Парфюмни размисли и страсти - 272 май 2022 г.

• 55 865
  • 667
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Не става дума колко парфюма притежаваш ако някой ти ги е подарил, а дали се интересуваш от съставки, къщи, история и прочее.
Истинските парфюмани се интересуват и от производство, произход на съставките, четат, пробват активно се интересуват.
И 50 аромата да ти подарят, не си парфюмиста. Не е същото.
Този пост ме грабна
Имам точно 5бр от по 20 лв например и си ги обичам страшно много, като го помириша и съм мега хепи
А този Кирке съм му се наточила поне от 2,3м и ще си търся отливка

# 466
Dez, densi, съгласна съм с вас. И за мен е важно не количеството парфюми, които човек притежава, а отношението, което има към тях.
Да, точно това е разликата. И аз смятам, че ценителите (не го казвам надменно) са изключително малък процент от потребителите. Парфюмите са вече изключително стандартен продукт за всеки дом, като омекотител за пране. Отдавна са загубили статуса си на нещо специално и изключително, съответно ниш къщите се стараят да заемат тази функция. Всеки може да има Шанел 5, ама Мемо Париж е за определен кръг, например.
Аз също миналата година от летище в Германия в кашон си купих извънземно за 19 е. Зарадвах му се.

# 467
Хм, нещо много елитистко го изкарахте това да си "парфюман". Все едно трябва задължително да се прехласваш по носове, съставки и т.н., за да се каже, че имаш интерес? Ако просто се интересуваш от новите издания, какъв си - това не е ли пак интерес към парфюмите? В крайна сметка, колкото е изкуство, толкова е и бизнес, и като се продаде някоя компания на друга, не означава, че са си продали душата на дявола, та има ли смисъл и от нашето прехласване, вайкане и т.н...

# 468
Според мен да си парфюман е като да се интересуваш от всяко друго нещо - музика, храна, филми и т. Н. - някои нямат интерес изоб6, други малко, трети задълбават много. СкАла, не черно и бяло.
Не е добре човек да се вманиачава и вайка за такива неща, не. Това хоби трябва да носи радост в разумни граници, да не нарушава отношенията между хората и да не превзема целия бюджет, време и внимание.
Постоянно се спират и пускат нови неща, има за всекиго какво да избере. Същата работа е като с кашкавала - преди 30 години имаше един вид, сега са 300. Времената се променят, нормално е.

# 469
Аз също признавам, че на този етап съм по-скоро от масовите консуматори на парфюми.
Ако един аромат ми харесва, траен е и най-вече, ако го нося с удоволствие, не се замислям кой го произвежда и дали е нишов.
Ако пък на промоция е за 19-20Е, добре дошло е. Grinning

# 470
Не го разбирам като елитистко да си парфюман, а като скъпо и интересно хоби. Нормално е да си задълбал повече в хобито си в сравнение с някой, за когото парфюмът е просто един от аксесоарите. В двете парфюмни теми в бг мама сте доказателство за това. Не съм открила друго място в родния нет, където да се срещат толкова интересни мнения на познавачи.

# 471
Хм, нещо много елитистко го изкарахте това да си "парфюман". Все едно трябва задължително да се прехласваш по носове, съставки и т.н., за да се каже, че имаш интерес? Ако просто се интересуваш от новите издания, какъв си - това не е ли пак интерес към парфюмите? В крайна сметка, колкото е изкуство, толкова е и бизнес, и като се продаде някоя компания на друга, не означава, че са си продали душата на дявола, та има ли смисъл и от нашето прехласване, вайкане и т.н...

Не е елитистко, хората са различни. Нищо не е задължително. Страстта си е страст, хората имат различни интереси.
Дори не е желателно да афишираш, че си парфюман, защото не се гледа с добро око залитането в "странни" посоки.
В някои държави умереността е част от бонтона, а харченето с размах  не е символ на статус, а липса на финансова култура.

Какво става с форматирането на текста? Това не е мое дело, за протокола.

# 472
Много интересна дискусия се завихри след поста ми.
Всъщност имах предвид нещо друго- превръщането на една луксозна стока/преди/ в ширпотреба, нахвърлянето на парфюми в два огромни бокса, в които всеки рови и хвърля. Нещо като да си избираш намалени гащи от 2 лева. Такава презентация виждам за пръв път. Сигурно е доста залежала стока, за да заслужи такова отношение, знам ли. Търговецът гледа да се отърве. Но пък после като се каже, "от фри шопа е" значи е голяма работа. Smiley
Dez, Хипноз наистина е чуден, ако нямах запаси и аз щях да отнеса един, другото не беше интересно.

# 473
Бих си позволила да вметна, че думата субкултура никак не ми се връзва с парфюмните пристрастия или с група от хора, които ги имат, парфюмерията е вид изкуство, съответно ние сме негови почитатели и ценители. Различните субкултури, от своя страна, могат да имат евентуално определени парфюмни предпочитания като начин на изразяване (например хипи - субкултура - се свързва с пачули и т.н.). Субкултура принципно е някакъв тип алтернативна култура. Парфюмните любители далеч не са това:)))

Последна редакция: пт, 27 май 2022, 23:58 от Dorry88

# 474
Понеже темата е с мотото "Lancôme", и тази парфюмна къща е част от L'Oréal Group, та си позволявам да коментирам.
Оказа се че вече и Byredo е купен от концерна, та след 16 години на пазара, Бен Горъм се е предал. Жалко, дано не се загуби самобитността на марката. Нишовата парфюмерия си придобива позиции и следва интерес от финансови акули, не знам дали за жалост.
Скрит текст:
Част от Лореал Груп освен Lancôme са и Atelier Cologne, Prada, Giorgio Armani, Diptyque, Maison Martin Margiela, Valentino, YSL, Mugler, Azzaro и др.
Да, много жалко.
Опитът показва, че повечето марки действително се променят негативно след покупка от гигантите. D&G отдавна не са същите, след като Procter & Gamble си ги закупиха. Спират се иконични аромати или безобразно се променят формули, пускат се нови масовки.
Аз лично ще се запася с двата ми любими аромата от Byredo, пък дано Лореал ме изненадат приятно и не опропастят бранда.

# 475
Ако се съди по това, как се трансформира Мюглер след като Тиери го продаде, Байредо също ще се насочат към приятни и широко популярни композиции.
Аз съм като цяло безразлична към тази марка, само един техен парфюм харесвам и бих искала да имам Pulp.
Свързвам го с едно много вълнуващо пътуване, а смокинята ми е винаги приятен акорд.
Обаче, общо казано, не мисля, че е нужно да се запасявам с която и да било прекупена марка. Имам повече литри парфюм сигурно, отколкото кръв в тялото си и ще стигнат за повече пръскания, отколкото дни имам на земята.
(понеже стана дума и за хороскопи, по парфюма не, но по последното ми изречение някои ще отгатнат коя зодия съм 😁)
В крайна сметка, това е просто вода с аромат.

# 476
................. Всеки може да има Шанел 5, ама Мемо Париж е за определен кръг, например.
Не разбирам защо Мемо да е само за определен кръг хора, ще се радвам да ми обясните.
Предколедно в Нотино 75 мл бяха на разпродажба по около 200 лева, т.е. стават за всеки, който е готов да даде 200 лева за парфюм.

Лукса стана достъпен и така наречените нишови марки не са нищо по-различно от бизнес модел за привличане на  клиенти, които искат да се чувстват специални, включително и такива с по-скромни възможности. Големите парфюмерийни магазини, особено по летищата са като супермаркети Grinning

Разпродажби на парфюми насипани в кошове видях за първи път средата на 90-те, в Австрия пред един Дъглас - два коша с парфюми, опаковани, с панделки - в единия кош дамски, в другия мъжки. Бяха за никакви пари, а в България парфюмите бяха скъпи. Понакупихме за подарък на кой ли не.....

Субкултура е нещо различно.

# 477
Малко встрани от заформилата се дискусия, продължавам да си споделям впечатления от Амуаж. Reflection ме изненадва приятно, много чист цветен аромат. Бих го сложила в една категория с Alien Flora Futura. Мисля, че е универсален парфюм, който може да се носи винаги и навсякъде, но това в никакъв случай не означава, че е скучен или безличен.

# 478
За пример го дадох Мемо, защото са много скъпи на редовни цени, не са достъпни нито като цена, нито като наличност в магазини за проба, освен това всеки знае какво е Шанел 5, докато тази марка осъава масово непозната. Нищо конкретно нямам предвид, нито хубаво, нито лошо за тях. House of wood същата работа. И много други.
Къде има Мемо в България, освен София? Никой не ги познава, освен ако не се интересува специално.
Аз и в Берлин само на 2 места май съм го срещала.. Та за това. Не че са нещо невероятно, просто ниш.
Преди ако самото притежание и употреба на парфюм е било специално, сега вече не е. И наистина, чувстват се специални хората с по-недостъпни и рядко ползвани парфюми.

# 479
Reflection е много коварен акватик при мен. Развива ми се много лошо и ме дразни.

Общи условия

Активация на акаунт