Модни консултации (Май, 2022) - 66

• 67 525
  • 1 051
  •   1
Отговори
# 375
Какво значи устойчива мода?

Вкарвам цитат "Устойчивата мода е дизайнерска философия за производство на дрехи, обувки и аксесоари по екологичен и социално-икономически устойчив начин и за насърчаване на по-устойчиви модели на потребление и употреба" Т.е. това продукти, които сепроизвеждат с екологични суровини, технологии и химикали. Обратното на бързата мода. Харесва ми като концепция и търся подобни брандове, с хубави модели.

# 376
COS? Но моделите им не на всеки допадат. Иначе имам опит само с Hass и един малък шоп до нас fair trade. Не съм си взимала рециклирани обувки до сега, при практикантките ми миналото лято бяха много модерни Loci Vegan.

# 377
Такава е и концепцията на обувките veja, въпреки че не всичките им модели са веган. Свръхтренд са през последните 6 години и свърхносене забелязвам. На мен обаче са ми неудобни.

# 378
Много е сложно с устойчивата мода. Проблемът за мен е по - скоро в свръхпотреблението, а в частност дрехите от памук за чието производство са нужни огромни количества вода и пестициди.
За себе си решавам въпроса доколкото мога със замяната на памук с лен, бамбук и рамие - разходите по производството им са нищожни в сравнение с тези на памука, както и все по - ограничено купуване. Избирам предимно неща, които мога да нося дълго време, като поръчвам минимално -  предпочитам физически магазини, защото транспорта също генерира отпадък.
Намалила съм до минимум и дрехите, които имат нужда от химическо чистене.
Да поръчвам отдалече устойчиви дрехи ми се струва безсмислено, иначе много марки предлагат отделни серии.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 17:00 от silver pearl

# 379
  • София
Мерси, аз знам какво е като дефиниция, но според мен аа доста размити границите. Simple Smile

# 380
Благодаря момичета. Ли Лу, ще прегледам линковете след работа.
Silver pearl точно подобни мисли ми се въртят в главата.

Изчистих около 60% от гардероба си. Повечето ми дрехи бяха купувани и необличани. Други съм ги носила само броени пъти. Раздадох всичко и оставих онова, което знам, че ще нося постоянно. Искам да включа още малко неща и затова реших да потърся такива брандове.

Мерси, аз знам какво е като дефиниция, но според мен аа доста размити границите. Simple Smile

Май вече доста неща имат размити граници 😁. Търся нещо, хубаво, от добри материали и създадено поне по някакъв щадящ за природата и хората начин.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 15:39 от LesMacarons

# 381
За мен такава марка шие от материи, които издържат дълго време и не са изкуствени. Шведите са много напред с извличането на влакна от стари дрехи и шиенето от тях на нови. Може би повечето шведски марки работят така, не съм търсела конкретно. COS за някои дрехи ме устройва идеално - издръжливи материи, а и не следват модни тенденции.

# 382
Ами незнам имам и бели сникърси,въпроса е ,че се спрях на тези на Guess те са малко шарени ,но много ми харесват .За това се зачудих дали стават за дискотеката.може би са малко по ежедневни,бели като чели изглеждат по елетантно.🤔

Този модел го гледах в Шоп Сектор,в бяло. И на мен много ми хареса.
Аз го намерих в Fashiondays и обувки.бг като там е с 15% отстъпка а в shopsectora колко е?
178 лева са в Шоп Сектор!

# 383
Терминът устойчивост придобива все по - голяма популярност, само дето ми се струва, че е  пореден опит да се таксуват по - високи цени за какво ли не, разчитайки на рекламата да задейства съвестта на хората.
COS и аз харесвам много, но се шие предимно в Турция, където и дума не може да става за адекватно заплащане на труда, а се използва и детски такъв, както и в Китай. От двете държави идват и почти всички използвани в индустрията платове, та съм доста скептична по въпросите за екологията там, да не говорим за здравеопазване и социална политика.
Почти всичко с етикет био или устойчиво е по - скъпо, а реално доказателство дали е такова в действителност не съм видяла.
В подкрепа за локални марки, както каза Георгиева, май има повече смисъл.

# 384
Ако следиш да са с печат Fair Trade, би трябвало да не са детски труд итн. Обаче за устойчивостта на самата материя това не е гаранция и по същия начин може след две пранета да не става за носене. Поне това е моят опит; около мен е много модерно да е феър трейд, живея в такъв зелен квартал и са един шоп до друг. Мен обаче не ме устройва, ако няма да става за носене втори сезон.

# 385
Точно - кел файда от феър трейд и еко, ако ще го метнеш на бунището след 1 сезон.

# 386
Това е точно като модата - био, еко органик...
Яйца от свободно бягащи кокошки и т. н. на тройни цени.

Последна редакция: чт, 12 май 2022, 18:27 от Melany99

# 387
Устойчивост е ако отгледам памука изцяло ръчно, без капка дизел, изкуствен тор, препарат, изпреда го на ръка, изтъка платното, боядисам с лук, цвекло, минзухар и т.н. произведен по същия начин и готовата дреха продам около мен или ако транспортирам, то да е пеша, с кон или пощенски гълъб

Екологичната памучна рокля от Гана, която е прелетяла морето със самолет не е устойчива.

Сложничко е.

# 388
Идвам с оплакване. Обувките, които уж бяха wine red, се оказаха съвсем различен цвят. Ще търся други май.

# 389
Те са си хубави, просто не пасват на тази чанта. Ако са ти удобни и ти допадат и мислиш, че ще ги ползваш си ги остави и си търси още един чифт.

Общи условия

Активация на акаунт