Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 69 190
  • 779
  •   1
Отговори
# 585
  • София
_re_ge, в какво се състои това проучване, някакви процедури/хранителни добавки ли включва?

За отслабване на нашата възраст май трябва консултация с ендокринолог или диетолог. Това с еднократното хранене някакъв вид фастинг ли е? Извинявай, ако си писала преди.....

Аз ползвам приложение за тракинг на калориите от началото на май. Първите два килограма свалих доста бързо, третия - доста по-бавно. И дотам. Сега бяхме на почивка две седмици и поотпуснах малко яденето. Поне с приложението съм малко по-съзнателна какво и колко ям, че иначе човек не се усеща.

# 586
  • плевен
Привет,  момичета! Имам нужда от съвет. За съжаление ми се налага този месец да си отложа цикъла. Правила съм го  преди доста години с Оргаметрил,  но сега го няма в аптеките.
Какво мога да взема като заместител -на 44г съм с все още супер редовен цикъл, но тъй като съм пушачка и с тромбофилия противозачатъчните не са ми вариант?

# 587
  • тук и там
Примолут нор, но и него го няма в аптеките,търсих скоро...
mmagy, какви добавки вземаш?

# 588
Привет,  момичета! Имам нужда от съвет. За съжаление ми се налага този месец да си отложа цикъла. Правила съм го  преди доста години с Оргаметрил,  но сега го няма в аптеките.
Какво мога да взема като заместител -на 44г съм с все още супер редовен цикъл, но тъй като съм пушачка и с тромбофилия противозачатъчните не са ми вариант?

Според написаното само вит Ц 1000 мг може да ползвате ще отложите с 2-3 дни.Оргамитрила и примулут нор са сериозни лекарства по преценка на лекар/работя в аптека/
Примолут нор, но и него го няма в аптеките,търсих скоро...
mmagy, какви добавки вземаш?
вземам добавки на АкваСорс  след опит с вечерна иглика / нямах резултат / а хормоните не са удачни за мен се спрях на тези
Муунбалас 2 сутрин
Мака пауър /течност/ по 1 супена лъжица
АФА ВОДОРАСЛИ  за вълните тревожност и настроение

# 589
  • София

Също така искам да ви споделя че съм свалила 7 килограма. И да ви кажа че по-голям гърч опитвайки се да ги сваля не съм преживявала  никога. Започнах от април когато кантара показа 85 което дори за моят ръст 180 ми се стори много. Още повече не влизам вече дори в моите безрамерни дрехи. Продължих си с моят режим на  еднократното хранене ( то вече няма какво повече да се изключи) като ограничих още повече количеството и премахнах всякакви тестени и сладко ( второто ми е много трудно защото обичам сладко по принцип) . Винаги съм се ограничавала от сладки неща, но така храс и нищо/нишо/нищо  - беше адски сложно. За април и май свалих общо 5 кг. до 80 кг и от там юни и до средата на юли килограмите не мръднаха и със грам. Последната седмица преди да замине на почивка почнах да нося неопренов колан и бермуди целодневно в надежда поне от вода да сваля малко, обаче нъцки. Края на юли заминахме с мъжа ми на почивка на място, където имаше адски много ежедневно ходене. Навъртахме по 15-20 километра на ден ( потвърдено с крачкомери) И така 14.дена. Последните дни получих кръвоизлив на глезена на единия крак и на възглавничката на стъпалото на другия от толкова ходене. Режимът на хранене си го спазвах. И пак нищо сладко. Като се върнах се оказа че съм свалила само още  2 кг. И сега съм сигурна че като престане това лудо препускане ще си ги кача пак. Толкова за надеждата ми да вляза в дрехите от миналата година. Като мекичка съм... Приятелка на моята възраст ми се похвали че свалила много килограми с промяна на начина на хранене ( яде повече.зеленчуци за разлика от преди, намалила е шоколада алкохола чипса) . От 90 е станала  80 кг , но е на моят ръст е и явно има опции за разлика от мен. Аз не ям чипс, не пия и алкохол, освен да намаля пресния въздух Joy.
Аз понеже цял живот съм с ограничения, понеже съм лакома, споделям, че единственото, което върши работа дългосрочно и не стресово за организма е липсата на вечеря. Ама нищо. Може само чай, ама без захар. Аз се храня през деня, закуска, обяд и мога да хапна нещо малко към 16 или 17. Повече не ям. Като вечер понякога си позволявам чаша-две вино. И също хапвам в седмицата два-три пъти сладко. За вече три години съм свалила постепенно 15 кг. Стигнах до кг преди второто дете.
Това да ядеш само един път на ден е доста стрес. Тогава имам чувството, че тялото започва директно да складира, а не да изразходва. По мое мнение, ако един човек е здрав и дебелее, значи храната е в повече, а движението малко. Ако запазваш кг, значи ядеш толкова, колкото изразходваш. И ако дебелееш, значи храната е в повече. Пак подчертавам, ако човекът е здрав и дебелее то не се дължи на нещо друго.

# 590
  • София
дуфастон, утрогестан.
всичко което е прогестерон.

# 591
Ще отговоря на sweedkissmama и massisa, старите муцуни в темата след толкова години тука в радости и мъки вече знаят каквото ще напиша.

Аз съм висока, над 180, с грацилна структура  ( подчертавам го за да стане ясно защо килограмите към които сестремях са толкова ниски) и предразположена към напълняване. Занимавала съм се до към 26-27г активно с физическа дейност. По нататък вече беше само любителската, но присъстваше като натоварване. Като много  млада, при нормално хранене килограмите заковаваха 72-73 кг, което на мен визуално не ми допадаше. За да се държа в границите на 62-64кг. опитвах различни режими на хранене ( включително и това с нехраненето след 15 часа). Килограмите ми скачаха нагоре надолу ( стигала съм до 82 и после пак до 60) и така някъде от 18г. до  24-25тата ми годишнина. По това време открих книга на Пол Брег за гладуването и постепенно преминах към еднократно хранене. И то естествено се нагласи да е вечеря защото знаете как е като имаш деца и семейство. И така някъде от 25- 26 тата ми година до този момент почти 30 години по-късно. Това беше единствения вариант за мен да поддържам тези неестествено ниски за мен килограми. На 49г. все още бях 66 кг ( правиха ми ежемесечни замерки по изследването за хипертонията). На 50 г. с първите признаци на менопаузата килограмите почнаха постепенно да растат. Трябваше и да спра тичането, разни други натоварвания по физически причини. Останаха ми леки физически активности, които вече не са фактор в уравнението килограми и хранене. И ето ме 4 години по-късно в границите на 80 те кг. За разлика от много жени, които до менопаузата са се хранели с известна свобода и сега имат какво да променят аз вече нямам.  Едно е да си бил 10-20 кг отгоре и да сваляш . Аз съм била винаги отдолу.

Та това е своеобразна цена, която трябва да платя за това че до 50 г съм можела да контролирам как изглеждам . Да, храната е в повече наистина, но спрямо относително ми хранене до сега, съотнесено към нуждите на организма ми. А всички знаят че нуждите от храна намаляват и храненията трябва да намалеят - възрастните имат нужда от по-малко храна... , но при мен вече няма какво повече да се намали. Аз все още се опитвам да ритам. Наясно съм че приличам на майка ми, чиито стъпки в предменопаузата с килограмите/хипертонията/аритмията/вълните повтарям едно към едно.  

Проучването за вълните е на Probando (Австрийска не'ква, но изследването ще бъде на местно ниво, в града) . Не знам дали включва добавки. В другите две проучвания само сваляха данни - чисто  физически  ( ръст тегло кръвно, кръвни изследвания), даваха ни крачкомери за някакво периоди. Попълвахме едни големи въпросници, първоначално снемаха огромно количество данни за генетичното предразположение ( родители мои, на мъжа ми ). Харесаха ни като предразположение - мен като наследник и синковеца като вече наш наследник  ( с родови болести диабет, сърдечно съдови при моите и на съпруга ми родители )и ни предложиха участие. Искаха и ММ да участва но той отказа. Аз можех да му попълвам данните, но не и да ходя вместо него на замерки. После вече сваляха данни за  храненето - моето и на детето в едни огромни въпросници и ме викаха един път на 2-3 месеца за замерки. На изследващите им беше супер интересен режимът ми на хранене. Опитваха да предложат различни варианти за покачване на количество за сметка на калоричност ( примерно  напълно обезмаслено мляко към кафето). В крайна сметка на всички беше ясно че според това как се храня няма какво да се понижи осезаемо за да се повишат броя на храненията. Ще видим дали ще ме одобрят от Проба до. Фитвам се като възраст, индекс на тегло спрямо ръст, последен цикъл преди 6 месец, но кой знае. Ще разбера като ме интервюират, ако въобще се обадят. Не знам колко желаещи има.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 09:50 от _re_ge

# 592
Мда.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 18:13 от Lemy

# 593
  • В полите на Пирин планина
Аз съм някаква смесица между майка ми (което е добре, защото тя е доста слаба, само има коремче, но изобщо не се движи) и едната ми леля от таткова страна, която е подобаващо кръгличка. Simple Smile Обаче след 60те си години взе да сваля и да се поизсушава някак...
Аз не винаги съм внимавала какво ям, но винаги съм била на ръба, да не кажа отвъд ръба на пухкавостта. Smiling Imp
И сега съм така - 160 см / 65 (66/67/68) кг. Бях стигнала до 82 кг. 2014 година и тогава минах на НВВМХ, сега съм на палео, което по-олекотен вариант. Гладна не ходя, храня се 2-3 пъти на ден. Движението ми не е много, но практикувам йога 2-3 пъти на седмица. Все се каня да карам велото у нас и все не намирам време (или повече ме мързи). Предполагам, че ако ми спре съвсем цикълът ще започна да дебелея. Просто съм си предразположена, но аз имам къде да режа от храната... Ама дали ще успея да удържа нещата? Нямам идея.
Майка ми е с хипертония от 3-4 години, но не знам дали е свързано с менопаузата - тя сега е на 70 години. Тя отдавна е в менопауза, някъде от 45 годишна. Аз сега съм на 48 и все още имам цикъл. Не особено редовен, но го има.

# 594
Аз пък напоследък обратно - отслабвам. Не ме замеряйте с камъни, моля. Ям си както винаги, пия си и съм тотално обездвижена. Даже и кортикостероиди бих. До един момент радвах, защото си върнах килата от преди чупенето на крак, но вече е плашещо. За пръв път на 50 години имам увиснала кожа, а за лицето да не говорим. Възможно ли е да е от недоспиване това? И още нещо - някой да е ходил в СБАЛ Гръбначен център? Мненията в нета са от осанна до разпни го. Но си записах час за преглед, то по-зле май няма накъде да стане.

# 595
  • В полите на Пирин планина
Олиа, много гадно - да се оправяш...!
Аз не се натискам да отслабвам особено, само да се задържа на тези кила. Simple Smile
Нали трябва да се мисли и за лицето.
Скрит текст:
(Не знам на какво се дължи, но ми се лепят разни млади мъже, сякаш не ме гледат, че съм им кака, да не кажа... леля...)

# 596
В периода на кризата от дисковата херния и после след чупенето на крак, бях станала кожа и кости, даже бюста ми беше изчезнал. Мисля, че е от стрес.
Понякога се пълнее от него, понякога се слабее.

# 597
Скрит текст:
(Не знам на какво се дължи, но ми се лепят разни млади мъже, сякаш не ме гледат, че съм им кака, да не кажа... леля...)
Хахха, същата работа.И като им кажа годините ми, още по-насърчени стават.
За килограмите- и аз съм склонна да пълнея.Въртя различни неща и гледам да съм активна, ходя на народни танци.В момента съм 163см/65кг, като 59-60 съм най-добре, но при мен става с протеини или глад, а не ям месо,Неяденето вечер много ми помага, но напоследък нещо не издържам да съм гладна.

# 598
Хах, Лейди, все така да си : ))

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 18:14 от Lemy

# 599
  • София
Да призная на височина 180 см, нормалните кг не са 64, а по-скоро 72. Аз съм висока 168 и кг, които поддържаме са 62. Да поддържам 55 би било равносилно на наистина неядене и гладуване, което би се отразило и на външния вид. Верно има значение и структура, аз съм едра, не дребна и финна.
Когато споделих мнението за храненето, казах,че цял живот от 16 години се боря със себе си и лакомията си. Вече на 50 имам доста опит и наблюдения относно диети и ограничения.
Мразя да давам акъл, просто изразих моя опит. Всеки сам си знае, не сме деца, познаваме си телата добре на тези години.

Общи условия

Активация на акаунт