Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 69 033
  • 779
  •   1
Отговори
# 570
  • тук и там
Нямам идея. В някои фази на цикъла трябва прогестерон, в други-естроген. Но нито знам вече в коя фаза съм, нито как са ми хормоните. Аз имам много целулит и мазнини  по бедрата, та си мисля че си имам и  естроген,но кой знае?!
Отразява ми се добре маката, дава ми и енергия -но дали влияе на хормоните и на кои-не знам.

# 571
Момичета, пак съм тук да помрънкам... От два дни пак треперя и вдигам кръвно + ужаса с напрежението в очите, като стане така имам чувството че съм разногледа:( Звъннах на гинеколога ми, с идеята да ми пусне изследвания, тя ме " успокои" ,че и да направя това просто ще е информативно, но понеже е естествен процес, няма какво да ми лекува. Отчаяна съм вече. Това ми се случва вече трети месец преди цикъл, като този път започна 9 дни преди датата. Тъпча се с чай от маточина, мента, глог валериана, валидол. Пия магнезий,витамини за очи, омега 3 и витамин Б комплекс. Всичко сама съм си " изписала". Чета за добавките които вземате, но някак не смея да ги започна без изследвания.

# 572
Смени гинеколога. Ако си в София бих могла да препоръчам

# 573
  • Пловдив
Намери си гадже и всичко ще ти мине...само пеперуди ще усещаш. /това в кръга на майтапа/

# 574
Смени гинеколога. Ако си в София бих могла да препоръчам
Да, моля! Благодаря!

Feis, аз не се оправям с мъж и дете, още един страдалец не ми трябва Simple Smile

# 575
Една съфорумка ми препоръча д-р Райна Божкова, която в момента е шефка на 13 ДКЦ/ до х-л Хемус/. Тя е всеки ден на работа, но ако искаш първо се обади да попиташ, защото е отпускарски сезон. Ще те прегледа, ще ти назначи изследвания и ще те прати при други специалисти, каквито тя прецени.

# 576
Много благодаря! ♥️

# 577
При мен - моите най- първи симптоми на 49 и половина :
1.Моментално зачервяване на лице и деколте, все едно съм се изчервила от смущение или съм изгоряла ( майка имаше същото в нейния период, аз го помня )
2. Проблеми със съня, неспокоен сън, много рано сутрешно събуждане (4-5 часа).
3. Аритмия хващана дори на слушалка, сутрешно силно сърцебиене.
Последващи симптоми
1. Силни нощни изпотявания.
2. Нощем усещане за силна топлина в областта на кръста и яйчниците.
3. Вълни през деня с покачване на температура до 37,4
4. Скованост на ставите след седеж, нужда на време за раздвижване
5. Натрупване на килограми особено в областта на талията. Невъзможност за сваляне на натрупаните килограми.
6. Промяна на стойката, засилване на Sобразния силует
7. Допълнително ослабване на зрението при вече наличен сериозен минус/миопатия
8. Развиване на старческо късогледство.
9. Проблеми със стомашно-чревния тракт. Развиване на непоносимост, неподозирана до тогава - лактозна, глутенова, непоносимост към някои груби зеленчуци - цвекло, моркови и пр. Къркорене, метеоризъм...
10. Стабилна хипертония.
Първата група, описани от  _re_ge, симптоми едно към едно започнаха още преди 7-8 години (бях на 41) + подут корем, което стоеше супер неектествено,  защото не бях пълна, а от преди 4-5 съм с хипертония. Зачервяванията бяха рядкост обаче. Скъси ми се и цикълът, преди 3 години - на 24- 25-ия ден с един яйчник съм. Приемливо беше като сравнение със сега ...

Вторага трупа описани симптоми също се припокриват със сегашните мои -  нямам цикъл от април, но от края на юни съм с вълни, все се надявах да ми се размине. Не очаквах да е чак толкова ужасно. Хормоналните промени водят до невъзможност да се регулира температурата на тялото, но жегата, например, а и напрегнатото ежедневие, може да засилят интензитета на вълните.
Не ям въглехидрати или са силно намалени, но не отслабвам. Най-много ме притеснява апатията и усещането, че съм подтисната, също и липсата на мотивация. Отгледах си детето сама,  баща й почина, имала съм доста притеснения и кризисни моменти, но не съм се чувствала толкова като безпомощна някак си, ужасно е. Като допълнение към описаното имам и продължително виене на свят, силно главоболие, треперене на ръцете ... Абсолютен мързел ме е обзел и чак се плаша ... Много лесно се ядосвам за глупости по принцип,  но сега още повече ...

И на мен трудно ми идваше и с много болки - първият път в четвърти клас - на 10 години и половина, инжекции, болници, после на 26 години ме оперираха от 10-11 см  миома, но ми запазиха матката и единия яйчник

Последна редакция: пн, 15 авг 2022, 11:37 от Rosita

# 578
  • Sofia
Абе аз и за трето съм се замисляла ... Още ми е едно такова - какво би било. На 50 вече няма начин и това ми е гадно. Не че нещо - не съм го направила навреме, та явно не съм искала достатъчно, но някак си е гадно, че вече нещата не зависят от твоето желание, а от ЕГН-то.
За това говорим Simple Smile

# 579
Росита, и аз така бях много енергична и силна, даже се реших на 42 да родя.
Сега, както казваш се чувствам безпомощна, изпитвам някакъв страх, дъщеря ми е на 36г и тя ме гледа, вместо аз, гледа и брат си понякога. Апатия, мързел, треперене, депресия. Плаша се как ще я карам, че имам и болки по тялото.

# 580
elinor7 , моята дъщеря е на 16, тя също е в особена възраст, при нея изнервеността е повече, а аз, изненадващо за мен, не съм толкова нервна, а бях чувала, че жените в тази възраст били нервни, което водело до скандали. Поне това ме е пропуснало, засега Laughing

# 581
Момичета излезе ми във Фб някакво прочуване за горещите вълни на жени в нашата възраст... и кандидаствах... Участвали сме със синковеца като родител и дете  в две проучвания  до сега - за хипертония ( той беше в Дг) и за диабет ( когато беше 1,2 и 3 клас) и си викам що да не участвам и в това. Дано да ме одобрят защото съм адски подходяща за проучването.  Simple Smile това лято пак е някакакъв ад с тези вълни...
За нервността, въобще не съм нервна, даже съм по-спокойна, промених се в това отношение в много положителна посока, децата явно го забелязват защото щерката каза че съм регирала адекватно в ситуацията у нас. А тя  се състои в това, че мъжът ми е в криза на средната възраст ( той е по-млд от мен с 4 години). Ето това не знам как ще го изтрая. Напълно различен човек стана за две години, толкова мърморене ще ме накара да преоткрия тапите за уши.

Също така искам да ви споделя че съм свалила 7 килограма, но по-голям гърч не съм преживявала  никога. Започнах април, когато кантара показа 85 което дори за моят ръст 180 ми се стори много. Не влизам вече дори в моите безразмерни дрехи. Продължих си с моят режим на  еднократното хранене ( то вече няма какво повече да се изключи) като ограничих още повече количеството и премахнах всякакви тестени и сладко ( второто ми е много трудно защото обичам сладко по принцип) . Винаги съм се ограничавала от сладки неща, но така храс и нищо/нищо/нищо  - беше адски сложно. За април и май свалих общо 5 кг. до 80 кг и от там юни и до средата на юли килограмите не мръднаха. Последната седмица преди да заминем на почивка почнах да нося неопренов колан и бермуди целодневно в надежда поне от вода да сваля малко, обаче нъцки. Края на юли заминахме на почивка на място, където имаше адски много ежедневно ходене. Навъртахме по 15-20 километра на ден ( потвърдено с крачкомери) И така 14.дена. Последните дни получих кръвоизлив на глезена на единия крак и на възглавничката на стъпалото на другия от толкова ходене. Режимът на хранене си го спазвах. И пак нищо сладко. Като се върнах се оказа че съм свалила само още  2 кг. И сега съм сигурна че като престане това лудо препускане ще си ги кача пак. Толкова за надеждата ми да вляза в дрехите от миналата година. Като мекИчка съм... Приятелка, на моята възраст, ми се похвали че свалила много килограми с промяна на начина на хранене ( яде повече.зеленчуци за разлика от преди, намалила е шоколада алкохола чипса) . От 90 е станала  80 кг , но е на моят ръст и явно има опции за разлика от мен. Аз не ям чипс, не пия и алкохол, освен да намаля пресния въздух Joy.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 08:53 от _re_ge

# 582
Някой с мигрена в тази трудна възраст?

# 583
  • тук-там
Првпоръчвам омнибиотик мигра за мигрена.

# 584
Аз съм на 48 и от 1 г съм на добавки  3 броя.Имам 2 посещения на гинеколог и той каза че съм ок,но най-хубавото е че и аз се чувствам така.Преди повече от 2 м. някъде реших че ми стига толкова и  няма да вземам повече но ме връхлетяха и вълни/ а ляторо е ужасно се оказа/ и забавяне за цикъла.Преди 20 дни ми беше 2рия преглед и лекаря каза че съм си намерила продуктите и да си ги пия защото няма ясно определено време колко трябва да се приемат за да премина през този период от живота!

Общи условия

Активация на акаунт