Градинарство - моето хоби 30

• 43 666
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Луковички за минзухари се продават, като им дойде времето. По-рядко съм виждала за есенен. Ако са на хубаво място и нещо не ги изяде, ми се размножават всички, и джиджаните сортове също. Наесен ще започнат да продават пролетни луковици, оглеждай се тогава за минзухари.
Благодаря ви много,а кокиче къде мога да намеря?

# 616
Кокичетата също се продават наесен.

# 617
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
мисля, че пита за двата кърпикожуха/мразовци Simple Smile жълтия и лилавия
жълтия е на туфа и не се вади. с лилавия нямам опит.

може би не е невъзможно да се питат бабите ако живеете в някое село или да се види на пазара

# 618

може би не е невъзможно да се питат бабите ако живеете в някое село или да се види на пазара
В базар бг намерих ,от жълтият минзухар 0.40 лв и от кокичето 0.30лв за луковицата ,може би ще ми трябват около 10бр от вид ,но незнам дали е удачно!
Като цена добре ,но с доставката ще стъпи повечко ,а и аз исках о от лилавия минзухар!
Лошото е че в Големите вериги поне аз докато гледам онлайн да изчерпани!
Ще проверя като се прибера в някой цветарски магазин!
А да ми кажете за засаждането ,разравям дупка дълбока 3 пъти колкото луковицата ли?!

Последна редакция: сб, 16 юли 2022, 16:59 от Please

# 619
Внимавайте с дивия есенен минзухар - кърпикожух, мразовец! Билката е силно отровна, има случаи на починали хора, поради незнание. Освен това е много ценен, не трябва да се унищожават находищата. От него се прави лекарство за кожен рак. 🙂
Различава се по това, че когато цъфне вече няма зелени листенца.

# 620
  • София/Варна

В базар бг намерих ,от жълтият минзухар 0.40 лв и от кокичето 0.30лв за луковицата ,може би ще ми трябват около 10бр от вид ,но незнам дали е удачно!
Като цена добре ,но с доставката ще стъпи повечко ,а и аз исках о от лилавия минзухар!
Лошото е че в Големите вериги поне аз докато гледам онлайн да изчерпани!
Ще проверя като се прибера в някой цветарски магазин!
А да ми кажете за засаждането ,разравям дупка дълбока 3 пъти колкото луковицата ли?!

Луковици се продават когато спят. Т.е. есенен минзухар зимата или пролетта, пролетен -есента или зимата. По времето когато се развива дадено растение е изключително рисково да купуваш луковици.

Последна редакция: нд, 17 юли 2022, 18:13 от Gerundiq

# 621
Може ли да кажете за лавандулата кога да премахна цветовете и само отгоре където цъфти ли или и стъблото? Тази пролет си купих и я засях в градината, издължи се и цъфти, но не зная какво да правя понататък с нея. Есента да я орежа ли и колко, или това се прави пролетно време, как зимува навън на открито(защита , загърляне, отрупване с шума), изобщо как е добре да се погрижа за нея. Не зная какъв сорт е, цъфти в лилаво и има тесни, издължени листа, висока към 40см., ширина в момента-20см. Зная, че много питам, но не ми идва по усет какво да направя, както опитните в растениевъдството успяват.

# 622
Лавандулата се реже веднага след прецъфтяване, една трета от височината. Стари клони не се режат твърде ниско, те няма да изкарат пак.

# 623
  • Между гори и планини
Аз въобще не съм рязала моята лавандула, само цветовете с дръжките махам . Вече е на 3 години, става все по голяма и ме радва

# 624
Мисля, че и двете всъщност режете еднакво Simple Smile
И аз така.
Понякога дори прави втори път цвят.
Флокс, изкарват, изкарват. Моите са повече от 5 годишни и доста ниско ги орязвам есента.
Снимката е отгоре, виждат се в дясно 2 те лавандули. Аз оставям Вера на тях до последно да краси. Преди 2 седм ги изрязах.

# 625
Така ли зимуват-орязани и открити без опасност да измръзнат?

# 626
Разбира се. На полето как зимуват? Simple Smile
В последните 10тина години България е най-големият производител и износител на лавандулово масло. Насаждения има в студената Североизточна България и в топлата Тракийска Равнина.
Интересен факт Essettere е най-голямата дестилерия за лавандулово масло в Европа, собственост на американската компания dōTERRA. И се намира край Добрич

# 627
  • Между гори и планини
Аз съм в балкана и зимите са студени и снежни, издържат. В едно от селата има цяло поле с лавандула. Пчелите много я обичат. Като я полея и започва да ухае в отговор. Но иначе е на слънчево място, топлите месеци е на здрав пек в южната страна на двора. Не обича сянка.

# 628
Незнаех, че лавандулата изобщо се реже.. Есента ли го правите  ? И доколкото разбрах само цвета със стъблата му? При моите , клончетата на стеблата са вече около 30-40 см., т.е. целите трябва да ги отрежа?

# 629
Първата и най-стара хортензия от серията Annabelle - бялата , която я има в хиляди български градини. Често се бърка с картоп или картопа с тази хортензия, но картопа е вид калина / Viburnum opulus / , а това е Hydrangea.

Общи условия

Активация на акаунт