(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 48)

• 40 172
  • 854
  •   1
Отговори
# 675
Aila, това броколи до ден-два ще цъфне, трябва веднага да се отреже. Няма да забравя в зората на демокрацията как гледах екзотични тогава култури от скъпи вносни семена. Една сутрин в работата питам колега, който ходеше по командировка на запад - какво да правя с броколи то, го цъфна? Отговорът беше - изкорени го, не трябва да цъфти. А твоето на снимката е на етап,, че след няколко дни ще цъфне.
А защо изскуба романеското? За мене е много по-вкусно от карфиол за готвене.
Правих еднократен опит за отглеждане, нищо не се получи. А отдавна не се намира у нас... Както и патисони по едно време се продаваха, вече няма. Преди години баби продаваха листа от манголд, отдавна няма...

# 676
  • Стара Загора
Аз пак с въпрос за рецепта. В пестото, ако слагате ядки, сурови ли са или запечени?
Какво предпочитате като заместител на кедровите ядки. Кашу, орехи, бадеми?
Наистина страхотна градина.
Миналата година правих песто за пръв път. Босилека го набрах в съботния ден и в града го накиснах в буркан с вода (като букет). На следващия ден отбирах листата и ги пасирах. И тъй като не намерих в магазините кедрови ядки ги замених с печени белени бадеми. Децата го харесаха много. Не го стерилизирах, просто отгоре върху пестото изливам  около 1 см зехтин, но съхранявам в хладилник. Между другото последното бурканче (230 мл) го използвахме през м. май. Нямаше никаква промяна на вкуса.

# 677
Адмирации за положения труд , Айла. 
И аз обрах касиса. Много тази година. До сега почти 5кг и ще се бере още един път, а е само три корена. По гроздето има изгорели зрънца от слънцето, по пипера също има прегорели листа. Всичко изчистих и изхвърлих. Доматите са в джунгла. Тук там скубнах по едрия бурен. Незнам какво да ги правя. Здрави да за сега. Имат добра рожба, но е бурен ужасен. Появила се е и Миризливка. Вчера събрах малко.Съседите казаха, че масово са болни в селото и скубят.
Валя напоително 2-3ч. Екстра се отрази на градинката. Само лука и картофите страдат вече от тези дъждове.
Ето и първите кайсийки

И доматите.

Искам да чуя мненията ви за плевелите, в които са потънали.
Благодаря.

# 678
  • София
Айла, да, виднага отрежи броколито! С дръжка до култук, по спомени оттам тръгвя нова китка. Дори е отрязано ще цъфне, в хладилника.

Пестото става и без никакви ядки, а само зехтин и доста сол. Също и аз отгоре слагам 1 см чист зехтин  и в хладилника. И при мен издържа до пролетта, ако съм прекалила с количествата Simple Smile
Не стерилизирам, не загрявам, никакви сирена, ядки...

Внимавай с мулча от романеско, зелев мулч е капан за охлюви, предполагам и романеското.

И от мен огромно браво и благодарности за емоциите, които ни носиш със снимките!

# 679
  • Русе
Миналата година пробвах с броколи. Станаха криво ляво, но но сега много болести. Постоянно въшки, белокрилки, някакви какавиди…абе постоянно бяха заринати с някакви неща. Като спрях да ги чистя и да пръскам и изядоха листата до стъблото. Накрая обрах каквото имаше за ядене и се отказах да гледам повече такова нещо…
Иначе вижте краставичките. За красота да ги гледаш, с тъмни листа, прави и красиви. Обаче нямат краставици ххаха

Тази сутрин видях, че са се отървали две. И са се появили още 5-6 съвсем бейби от долните колтуци. Може би още не са навлезли в плододаване или ще са фалшиви. Тук ли четох или някъде в нета, че пресните едногодишни семена на краставиците са много неподходящи поради това, че правят само мъжки цветове и добивите са ужасно ниски. Трябвало да престоят поне 2 години и така да се ползват.
Погледнах на пакетчето кога са моите и пише “произведени 07.2021”. Лошо ми стана …:)
@морскибриз, страхотни доматки. Браво!

# 680
Николай, това за краставиците за първи път го чувам - знчи ако насадиш семена от миналата година, ще цъфнат, но няма да вържат, а ако същите семена престоят повече от година и тогава ги насадиш - ще цъфнат и ще вържат?
Много странна работа... но аз съм пълен аматьор в градината, така че много неща са ми странни Grinning

# 681
Погледнах на пакетчето кога са моите и пише “произведени 07.2021”. Лошо ми стана …:)
@морскибриз, страхотни доматки. Браво!
Това е кога са пакетирани по-скоро (т.е. произведени като продукция за пазара, не като взети от краставицата). А колко време са стояли преди това няма как да знаеш каква е технологията на производителите..

# 682
  • Перник
Ужас! Къде е това? При нас е облачно и капна леко. Ще вляза да махна няколко нещастни листа от доматите които забелязах вчера и да остържа пътеките от плевели. Ако не вали, вечерта ще поливам.

В Перник. И в София валя, но само дъжд, силен, но сравнително спокоен. Аз поливах снощи Joy
Аз съм в София и сутринта се изля проливен дъжд с гръмотевици, как спокоен?! Laughing
Но градушка нямаше, слава Богу, дано и при вас щетите не са големи!
...

Може би зависи кой в коя част на София е Simple Smile Аз съм в центъра. Вкъщи тревогата се оказа фалшива. Ако не ми бяха казали, че е имало градушка, нямаше да разбера. Била е ситна и за кратко и няма поражения.
Айла, поздравления за прекрасната градина!

# 683
Светла, радвам се, че при вас се е разминало!
Николай, чудна градина и не се филмирай. Няма да се учудя скоро да се отрупат с краставици! Какъв е сорта?

Айла, може ли да споделиш какви са сортовете домат, който показа Hug

Скрит текст:
Скоро не съм писала, защото съм притеснена. Другата седмица съм на диагностика в гинекологична клиника и дано да не е нищо сериозно.

При нас имаше буря с гръмотевици през ноща, но добре че нямаше градушка този път. Хубав дъжд се изля и скоро няма да поливам, ха Grinning Иначе моята мини градина освен на лавандула, невен, ягоди, цветя и билки тази година май друго не върви.
Яд ме е на тези мои домати (розова магия и още един подобен сорт). Здрави, яки, огромни листа, цвят много, високи по 130см. и само няколко доматчета.
Отчитам факта, че са на открито и съм в Холандия, а тук температурите не са високи, но миналогодишните (друг сорт) бяха отрупани.

Краставиците (кой каза че са тропически растения, съвсем точно казано Joy) сега дръпнаха. Единствено "китайските змии" се представят добре.

И съм много доволна от фасул Капитано - расте бързо и е отрупан! Догодина ще му отредя повече място.

Последна редакция: пт, 24 юни 2022, 15:04 от ~Биб~

# 684
  • Перник
Биб, дано притесненията ти са напразни!

# 685
~Биб~ ако знаеш колко добре те разбирам Flowers Four Leaf Clover всичко ще е наред.

# 686
Биб, всичко ще е наред. Не се притеснявай преди да си чула диагноза и лечението, което предлагат.
За домати, мога да кажа купувай семена от сортове устойчиви на температурни промени и ниски температури.

# 687
Биб, дано да няма нищо сериозно. За доматите - освен гледане на по-ранни сортове е добре да събираш собствени семена от директни сортове - така постепенно се нагаждат към конкретните климатични и почвени условия.

# 688
  • Русе
Стискам палци всичко да е наред!

# 689
  • Между гори и планини
Боб, дано всичко е наред!
Айла, голям производител си, шапка ти свалям, при положение че и разсад сама си правиш и не живееш там постоянно.
Аз тази вечер ще поливам всички зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт