Частни училища - информативно-дискусионна тема 53

• 47 353
  • 837
  •   1
Отговори
# 330
Ама ако въпросната е с връзки, тогава всичко си идва на мястото.
Не знам, аз само спекулирам.
Как е в другите гимназии- испанската примерно? По испански сигурно учителите също са кът. Има ли къси клечки?
И да не сме съвсем извън темата, в частните гимназии с немски пак ли е зле положението с немските учители?

# 331
  • София
Разбира се, че са с връзки! Това е най-консервативната система, заедно с държавната администрация. И тук няма значение дори дали е за частно или за държавно учебно заведение.

# 332
  • София
Ама ако въпросната е с връзки, тогава всичко си идва на мястото.
Не знам, аз само спекулирам.
Как е в другите гимназии- испанската примерно? По испански сигурно учителите също са кът. Има ли къси клечки?
И да не сме съвсем извън темата, в частните гимназии с немски пак ли е зле положението с немските учители?
Скрит текст:
Ами там в малки випуски от 7-8 души, предполагащи много индивидуална работа (толкова  някъде са в едното, в другото сякаш са  малко повече) винаги има хора с В2 на финала..Wink А праговете за С1 не са никак високи, изводите оставям на теб. И трайно в годините са с  по-нисък успех на ДЗИ по немски от ДУ.  Колко по-различни да са учителите като са дошли от ДУ? В момента във Веда при ДСД подготовка преподава учител, бил доскоро в 73-то, и друг, бил по-отдавна в НЕГ. Нито една от двете не е млада. Познавам в добавка младеж от ЕК, завършил го вече - трагедия, да не ме погнат само сега родители с деца там. Не обобщавам, говоря  в конкретика. Има със сигурност и страхотни деца като ниво на езика, точно като в ДУ.  Познат е на брат ми въпросният младеж, та ме помолиха двамата да помогна с написването на CV за кол-център. Написахме го, но се потресох от нивото му - естествено, че след интервю не го взеха. Поне не го бяха пуснали на ДСД да се червят от срам, знаели са си стоката. Но пак остава въпросът какво е правил 5 години такъв ученик в ЧУ, та да не закачи почти нищо по немски.  Докато, престижна или не, тази работа ученици от НЕГ и 73-то масово я практикуват от момента , в който завършат, като финансова подпорkа докато следват. Значи все пак със знанията си на четвъртокласници в 9 клас са успели някак  да убедят хората насреща им  в интервю след края на  12 -ти да ги вземат...
Темата за 164 ГПИЕ  не я чета редовно, понякога хвърлям поглед, но съм попадала баш на оплакване от учител по испански - дали е стар или млад не знам, Санака може да каже.
Ох, бе, Андариел, че има връзки, има, ама не са всички с такива, че да обобщаваме. Някога класната на голямата ми дъщеря дойде от  неизвестно квартално люлинско училище. Щях да се застрелям за кофти късмета и от завист как другите класове са при утвърдени имена.. Не за дълго - много бързо разбрах, че всъщност децата само спечелиха от това. И после бях доволна, че разбран, кротък човек ще е  класен и на малките. И че който иска, ще научи. А и каква връзкарка би била тя, щом години наред  г-жа ти  К. безогледно и безпардонно  я товари с всякаква бюрократична работа, Excel/Word  файлове  за всички класове със среден успех на всеки ученик, на паралелката в цялост, право на стипендия,  размер на същата,  извинени/неизвинени отсъствия (това нейна работа ли е за цели випуски), а тя въпреки това беше от малкото хора, които преди електронния дневник имаха  редовна обратна връзка с родители и ученици по друг канал. Връзкарите ги галят с перце, не ги товарят като магарета. Wink Във всяко училище се знае коя  е "директорската/МОН/РУО " свита..

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 15:31 от пенсионирана русалка

# 333
  • София
Казвам как е принципното положение - на принципа на Парето е - 80 процента с връзки 20 процента на общо основание в добрите училища или на ключови длъжности в училището. Дори по проекти има такова нещо.

# 334
  • София
Казвам как е принципното положение - на принципа на Парето е - 80 процента с връзки 20 процента на общо основание в добрите училища или на ключови длъжности в училището. Дори по проекти има такова нещо.
Е, добре, да приемем, че пропорцията е такава, защо и в тези 20% няма млади учители без утвърдено име и сие..

# 335
  • София
Не съм чула някой да се оплаква от учител по испански в Испанската. Доколкото ми е известно, всичките са много добри, класната на дъщеря ми в 8-ми клас беше страхотна. Въпросната, за която спомена Русалка, преподава във втори гимназиален етап, не точно по езика, а по отделни модули като "Култура и междукултурно общуване." И тя не е слаб учител, напротив, води всички международни проекти на гимназията. Оплакванията към нея са, че е много особена и има безумни изисквания и подходи. Примерно пише оценки за похвали, но на всички, като този с най-много похвали има 6 и останалите надолу, според броя похвали. И може да имаш 3 за похвали. Joy

# 336
И аз мога да отговоря за "Кестнер". Учителките по немски са много силни. Преди да учи детето там, е преподавал носител на езика - възрастна дама, която учела децата и на маниери, но започнала да се изморява и по нейно желание напуснала.
Нормално е в ЧУ да има по-посредствени деца - няма я цедката на входа, но поне докато ние бяхме там, класовете бяха разделени в 2 групи - с различни темпове и обем на преподаденото, с различни изисквания. Т.е. без да се обявява, бяха намерили начин онези, на които им се плаща, за да изкарат училище, да не пречат на другите - онези, чиито родители плащат, за да учат.  Правя уговорка, че впечатленията ми са от прогимназията. Чувах от родители на близки деца, че в гимназията изискванията се засилвали.

# 337
  • София
E, то нали за това говорим, Санака, за разни форми на откаченост/неадекватност на действията.
Скрит текст:
Въпросната дама в НЕГ, ако  влезе в нормалното русло и се поразмърда, не би била въобще слаб преподавател, та тя пишела поезия на немски, превеждала от немски  художествена литература, не знам още какво правела - хора, които я познават, казват, че си знае езика на ниво. И каква е файдата..Мързелът й не помага с нищо на децата. Също не си представям как добър преподавател ще стимулира децата с оценка 3 за похвала..Откачено е. Не всички деца са от тези, които взимат дейно участие в час и трупат  плюсове/похвали на кг. Това не ги прави по-лоши или по-малко знаещи.
Шарлот, не се сърди, зная къде е  е учило детето ти преди 8 клас Heart. Но ако са толкова засилени изискванията в гимназиален етап,  резултатността в някаква форма не би закъсняла по олимпиади, състезания, проекти, ДЗИ, спечелени стипендии, подобно на успеваемостта тук и там на добрите  ЧУ до 7 клас в класациите им спрямо ДУ.  Спечелените стипендии на ДААД за цялостно следване в Германия на стойност десетки хиляди евро, ако въобще се вземат от софийски ученици (понеже са по 7-8-9 деца от цялата страна от випуск), са били спечелвани от  ученици от 91 НЕГ или от 73 СУ. И финалното решение за това кой да ги вземе не е нашенско, та да се подозират връзки и сие. Минава се през страшна цедка на различни етапи - училище, посолство, Германия... Един единствен ученик такъв е имало в последните  години от  ЕК, като  девойката до финала в 12 клас беше в НЕГ - кретените, без извинение,  не знам защо не я допуснаха да завърши, и тя повтори годината само в ЕК. Но всичките й спечелени състезания, награди, постижения, нивото на езика й са от етапа НЕГ..Подобно стоят нещата и с другите стипендии, baybids, Stipendium des deutschen Volkes..Аз лично не си представям  нито едно училище, частно или държавно, да е с високи изисквания, да има наистина  добри учители, директорът да е с визия и модерни подходи, а учениците да няма с  кой знае какво съществено да се похвалят на фона на свои връстници ( в цялост, не  с индивидуални изключения, дъщеря ми в една от годините беше на интервю в посолството по един проект и преди нея  е било страхотно момиче от ЕК)). И разделянето на групи знаещи/по-малко знаещи  не виждам да е нещо позитивно, особено пък за гимназисти (ако се практикува), пък и за малки също. Много по-смислено е практикуваното в други частни училища ( и зa мaлки, и за големи) - еднакво обучение за всички, а  допълнителна работа с изоставащите.  Виждаш как в темите за ДУ  с немски родители недоволстват от някогашни такива разделения в  държавните езикови.  Как  в ЧУ, където на всичкото отгоре плащаш и езикът ти е основен, ще се допускат такива разделения и едната група явно дори няма да се яви на изпита? Това дори и  ДУ с не толкова визионерски настроените си директори не го допускат. Обучават всички на едно ниво, а само накрая правят проверка кой да не бъде допуснат заради недостатъчно натрупани знания. Но поне недопуснатият 5 години е учил редом със съучениците си и  може да вини вече само себе си за пропуснатите шансове/ползи..  

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 18:10 от пенсионирана русалка

# 338
Все си мислех, че темата е за ЧУ.

# 339
  • София
Все си мислех, че темата е за ЧУ.
А за кое е? Нима частните с немски не са частни или следва да се коментират само едни и същи...И нима има начин да се избегнат държавните с немски в хода на такава дискусия, след като учителите по немски  от едните отиват в другите и обратно... Такова текучество на кадри с език МЕЖДУ гимназиите с английски няма, от 1 и 2 АЕ със сигурност не отиват в Колежа, нали,  не отиват дори и в  непредставляващите особен интерес частни "Шекспир" и не знам още кои като наименование. Обратния трафик пък гарантирано  го няма. Е, да , но с немски го има и не е изолиран случай. Не се говори в тази дискусия  въобще съответно за  биология, математика, физика, история, география, БЕЛ, химия и сие,  а единствено и само за основния език и липсата на млади, свежи попълнения..И не виждам някой с дете в ЧУ в гимназиален етап с немски да отговоря на въпроса  защо няма млади учители по този език И там.  Хайде, държавните са консервативни, застинали в соц-а, назначаващи с връзки и протекции, ами на частните какъв им е проблемът. Ето, въпросът е за частните, остава да чуем отговора. Къде са завършващите млади филолози? Кой им дава шанс (ако приемем, че проявяват интерес, а не се насочват  в друга посока с езика), че да послужи за пример на останалите Wink А и защо да не може да се коментира казаното за групиране на деца според справянето им с езика и да не може да се прави паралел с други ЧУ, където такъв проблем е решен по-адекватно?

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 19:21 от пенсионирана русалка

# 340
Темата е за ЧУ, но постовете на Русалка и Санака са много полезни, защото и децата от ЧУ кандидатстват и отиват в гимназии, та  е хубаво да се знае за гимназиите. Ето от четеното в темата за НЕГ и от казаното от Русалка ние едва ли ще се целим в тази гимназия, въпреки, че минава за най-добра. Има време де... че и Испанската едва ли ще ни е опция.

# 341
Сал едно СМГ остана. От държавните имам предвид😀

# 342
Ами да, такава дискусия е много полезна за хората с по-големи деца. Не може  да обсъждаме постоянно изпита в ПУК, храната и  допълнителните занимания на 6 годишните.

Joy

# 343
  • София
А бе, не мога, с една реплика се включваш, ама утрепваш рибата...Laughing

# 344
  • софия
А бе, не мога, с една реплика се включваш, ама утрепваш рибата...Laughing
такъв си е той. Интересното е, че го обичат всички - и едните и другите Innocent

Последна редакция: ср, 25 май 2022, 19:39 от Амели

Общи условия

Активация на акаунт