Спални вагони - БДЖ

• 32 250
  • 143
  •   1
Отговори
# 135
Diziler, и в тази и в една друга тема за БДЖ дето я следя /оцеляването/ се включвате много активно. Но честно, част от постовете ви ми се струват едни излишни непоискани разяснения и даже заяждане /дори да не е умишлено/, сега и тук. Все пак добре, ще поясня.

По 1-ия ви абзац - защо съм дала 1-ия скрийншот, защото това са обявените цени на всички видове билети за влак Х в сайта на БДЖ, достъпни покрай разписанията. Когато проучвам влак автобус и т.н., за да избера коя услуга да ползвам, виждам тези цени /иначе крайната реална цена като от скрийншоти 2 и 3 се вижда чак ако съм регистрирана, ако тръгна да купувам, на най-последната стъпка, има разлика/. Най-отдолу има информация и за спалните места, не само за седящи, явно не я виждате ако трябва да я оцветя?  От 1-ия скрийншот уж трябва да мога да разбера колко ще ми струва всеки вид билет, затова го дадох за съпоставка. Това, че за 1-ви път купувам спално място, е в смисъл че нямам база за сравнение колко е струвал преди 1г да кажем.

По 2-ия абзац - благодаря за разясненията, но не са ми нужни, съвсем наясно съм с понятията и коя класа каква услуга дава. Не съм питала никъде за това. Въпросът ми е за формирането на цените, мисля ясно съм обяснила откъде идва объркването ми и какво се чудя.   Ако имате мнение по този въпрос, чудесно. Ако не, не е нужно задължително да пишете с контра въпроси.

# 136
И аз пак не разбрах защо търсите тарифи за седящо място, след като искате да спите и съответно ви трябва съвсем друг вагон?
Но окей, като не искате аз да се включвам и това ви дразни, нека друг отговори.  Съжалявам за намесата. Не мога да си изтрия предходния коментар, защото вече са минали часове. Дано поне Ви е било от полза разяснението за т.нар. "бизнес", "първа" и "втора" класа. За мен също не е нормално да слагат такива имена, защото на практика те са едни и същи, просто трябва някак да ги кръстят "за единично ползване", "за ползване на две легла", "за ползване на три легла" или някак да го завъртят. Там "класа" няма, цената е според това дали сам човек ползва кабинката или си я дели с други хора. Както и да е. Извинявайте за включването. Дано се намери добра душа да отговори. Аз не разбирам Wink

# 137
За 2-ри път. Не търся тарифи за седящо място, а за спалните. Тук на 1 място са всички тарифи, но спалните са описани най-долу малко по-особено.  Намерете ми друга информация от сайта, където човек да разбере цените за спални места за дадения влак - няма, в този вид е. Друг е въпросът колко ясно е написано.

За разяснението благодарих, но го знаех наистина и затова никъде не съм питала конкретно за това.Simple Smile Нямам неясноти за видовете класи като услуга. Въпросът беше за цените им и как точно се формират.  Дали винаги е било така, ако някой помни - защо за най-евтиния клас  добавят 15 лв към тарифата седящо място 2-ри клас, а за другите два вида добавят 20/30 лв към тарифата за седящо място 1-ви клас? До този извод стигнах как се образуват крайните цени. Но за мен от този "ценоразпис" отникъде не става ясно и не е коректно.

# 138
Цената на спално място се образува от цената на билета за съответната класа + добавката за спално място.

И така за първа класа се получава 35.90 + 20 = 55.90 лв.

Подобна сметка и за бизнес класа 35.90 + 30 = 65.90 лв.

Освен това, имаше повишение на цените, така че не е актуално какво е било преди година.

# 139
Здравейте!
Малко е извън темата, но знае ли някой дали на гара Бургас или автогара Юг Бургас има отделения за съхранение на багаж?
Гугъл ми отваря само резултати отперди години (включително и тук в темата, от 2022 г.)

Също каква е точно разликата между първа и втора класа? За единия час, който ме интересува са останали само билети за втора класа.
Последно преди 2 години съм се возила с прекачвания по рейсове, бях във втора класа, но си беше ок.

# 140
  • Бургас
Здравейте!
Малко е извън темата, но знае ли някой дали на гара Бургас или автогара Юг Бургас има отделения за съхранение на багаж?
Гугъл ми отваря само резултати отперди години (включително и тук в темата, от 2022 г.)

Също каква е точно разликата между първа и втора класа? За единия час, който ме интересува са останали само билети за втора класа.
Последно преди 2 години съм се возила с прекачвания по рейсове, бях във втора класа, но си беше ок.
   На автогара Юг видях, че има стая  за съхранение на багаж, каса 12, заплаща се 5 лв.

# 141
Благодаря за отговора, много полезна информация. Simple Smile

# 142
Основна разлика м/у 1-а и 2-а класа в БДЖ, е че в един и същ размер купе 2-а класа = 8 места, а 1-а класа = 6 места. Тоест 1-а класа място трябва да е малко по-широко и комфортно. Отделно 1-а класа е цял отделен вагон. Заради цената по-малко хора пътуват 1-ва класа и се предполага, че целият вагон с все купета и санитарен възел е по-запазен. Подчертаното понеже няма гаранция. Скоро видях вагон с работещи контакти в 1-ва класа /за разлика от 2-ра/  + перденца на прозорците. Пак скоро ми се случи вагон предвиден за 1-ва класа да се ползва за 2-ра поради някакъв недостиг, имаше изненадани пътници и нямаше адекватна реакция от БДЖ Simple Smile

# 143
Ясно Simple Smile Мерси за разяснението и сори за спама.
Така или иначе се оказа, че няма места за влака за часовете, които ме уреждат. Тъпото е, че трябва да се регстрираш, да въведеш всички данни и часк след като дадеш на Избери места, става ясно, че такива вече няма.

Малко по темата ;р В спален вагон съм се возила преди години до Белград. Беше чисто, чаршафите и те, но беше горещо, климатик нямаше, като се отвори прозореца стана страшно течение и шум. Спане нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт