(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 171
  • 854
  •   1
Отговори
# 690
Биб, чакаме те с добри новини.
Розовите сортове по принцип са по-бутикови. Разнообрази с някой червен домат за количество догодина.

# 691
Поздравления за Айла.. отличничката на групата!
Стискам палци на Биб!
Досега бланширах,а утре,т.е.днес ще затварям буркани.

# 692
  • София
Биб стискам палци всичко да е наред!
Първият сорт е "Сърцето на Албенга", вторият е "Ръгби", третият е някакво чери, но не ми е много познато, така че може да е червеното Мила. Последният сорт също не съм сигурна, може би Паулина или Меделина, пак от новите сортове, които садих. Ако не забравя ще погледна какви са последните два сорта и ще допълня поста след неделя.
Благодаря за информацията за броколите.
Скрит текст:

# 693
При мен Сърцето на Албена се задъни(ще снимам)Ръгбито върви долу-горе. Само черното чери е добре.Доматите тръгнаха добре, но сега не ги харесвам.Пипера тръгна зле,но се пооправи.Тученица,поветица и щир да искаш...Не знам как ще се оправя с тревата.

# 694
  • София
При мен Сърцето на Албена се задъни(ще снимам)Ръгбито върви долу-горе. Само черното чери е добре.Доматите тръгнаха добре, но сега не ги харесвам.Пипера тръгна зле,но се пооправи.Тученица,поветица и щир да искаш...Не знам как ще се оправя с тревата.
Vanja66 страхотна реколта зелен боб! Браво. Аз насях миналият уикенд нов ред Капитано, надявам се ако стане да имам възможност от него да затворя няколко буркана.
Днес изчистих и третият ред грах, още 1 кг, дотук почти 5 кг, с последният ред ще станат към 6 кг, но децата не обичат грах, поне големите, а зелен боб и трите ядат. Догодина ще наблегна повече на зеленият боб и ще намаля граха.
Тази година и аз имам доста задънени корени домати, но на повечето успях да им оставя култуци за нов връх. Тези корени сърцето на албенга са в оранжерията и поне те вървят доста добре. Насадените в началото няколко корена са стигнали до тавана на оранжерията, така че са поне 1,7 метра високи, но първи завръз е слаб, с това се примирих. Мисля че биволските сърца бяха предимно задънени. Както писах по-горе тази година пък при мен страшно много корена си пускат стъбло и листа след китката с домати. Това не ми се беше случвало досега чак в такъв размер.

# 695
Тази година имаме много кайсиики на дървото,но няма да хапнем и една.Всички са болни и зелените и тези напъстрелите.Били и капели от дървото още зелени.
Имате ли представа какво може да им е.
Скрит текст:

# 696
Мисля, че е съчмянка. Пръска се с фунгицид някъде в началото при появата на първите плодове. При мен ефект имаше дитан, но той вече е забранен. Беше ми много удобен, защото действа срещу мани, къдрене на праскови и тия пъпки по кайсиите.

# 697
Някъде бях чела за наторяване с кафе, от тези  с цедка кафемашини. Някой пробвал ли е ?

# 698
Биб, стискам палци всичко да е наред и притесненията ти да са напразни.
Понеже моите краставици "Гергана" не се хванаха, с изключение на един корен, си купих разсад "Тимор", да ама излязоха корнишони 🙄, а аз имам корнишони. Ще ходя да поливам след малко и ще снимам, но мисля, че са корнишони (даже откъснах вече една). Както и да е, и корнишони ядем. 😊
От моето "Ръгби" само два - три корена се хванаха от десет, добре върви.
Откъснах една тиквичка, чакам втората.
Зелен боб имам само четири растения, не поникна.
Ваня , поздравления за твоя боб.
Магданозът нещо жълтее, май няма да го бъде. Sad

# 699
Някъде бях чела за наторяване с кафе, от тези  с цедка кафемашини. Някой пробвал ли е ?
Само за култури, които обичат кисели почви.

# 700
Всичката утайка заминава в градината, както и пепелта от печката зимата.
В тоя смисъл се чудя къде да си сложа компостера, много ли мирише?

# 701
  • София
Духи, къщата да е от наветрената страна. Моят мирише на 1-2 м, но не и когато има вятър Simple Smile
Ваня, как го гледаш тоя фасул, разкажи всичко! Аз имам само растения Sad

И аз имам окола 10 задънени растения, дори и повече. На всичките съм оставила колтук, но той няма мощ. А други растения имат по 5 мощни върха, бивши колтуци, и на колтуците пак колтуци...
Само на едно задънено растение не оставих, че се бях засилила в масовото колтучене. Надявях се пак да избие,  но не!
Няма такова изродско растение. Високо е 30см, с поне 10 средно едри плода и с 3 къси листа... как ли ще се изхранят? Мисля да ги проредя.

# 702
Аз смесвам утайка от кафе с чай и начупени(най-добре смлени) яйчени черупки. И маалко  дървесна пепел. За доматите и краставиците, ръсвам по лъжичка преди дъжд или обилно поливане.
Имам първите шушулки зелен боб, не знам кога всъщност да ги бера? Ще са шепичка, и аз имам 4 растения, от които едно само расте и се увива, а другите си останаха ниски, както пишеше - безколови. Да взема и аз да сложа още семена? А мога ли директно във фризера без бланширане?
Компостерът не мирише. Притеснявах се от насекоми, но засега само виненки и малко дребни мравки. Само че май съм го сложела на някакво перфектно проветриво място и не гние особено, а съхне. Дъждовете изобщо не влизат през фабричните дупки.  Все пак е много рано да говоря, имам го от март. Много е удачно в разделянето на боклука.

# 703
  • Между гори и планини
Чудех се защо боба съхне? А той пълен с черна мушица. И доматите до него също имат. Мислех че са умрели, ама май не са. Ще пръскам, няма как. Тая година е пълно с всякакви гадинки.
Иначе полях и всичко дръпна за една нощ. Вероятно днес ще е последното прекопаване и плевене на пипера, повече няма да мога да вляза. Тиквички има много. Миналата година не станаха и тая насадих много, те пък всички станаха 🤪 Но и кокошките обичат тиквички!

# 704
Реве ми се, работа в градината колко иска човек, а аз пазя сянката. Две седмици поне нито трябва да вдигам тежко нито да съм на топло. Както каза док никакви сауни, ами парника е от сауна по- горещ. И в градината е слънце а тя каза на плажа под чадъра... И сега само от дивана на пейката. Докато беше сянка вързах пет домата и толкова.  И при мен боба е с въшки, утре мъжът ми ще го напръска.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 10:03 от J_M_M

Общи условия

Активация на акаунт