Четвъртокласници 2022/2023 - Тема 1

• 39 624
  • 873
  •   1
Отговори
# 780
Много съсредоточеност днес и успех! Simple Smile

# 781
На мен лично това със сложното име не ми се вижда кой знае какъв препъни камък.
По-скоро въпросите от частта Четене с разбиране, на които се дават по 4 точки, както и критериите, по които се точкува съчинението са ми доста съмнителни.
В крайна сметка знаете ли кой ще проверява и точкува работите - учители от начален курс, или учители по БЕЛ, респективно по математика?

# 782
  • София
За който ги чака, има резултати от Математика за всеки на сайта на СМГ.

# 783
  • там където има винаги вятър
Равносметката -  диктовката била бърза, освен това не се е  чувало добре в тяхната стая. А от толкова месеца г-жата праща за почивните дни по една диктовка - проблеми не е имала, успява всичко да запише. И каква полза, когато точно на  изпита НЯКОЙ СИ ще я чете бързо. Щом и  по телевизията едно дете каза че е бързо, значи проблема не е в нас. За Любомира, т.е. за имена са говорили в час, но тя пък не прочела правилно въпроса. Така че... Заглавие сложила, но в кое време е писала...
Да минава и днес.

Оказа се че след обяд  са карали всички часове и днес ще е така след изпита. А уж друго щеше да е. Rolling Eyes Вчера са ѝ писали забележка по анг. че не си е носела тетрадката.

# 784
  • София
Нито в критериите за оценяване, нито в самата задача е заложено изискване за ползване на определено граматическо време. Няма насока за тази морфологична категория според мен, освен в опорните въпроси. 

Задачата е за съставяне на текст (тук се търси повече умение за логическо свързване на ситуации- имаме цели 4 картини, както умение за разпознаване и описване на емоции- напълно в духа на цялостния характер на НВО-то). Ако реши, авторът може и в стихотворна форма в което си време иска да го напише, за което и ще получи точки. Важното е да не се смесват времената, освен разбира се, ако нямаме спомагателно използване на друго време. За заглавие пише изрично в задачата към текста. В този смисъл може да се създаде кратък разказ в минало време, може и описание на картинките в сегашно- на картинките виждаме, тя пада, тя плаче и т.н.

Аз харесах теста; диктовката уж е направена, въпреки бързото четене vs упражнителните тестове. Примлясквала дикторката и се смяли децата Simple Smile Хареса ми, че има повечко отворени въпроси, има възможности за аргументация и интерпретации. Аз лично толкова дълъг текст не бих сложила, поне аз се отегчавам на третия параграф. Но, успех на децата!!

# 785
  • На морето!
Да видим днес с математиката как ще се изгаврят. По принцип последните 2 задачи били насочени към децата, които ходят на състезания, което доста ме стресира.

# 786
  • София
Нашето у-ще учи по Просвета учебниците и "Любомира" е препънала доста деца, включително и моят син.

По МАТ очаквам да се затрудни, ако има някоя по-завъртяна геометрична задача, също и на последните подусловия на 26-та, ще видим. Друго не разбирам. Срещнах няколко геометрични задачи, които за да бъдат решени, при дадено лице на квадрат, трябва да се използва колко е страната му, за да се намери след това дължина, съотв. обиколка на правоъгълник. И при положение, че в четвърти клас не се учи корен квадратен, как така в МАТ се използва метод на налучкване, да определим колко е страната на квадрат с лице 64 кв.см? Ако това е упражнение по логика и по таблицата за умножение, за мен лично е крайно неудачно!

# 787
Да видим днес с математиката как ще се изгаврят. По принцип последните 2 задачи били насочени към децата, които ходят на състезания, което доста ме стресира.

Не мисля, че е съвсем така, макар че..... Би трябвало всички задачи да покриват учебния материал и да са от тип, който го има във всеки учебник, независимо от издателството. Но все пак миналата година точно на последната задача - една или две от подточките се решават по начин, който не е обяснен в учебника на Просвета, а в същото време в курсовете по състезателна математика се разписва със сигурност още в трети клас, ако не и във втори. Аз писах за това преди няколко страници. Търсят се стойностите на две величини при дадена връзка по между им и общ брой - например едните са три пъти повече от другите, или с 30 повече от другите.
Една две такива имаше и в помагалото с примерни НВО на Просвета. Затова обясних тези две много лесни по същността си хипотези и вече дали и днес ще има такива, не зависи от нас.

Задачите, за които пише София, се решават само и единсвено ако предварително някой ги е обяснил на детето в посока колко по колко  прави 25, 100, 49. Иначе няма как да се сети. Т.е опираме до наизустяване на модели за съжаление.

# 788
Ние сме с учебниците на Просвета плюс и е чист късмет, че предния ден детето решава тест със сложни думи и имеше лични имена. Детето не се сети, че Любомира, Мирослав са сложни думи. Може би не са го учили или тя не е запомнила.
По математика и моята наизусти няколко модела за решаване на задачи, иначе как да и ' ги обясня аз или учителката?
За връзки между величини, за които пише blueeyes, видях една задача в помагалото за примерни тестове по НВО, по което се подготвяха. Моята дъщеря не я беше решила(засичахме време). И аз се замислих как да се реши, прочетох я няколко пъти и тогава ми светна. Детето също се сети, но след няколко прочита на глас. 😃
Казах и' да не се притеснява, колкото, толкова, е, само да не е двойка или тройка😃.

# 789
Първи коментар за днес, били са лесни задачите, някои много се припокривали с тези от миналата година. А на последната отговора бил много лесен и всички деца отговорили само с един запис на деление (което ме съмнява, че в задачата най-вероятно е имало голяма уловка). Да видим, като излезе теста

Последна редакция: вт, 30 май 2023, 11:27 от MariyaS

# 790
  • shumen
Моя по Български са по учебници на Клет,но Любомира го е затруднила.Първо не беше се сетил,че е сложна дума,но при проверката се сетил и уж писал,че са 3 сложни думи в изречението.
По Математика са по учебника на Просвета плюс.Преди малко  до края имаше още 10 минути и се обади,че свършил и задачите били много лесни.Като излязат резултатите ще видим колко са били лесни и дали не е писал глупости.

# 791
  • София
Fortuna, така е, не са много значещи тези матури. Аз лично се радвам, че децата са ги приели като начин за доказване, че са се подготвили добре през тези четири години. Пък и дори някой да работи за оценка, над 85 точки пак е шестица. Hands V

# 792
Според мен уменията да се чете и разбира текст до степен да се правят връзки и заключения, са по-важни от граматически знания от типа дали Любомира е сложна дума. Никой няма да напише Любо Мира понеже не знае дали е сложна дума. Т.е. знанието дали е сложна дума или не няма практическа стойност и не води до неграмотно писане. Зависи изцяло от учителите обаче дали мотивират децата да четат с разбиране, да разсъждават върху даден текст, да правят изводи и заключения.... изобщо да мислят. Всички деца имат потенциал за това, дано има все повече учиъели, които да го развиват. И от дома зависи де, но истината е, че на 10 г. децата вече се повлияват повече от средата в училище, нашият авторитет е силен до към 7 г Simple Smile

Лирическо отклонение на една майка на четвъртокласник Simple Smile

Чакаме си математиката днес:) Но междувременно излязоха резултатите от изпита в СМГ и е много добре там, вече ще спи спокойно Simple Smile

# 793
  • София
И според моя син били лесни задачите, на една изобщо не разбрал какво се търси и не бил писал, но другите ги решил, уж. Сега ме човърка коя е тази задача Simple Smile , чакам с нетърпение да видя теста.
Ох, слава Богу, че се свърши това, сега ми предстоят 4 НВОта в десети клас, но там не ги мисля толкова.

# 794
И според моя човек било лесно. Дано е реално това му впечатление.
24 задача била най-трудната, но я бил решил

Общи условия

Активация на акаунт