но ми се ще да си сверя часовника. Чудя се, дали да не намаля мазнините и да вдигна протеина.

Общи условия

Активация на акаунт