Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 18

• 68 207
  • 779
  •   1
Отговори
# 675
Изследвай се за остеопороза. От колко време си без цикъл?

# 676
  • Mediterraneo
Самонавивах се и четох доста време за менструалните чашки. Реших да не си го причинявам. Но това с бикините направо ме потриса. Просто не си представям как бих се чувствала с подобен памперс, който и да трябва и да пера после. Не, не и не! Струва ми се нечистоплътно, мръсно и направо гнусно да пера първо на ръка някакъв гел, напоен с кръв, после и в пералнята.
От години поне по 2 дни на цикъл карам с превръзки И тампони. Какъвто и тампон да сложа, не ми върши работа втори и трети ден от кървенето. Та двойна работа, но се ядва. Обаче... подобни бикини... бррр!

Последна редакция: чт, 25 авг 2022, 19:56 от Тарталета

# 677
  • Ямбол
Тарти, не бързай да отписваш чашките. Не че те навивам, но не мога да ти опиша какво удобство са. Слагам и забравям, че съм в цикъл.
Аз с тампони така и не можах да свикна и затова отлагах дълго чашката. Обаче е несравнимо. Няма запарване, няма превръзки, плажуването е рай. Важно е обаче да се поставя добре. Веднъж свикнеш ли, после е пей сърце.

На мен този месец ми дойде почти нормално, само три дни закъснение. След това пак беше нормално само 5 дни. Пия само вечерна иглика. Чудя се за тая мака, която я споменавате. За какво точно е тя? Имам намалена функция на щитовидната, дали ще е добре, ако си взема?

# 678
  • Бургас
Тарталета, замърсяването на природата с превръзки и тампони също не е много чистоплътно, направо си е гнусно.Едно време като е нямало превръзки дали някой си е помислял да го е гнус?
Не намирам никаква логика в това изказване, освен, че някои хора си въобразяват някои неща.

# 679
  • FRANCE
Още един глас за чашките.  С тампоните така и не се сработване.  Последнита ваканция се наложи да пробвам превръзка, защото цикълът ме изненада. Мъъъка. На 40 градусовите плевенски жеги. Това лепне , спарва, отврат. А уж взех мега био, ултра тънки, прозрачни higt tech супер превръзки. 
Гащите за цикъл са разкош.
А финансово, чашката ми е избила всички тампони. Единствен недостатък, при кръвоизливи и съсиреци се разваля вакумът и ако няма бърза реакция става мазало.

# 680
Санеа по повод размислите и въпросите които си задаваш за хормони, хормонална спирала, хормонално препарати и др.
Аз също не съм съвсем сигурна коя възраст се приема за нормална да бъдат спряни всякаква хормонална терапия, добавки пък било и билкови. Ето сега, водещата по проучването за вълните, която е доцент и гинеколог  каза съвсем сериозно, че на 54 с хормонална спирала и всякакви хормони  вече не било здравословно. Обаче аз някак не мога да се съглася, че възрастта като някаква граница или число определя - да или не. Моята баба е имала цикъл до 55. Защо аз да не съм като нея. Ако е така, то значи аз все още имам хормони, съответно съм застрашена от кисти, полипи, възможна бременност. Т. Е. Ако сега ми махнат хормоналната спирала и не ми сложат нова, а хормоните ми все още не са в състояние на постменопауза, то ще започна да имам цикъл от време на време и всичко друго съпътстващи процеса. Кое е това, което ще покаже че не съм вече за хормална спирала. Някой може ли да кажае какво е това което показва че си финито и си в постмено, а не в мено

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 00:34 от _re_ge

# 681
  • Mediterraneo
Тарталета, замърсяването на природата с превръзки и тампони също не е много чистоплътно, направо си е гнусно.Едно време като е нямало превръзки дали някой си е помислял да го е гнус?
Не намирам никаква логика в това изказване, освен, че някои хора си въобразяват някои неща.
Никой не те кара да търсиш логика в чуждо изказване. За мен е гнусно и не бих си купила такива гащи. Планетата не мога да я спася, съжалявам.

# 682
  • Бургас
Никой не те кара да търсиш логика в чуждо изказване. За мен е гнусно и не бих си купила такива гащи. Планетата не мога да я спася, съжалявам.

Теб също никой не те е питал.Не е тема за лични предпочитания, че и с такъв тон.Точно защото всеки така разсъждава, че нищо не го засяга всичко е такова, каквото е.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 07:12 от Галчудо

# 683
Влязох в менопауза много рязко, изведнъж ми спря цикъла. Проблемът е, че ужасно ме боли глава, не знам, дали е от това. Ходих на невролог, гинеколог, психиатър (изписаха ми различни легарства, които не ми помагат.Пишете,ако се сещате за някакво лечение или доктор, при когото да отида. Чувствам се много зле от около година.

# 684
  • Ямбол
Глава може да боли при високо кръвно, може и от очите, ако е отслабено зрението.

# 685
Точно защото всеки така разсъждава, че нищо не го засяга всичко е такова, каквото е.
Абсолютно така е. Не мога да подмина това изречение без да кажа че съм напълно съгласна.

Когато човек решава кое за него е приемливо и кое не, просто трябва да си припомни дали си е гледал децата си с памперс или как му се е струвало това. Защото памперсите за децата са си нещо като това бельо за жените. Щом за едните може значи и за другите няма проблем. Иначе е двоен стандарт някак.

Подкрепям Лиляна за главоболието и добавям
- невролог - проблеми с кръвоснабдяването на главата, Ошипяване и др
- проблеми с захарта - ИР, ендокринолог
- хормонален дисбаланс между прогестерон и естроген.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 09:12 от _re_ge

# 686
Гледах си децата с памперси.С баткото нямаше алтернативи, освен памучни пелени.С малкият имаше някакви варианти, но нито един не проработи.
Което не пречи сега да се стремя да правя по-малко боклук ако мога.
Имам чашка, китайска някаква.Много съм доволна.Нося тампони по принцип, но гледах да ползвам превръзки, когато мога, защото знаем вредата от тампоните и ако се прекалява с тях.
С чашката се родих просто.Сега ще си поръчам по-голям размер, защото S ми де пъпни бързо в силните дни и протича.

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 14:07 от ДХ3

# 687
re_ge, благодаря за споделеното! Не приемат ли още хора в проучването? Simple Smile
И аз клоня към мнението на доц, без да разбирам от медицина.
Разликата е , че таблетките могат да се спрат и пак при нужда да се вземат, а със спиралата излиза малко скъпичко.... няма как днес я искам, а утре - не... въпрос на приемлив риск-

# 688
  • Пловдив
Спиралата действа локално , докато таблетките не.

# 689
Основно локално, но все пак минава и в кръвообръщението хормона. Затова и е противопоказна за някои заболявания.
Иначе ре-ге прекрасно я разбирам в колебанията.
/А и от друга страна тия, които сме над опр.възраст примерно 50, докога ще ги стимулираме яйцеклетките? И как ще минем в "режим на затишие", като все добавяме хормон.../

Последна редакция: пт, 26 авг 2022, 13:10 от Sanea

Общи условия

Активация на акаунт