Ваксини.Полза или Вреда? Ваксинационни Програми.

• 173 281
  • 1 822
  •   1
Отговори
# 135
  • София - Варна - Бургас
masha
Цитат
Търся съвет - на коя ваксина за полиото да заложа, тъй като след многото разговори с познати майки и лекари, и след прочетеното във форума тотално се обърках.

- При всички случаи да е от убитата - а не от живата полио ваксина.
 - И избягвайте да я слагате комбинирана с други ваксини, а единично.  Peace

# 136
Благодаря, Александър, аз тъй или иначе бях решила да е убитата ваксина. Но като казваш да не е в комбинация, да разбирам ли, че трябва да отложа ДТК-то за друг път, и че трябва да предпочета имувакса /която е само за полио, нали/ пред комбинираната пентаксим?

Детето засега е здраво, но ме притеснява едно топче на вратлето му, което открих във втория месец и лекарите казаха, че било лимфен възел и не се пипа. Често срещано явление било при бебетата... Също така бебето имаше жълтеница до 50-ия ден. Не знам дали първо да не направя изследвания на кръвта и тогава да ваксинирам?! Rolling Eyes

# 137
  • София - Варна - Бургас
Благодаря, Александър, аз тъй или иначе бях решила да е убитата ваксина. Но като казваш да не е в комбинация, да разбирам ли, че трябва да отложа ДТК-то за друг път, и че трябва да предпочета имувакса /която е само за полио, нали/ пред комбинираната пентаксим?

Детето засега е здраво, но ме притеснява едно топче на вратлето му, което открих във втория месец и лекарите казаха, че било лимфен възел и не се пипа. Често срещано явление било при бебетата... Също така бебето имаше жълтеница до 50-ия ден. Не знам дали първо да не направя изследвания на кръвта и тогава да ваксинирам?! Rolling Eyes

- По-добре е да не ги смесвате, но Вие си решавате.  Peace

# 138
- По-добре е да не ги смесвате, но Вие си решавате.  Peace

Добре де,  но пък в такъв случай бебчето ще получи двойни дози от другите съставки на ваксините, които доколкото разбирам са не по-малко опасни newsm78

Тъй като и ние все още не сме започнали слагането на ДТК и полио, пред мен стои същата дилема - Пентаксим или Имовакс+Инфанрикс - но за мен звучи по следния начин:
- пет "вируса" на куп и една доза "отрови" или
- ДТК и полио отделно и две дози "отрови" (като допълнение педиатърката ни ме навива и за Акт хиб).
Нямам никаква идея как да реша кое е по-малкото зло в случая. За това приемам съвети всякакви. Ще съм много благодарна за което.  Hug

# 139
много интересна тема сте пуснали и явно отдавна,аз съм "новак" и не я бях видяла, затова пуснах темата "Какво мислите за имунизациите в Б-я".Учудих се че ме скастриха колко пъти ще я дъв4ем тази тема и т.н.Мисля че темата винаги е актуална ,щом има толкова хора които не мислят, а чакат някои да поема "отговорността" вместо тях.Други не четат ,нямали време ,трети са консервативно настроени,визирам Рени.Важното е да има информация  в слу4ая предоставена предимно от Александър и Кристиан за хората които умеят да си задават въпроси и да мислят,за да намерят отговорите.публично казвам браво на момчетата.  Hug

# 140
Добре де,  но пък в такъв случай бебчето ще получи двойни дози от другите съставки на ваксините, които доколкото разбирам са не по-малко опасни newsm78

И аз за това съм се чудела винаги - кое е по-вредното отровите им, или вирусите?!

# 141
  • Варна
U nas postawqneto na waksini e stanalo rutina za GP-tata , koito imat hilqdi neshta na glawata i mnogo malka chast ot tqh izob6o se zamislq kakyw e smisyla ot tezi waksini. POwecheto nyamat wreme da chetat wsichko nowo  , za6o6o nikoi ne e samo pediatyr , a ima i wyzrastni pacienti. Powecheto spazwat naredbite takiwa , kakwito sa napisani . A kolko ot tqh chetat internet - mnogo malyk % ( bez nikoi da se obijda). Taka che shte otneme wreme da se promeni neshto po wyprosa . I neshtata sa ostaweni w rycete na roditelite , kato wseki e otgoworen za zdraweto na deteto si . Brawo na tezi , koito sa namerili pediatyr , koito da otgowarya na lichnite im podrebnosti , ne samo za waksinite . Az lichno smqtam , che ne e neobhodimo da sa zadyljitelni , no trqbwa da se predostawq dostatychno informaciq i wseki da ima prawo na izbor

# 142
  • София - Варна - Бургас
zlatiko
Цитат
У нас поставянето на ваксини е станало рутина за ГП-тата , които имат хиляди неща на главата и много малка част от тях изоб6о се замисля какъв е смисъла от тези ваксини. ПОвечето нямат време да четат всичко ново  , зашошо никoй не е само педиатър , а има и възрастни пациенти. Повечето спазват наредбите такива , каквито са написани . А колко от тях четат интернет - много малък % ( без никoй да се обижда). Така че ще отнеме време да се промени нещо по въпроса . И нещата са оставени в ръцете на родителите , като всеки е отговорен за здравето на детето си . Браво на тези , които са намерили педиатър , които да отговаря на личните им подребности , не само за ваксините . Аз лично смятам , че не е необходимо да са задължителни , но трябва да се предоставя достатъчно информация и всеки да има право на избор

Peace И Аз лично смятам , че не е необходимо да са задължителни , но трябва да се предоставя достатъчно информация и всеки да има право на избор  Peace

# 143
  • София
Аз имам няколко въпроса относно ваксините.
1/ Трябва ли да се получи белег на мястото на БЦЖ ваксината? Имаше реакция към 40ия ден, стана червено топче. След това обаче то изчезна и аз реших, че е нормално. Педито на консултацията този месец провери белега, т.е. червенината, която обаче аз въобще не виждам, и след настояване от моя страна да ми е покаже, тя я ПОТЪРСИ и ми показа нещо, което аз не считам за каквото и да било зачервяване. Мъжът ми твърди, че белег вече не се получавал, бил чел някъде.
2/ Имаме вече 3 ваксини Пентаксим и всеки път след инжекцията й оставаше доста голяма червена подутина на мястото, реванол не помагаше. Червевината изчезваше след около седмица , но оставаше едно топче, което изчезваше след близо месец от самосебе си. Педито твърдеше, че е нормално и да не се притеснявам. Ваксината се абсорбирала бавно или нещо такова, не мога да я цитирам точно. Та нормално ли е такова топче да стой 1 месец на мястото на ваксината?

# 144
Много неЩа се с4итат zа нормални след ваксиниране.
При някои индивиди топ4е остава zа цял живот,но сравнително малко.(от БЦЖ)
За Пентаксим неzнам да остава топ4е zавинаги или zа много дьлго.Но винаги има прьв пьт.Затова отидете да го погледнат пак.

# 145
  • Варна
След БЦЖ ваксината не винаги остава топче , понякога остава съвсем малък белег , който по-скоро се напипва , а не се вижда.По-добре да приемете , че наистина има , защото в притивен случай трябва да се прави Манту и повторно ваксината , което все пак си е отново напрягане на имунитета , след като веднъж вече е получил една доза БЦЖ.А за пентаксима със сигурност не трябва да остава топче , най-вероятно не е правилно поставена - най-често става , ако се постави вътрекожно .Такава грешка често се прави , особено ако сестрата не е имала достатъчно опит. Но не е проблем за ефекта на самата ваксина , просто дава локална реакция.

# 146
Ако може някой от разбиращите да отговори на тази майка: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=167007.0

# 147
Здравейте!
Сега на 1година и 3 месеца ни предстой имунизация и педиатърката ни каза, че ще ни сложи от хубавата ваксина, която слагала само на нейни хора.Аз неразбрах какво има предвид, но чух, че вече се имунизира само с мъртви вируси.Не ми е ясно как така ще действат, като са мъртви.Учила съм микробиология, но не съм наясно.Моля да ми помогнете с разяснения!

# 148
  • София
Благодаря ви Christian и zlatiko. Christian топче от Пентаксима вече няма, тези топчета изчезваха близо месец след инжекцията. zlatiko склонна съм да се съглася, тъй като и аз си помислих, че сестрата е направила нещо, когато се появи топчето. Но след 3 поредни месеца с такива топчета се зачудих, дали сестра с опит, сигурно около 30 години, би направила нещо такова. Успокои ме поне, че няма проблем със самата ваксина. И наистина топчетата сякаш бяха подкожни.
А за БЦЖ ваксината да очаквам ли да стане белег на лявото рамо? Такъв какъвно имат всички? Или вече не остават белези?
Благодаря

# 149
Вьzможно е да остане белег от БЦЖ,(в пове4ето случаи остава) ,но той е минимален и не носи естетична вреда.

Общи условия

Активация на акаунт