Градинарство - моето хоби 30

• 43 791
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
Аз съм чела, че лалетата се вадят веднъж на три години. Така успяват да образуват нови луковички. Иначе детките са много дребни и може да загинат.
Утро, имаш на първата снимка едни розовожълти ми се виждат, много ми харесаха, от сортови семена ли ги купи и тях?

# 91
  • София
Здравейте,
понеже родителите ми отглеждха лалета за 8-ми март преди години, да се включа Simple Smile
Когато се откъсне цвят с 2-3 листа, луковичката се разделя на няколко малки. Вадят се, сортират се и се засаждат, като най-малките се оставят неизвадени само първата година. На втората пак така. По-едрите могат да дадат цвят на втората година, но обикновено е на третата.  Като започнат леко да прецъфтяват, се откъсва само чашката. Изглеждат много жално като обезглавени, но така луковичката се изхранва по-добре и за следващата година вече е готова пак за рязан цвят.
В градината, ако не се вадят и не се берат, ще цъфтят 2-3 години и пак ще се разделят. Но се забиват на по-дълбоко и в един момент няма да излязат.

# 92
Аз съм чела, че лалетата се вадят веднъж на три години. Така успяват да образуват нови луковички. Иначе детките са много дребни и може да загинат.
Утро, имаш на първата снимка едни розовожълти ми се виждат, много ми харесаха, от сортови семена ли ги купи и тях?

Всички са ми от Сортови семена.

Ето го това лаленце:  

https://seme.bg/search?query=DAYDREAM+

sofyia, благодаря! Аз мисля тази година да не ги вадя, защото им е първа, така или иначе. В саксийки са и по-нататък ще трябва да ги извадя и да разделя, ако има образувани нови луковички.

А да попитам - от предишни години имам няколко лалета, които очевидно са пропаднали по-надълбоко и сега никнат само листа. За такива дали има някакво спасение или да ги хвърлям?

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 10:50 от utro77

# 93
Нищо не хвърлям аз. Вади и засаждай наново.
Ето един изсъхнал лилиум, който поникна. Нямам търпение да видя цвета.
Скрит текст:

# 94
Моите лалета си стоят в градината и не се вадят, около тях засаждам летните -едногодишни, като внимавам да не наранявам луковиците. Когато прецъфтят ги изрязвам и следващата година си порастват отново. Голяма част от тях са стари , от времето на моята баба, но последните две години пробвах да засадя и нови, по същата схема и тази година, която им е втора ги наблюдавах дали ще цъфнат. Еми, да повечето се показаха отново, за следващата  ще видим .
От същия сайт си поръчах гладиолите тази година, дано да са качествени ..

Последна редакция: вт, 10 май 2022, 12:53 от driada

# 95
  • Gorni Bogrov
Здравейте, имам индрише което върви много хилаво.Мога ли да го отчупя и направо да го бодна в саксията или трябва да го оставя да пусне корени?

# 96
Здравейте, имам индрише което върви много хилаво.Мога ли да го отчупя и направо да го бодна в саксията или трябва да го оставя да пусне корени?

Направо слагайте в саксията!
Но не го оставяйте на пряко силно слънце. По-скоро на шарена сянка, докато се вкорени.

А аз да попитам за мушкатата!  Не ми върви с отглеждането им и това си е... Сигурно някъде греша. Миналата година си купих прекрасни отрупани с цвят, но след това спряха да цъфтят. Нискостеблени са. След презимуването са ми само на листа и нищо повече, нямат и една пъпка.  Как да ги стимулирам? С какво да ги наторя? Засадила съм ги в градинска почва. Може би трябва да ги преместя в торф? На южен балкон са, но са на перваза на прозореца и сякаш не ги огрява пряко слънце.
На вилата имам и по-стари от години - и там същата работа, слаб цъфтеж.
Моля дайте ми някакви съвети! Искам и аз да имам нацъфтяла тераса....

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 09:10 от utro77

# 97
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вземи си мастърбленд и карай наред на всяко поливане. Simple Smile

# 98
Моля дайте идейки за ниски цъфтящи храстчета, под 1м Thinking

# 99
Моля дайте идейки за ниски цъфтящи храстчета, под 1м Thinking

Potentilla, дребни спиреи, лавандула, азалия. Наскоро гледах жив плет от магнолии, около 80см, но се режат естествено. Дребен лигустер, перовския, дойция грацилис, цеанотус, кариоптерис.

# 100
Красавицата на Москва с всяка година става все по-обилно цъфтящ. Пъпките са много нежни, приличат на перли.

И камбанките цъфтят.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 22:35 от Gradina Roza

# 101
Красавицата люляк ли е? На колко години и колко голям беше при засаждане?

# 102
Красавицата люляк ли е? На колко години и колко голям беше при засаждане?

Красавицата на Москва е люляк на руския селекционер Леонид Колесников. Той е селектирал над 100 вида люляци. Красавицата на Москва е признат за най-красивия люляк от няколко международни дружества на селекционери и любители на люляците. Купен е с височина около 15-20 см. преди 7-8 години. Миналата година цъфна за първи път. През онези години нямаше предложения на сортови люляци в БГ. Купен е от чужбина. Сега има предлагане, мисля, че може да се намери в по-големи размери.

# 103
Много е красива тази Красавица!

Харесвам люляците, но още нямам.
Преди няколко години приятелка ми подари коренче, купено от хипермаркет. Задасих го, но умря. Тази година на това място гледам сякаш расте люляк. Много е мъничък, разбира се. Дали е възможно да е този корен отпреди няколко години, дето го мислех за умрял?!

# 104
  • Sofia
Много са ви хубави на всички градинките.
Миналата година си засадих на терасата бамбук. Беше много добре, но зимата почнаха да му изсъхват листата. Някой дали има идея какво  му е и как да го спася.

Общи условия

Активация на акаунт