НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 682
  • 819
  •   1
Отговори
# 405
прочетох отново текста и май, май нямам право на две години платено майчинство, поне така го разтълкувах аз

# 406
  • нейде там, където ....
Има ли начин заварените случаи да си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. от НОИ, а не от работодателя? Моят работодател доста го бави и предпочитам да не е през него.
Със сигурност ще стане ясно как ще е реда след излизането на Наредбата.

а има ли начин някой да даде тълкуване на израза "настанено в детско заведение", от КСО, касаещ причините, поради което една майка може да загуби правото на обезщетение за гледане на дете до 2 години? Аз лично мисля, първо да пусна детето си на ясли, за да мога да видя дали е готово, колко ще боледува и едва тогава ще се върна на работа. И понеже детето ми ще е ЗАПИСАНО ДА ПОСЕЩАВА ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ, с чиста съвест мисля да подпиша декларация (ако някой ми я иска), че детето ми НЕ Е НАСТАНЕНО В ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ. Но все пак, дайте да предпримем нещо и официално - кой би могъл да разтълкува този текст и може ли де се инициира искане за прегласуване на този текст от народното събрание, за да няма място за двусмислици при тълкуването в поделенията на НОИ?

# 407
Има ли начин заварените случаи да си получават обезщетението за отглеждане на дете до 2 год. от НОИ, а не от работодателя? Моят работодател доста го бави и предпочитам да не е през него.
Със сигурност ще стане ясно как ще е реда след излизането на Наредбата.

а има ли начин някой да даде тълкуване на израза "настанено в детско заведение", от КСО, касаещ причините, поради което една майка може да загуби правото на обезщетение за гледане на дете до 2 години? Аз лично мисля, първо да пусна детето си на ясли, за да мога да видя дали е готово, колко ще боледува и едва тогава ще се върна на работа. И понеже детето ми ще е ЗАПИСАНО ДА ПОСЕЩАВА ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ, с чиста съвест мисля да подпиша декларация (ако някой ми я иска), че детето ми НЕ Е НАСТАНЕНО В ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ. Но все пак, дайте да предпримем нещо и официално - кой би могъл да разтълкува този текст и може ли де се инициира искане за прегласуване на този текст от народното събрание, за да няма място за двусмислици при тълкуването в поделенията на НОИ?
Във връзка с промяната от 26.08.2006, при който от

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 1 юли 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
отпадна "пълна държавна издръжка" и се породиха въпроси, дали ако ползвате майчинствотто си и детето ви е дадено на ясла, то обезщетението ви ще бъде спряно някой е направил запитване и от МТСП е даден отговор, който ще публикувам тук и от който отговор аз си направих някои изводи, за които ще ми бъде интересно и вашето мнение.

Въпрос: 1).Какво означава "детско заведение" според чл.53 ал.4 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 2).какво означава "детско заведение на пълна държавна издръжка" според чл.54 ал.3 от КСО?-детска ясла/градина или дом за сираци? 3).Ако "детско заведение" означава детска ясла/градина, как да разберем дали майката, ползваща отпуск по чл.164 ал.1 от КТ е дала детето си в детското заведение в последствие? Майката ли трябва да ни даде някакъв документ от заведението? Каква е процедурата?

Отговор: Отпускът по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда е платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Редът и условията за ползването му са регламентирани в чл.46 от Наредбата за работното време и отпуските (НРПВО). Отпускът се ползва въз основа на писмено заявление на правоимащото лице. Когато заявлението се подава от майката, към него са прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е дала съгласие по чл. 164, ал. 3 от КТ. Съгласно чл. 46, ал. 7 от КТ отпускът по чл. 164 от КТ се прекратява когато детето бъде настанено в детско заведение. В случая става въпрос за детско заведение, в което детето може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата. Детските заведения на пълна държавна издръжка са "специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка" по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за семейните помощи за деца. Такива са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса. Задължение на ползващия отпуска за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ е да уведоми работодателя, разрешил ползването, в случай че детето е настанено в детско заведение. Когато работодателят бъде уведомен за това обстоятелство, той е длъжен да прекрати ползването на отпуска на основание чл. 46, ал. 7 от НРПВО. Задължението за уведомяване възниква по силата на закона, а освен това в декларацията Приложение № 2 към чл. 46, ал. 3 от НРПВО изрично е вписано, че при настаняването на детето в детска ясла или в друго детско заведение, ползващото отпуска лице се задължава да уведоми предприятието, за да прекрати разрешения отпуск. По време на ползване на отпуска за отглеждане на дете се изплаща парично обезщетение по чл. 53 от КСО. Съгласно чл. 53, ал. 4 (в сила до 26.08.2006г.) изплащането на обезщетението се прекратяваше “при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. От 26.08.2006г. е в сила изменение на чл. 53, ал. 4 от КСО (Обн., ДВ, бр. 68/2006г.), като изменената разпоредба предвижда обезщетението да се прекратява “при настаняване на детето в детско заведение”, т.е. в такова, което може да бъде или да не бъде на пълна държавна издръжка. Изменената разпоредба на чл. 53, ал. 4 от КСО е приведена в съответствие с разпоредбата на чл. 46, ал. 7 от КТ. По друг начин са регламентирани случаите, когато майката не ползва отпуска по чл. 164, ал. 1 от КТ или лицето, което ползва отпуска, прекъсне неговото ползване. В този случай, съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ във връзка с чл. 54 от КСО на работещата по трудово правоотношение майка се изплащат 50 % от обезщетението за отглеждане на дете. В чл. 54, ал. 3 от КСО изрично е предвидено, че плащането на това обезщетение се прекратява ако “детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”. Това означава, че когато детето бъде настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса) плащането на обезщетението в размер на 50 % не се прекратява. ЛТ/

# 408
Blagodaria za iz4erpatelnia otgovor,samo ne mi stana iasno za6to bolni4nia mi stava 130,da 80% ot 160 lv e tolkova,no nali kogato symata e pod MP3 ti davat MP3,ili tova e samo za bolni4en za rajdane a ne i za drygia,ako niakoi znae kolko 6te mi izlizat osigyrovki s DOD izob6to vsi4ko ako se osigyriavam na 600 lv pri yslovie 4e rabotodatelia ne pla6ta ni6to ot svoia strana,molia pi6ete

Само за болничен поради бременност и раждане има определен минимум и той е МРЗ Peace

36,4% са общите осигуровки, ако ТЗПЗ е 4% и категорията труд е 3-та. На 600 лв, това са 218,40 лв. Като отделно от това имаш ДОД, което е 600 лв минус личните осигуровки, които са 12,425%, т.е. 600 - 74,55 =525,45. Данъкът на 525,45 е 74,60 лв. Т.е. всичко, което трябва да платиш като осигуровки и ДОД на 600 лв е 293 лв, съответно:
218,40 лв - осигуровки
  74,60 лв - ДОД
   И аз да попитам-родих на 01.08.-болничните ми изтекоха на 26.10,за мен важи ли новият з-н и означава ли,че от 01.01.2007 ще взимам още 4 мес.болнични?В кой д-вен в-к мога да намеря з-на?Трябва ли да се подават допълнителни документи,за да мина отново в болничини?Пишете ми на ЛС.Благодаря предварително.

# 409
Blagodaria za iz4erpatelnia otgovor,samo ne mi stana iasno za6to bolni4nia mi stava 130,da 80% ot 160 lv e tolkova,no nali kogato symata e pod MP3 ti davat MP3,ili tova e samo za bolni4en za rajdane a ne i za drygia,ako niakoi znae kolko 6te mi izlizat osigyrovki s DOD izob6to vsi4ko ako se osigyriavam na 600 lv pri yslovie 4e rabotodatelia ne pla6ta ni6to ot svoia strana,molia pi6ete

Само за болничен поради бременност и раждане има определен минимум и той е МРЗ Peace

36,4% са общите осигуровки, ако ТЗПЗ е 4% и категорията труд е 3-та. На 600 лв, това са 218,40 лв. Като отделно от това имаш ДОД, което е 600 лв минус личните осигуровки, които са 12,425%, т.е. 600 - 74,55 =525,45. Данъкът на 525,45 е 74,60 лв. Т.е. всичко, което трябва да платиш като осигуровки и ДОД на 600 лв е 293 лв, съответно:
218,40 лв - осигуровки
  74,60 лв - ДОД
             И още нещо-кой ще изплаща болничините?Работодателя(учител съм)или д-вата?

# 410
договорът ми е едногодишен и изтича на 31 август 2007г, а аз трябва да родя до 14 август 2007 г.при това положение получавам само 1 година платено майчинство, поне така беше с първото ми дете, въпросът ми е има ли някакви промени и мога ли да получавам 2 г. платено майчинство
Можете да получавате 2 години майчинство, ако продължите договора си. Ако след изтичането на настоящия ви договор, нямате друг трудов договор, нямате и право на 2 години майчинство.
Няма промени в това отношение.

# 411

218,40 лв - осигуровки
  74,60 лв - ДОД
   И аз да попитам-родих на 01.08.-болничните ми изтекоха на 26.10,за мен важи ли новият з-н и означава ли,че от 01.01.2007 ще взимам още 4 мес.болнични?В кой д-вен в-к мога да намеря з-на?Трябва ли да се подават допълнителни документи,за да мина отново в болничини?Пишете ми на ЛС.Благодаря предварително.

Малко по-горе е гласувания от НС текст. Той дава отговор на всичките ти въпроси.

# 412
Здравейте.
Аз съм нов потребител в този сайт, бъдеща майка. Интересува ме какви права имам.
Работя в частна фирма. От 5-ти януари трябва да изляза в болнични. Моят шеф открива нова фирма. Иска да прехвърли всички работници от едната в другата фирма и да закрие старата. Има ли вероятност мен да не ме прехвърли в другата фирма, а да ме изпрати на борсата? Закриването  може би ще стане след няколко месеца! Аз вече ще съм родила.
Приятен ден на всички.

# 413
  • UK
 извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet

# 414
Благодаря за отговора, вече ми стана ясно. Grinning

# 415
Здравейте  Simple Smile
Щом от 1.01.2007 болничните ще се изплащат от НОИ, откъде ще получа болничните си за м. декември - от работодателя в началото на януари или ще чакам от НОИ да решат къде да ми ги преведат newsm78

# 416
Здравейте.
Аз съм нов потребител в този сайт, бъдеща майка. Интересува ме какви права имам.
Работя в частна фирма. От 5-ти януари трябва да изляза в болнични. Моят шеф открива нова фирма. Иска да прехвърли всички работници от едната в другата фирма и да закрие старата. Има ли вероятност мен да не ме прехвърли в другата фирма, а да ме изпрати на борсата? Закриването  може би ще стане след няколко месеца! Аз вече ще съм родила.
Приятен ден на всички.
По принцип при така създалата се ситуация има и вероятност да останете без работа. Зависи от много неща. На първо място, как точно ще се извърши това преминаване от едната фирма в другата. Дали едната фирма се закрива и се открива друга, като двете нямат нищо общо помежду си? Какво точно се случва? Моля да дадете малко повече информация, за да мога да ви дам точен отговор.

# 417
извинявам се ако го има вече развит въпроса но не можах да го намеря...
 Аз съм студентка и ме интересува аз ще получавам ли майченство след като съм студентка или трябва да се регистрирам, че работя някъде ??? Благодаря предварително   bouquet
Докато сте студентка, дори и да сте редовно обучение държавна поръчка, ви осигуряват единствено за здравно осигуряване и за пенсия. Не се внасят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство, следователно нямате право и на обезщетения от този фонд. За да получавате обезщетение за бременност и раждане и в последствие обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст трябва да започнете работа на трудов договор и да наберете 6 месеца осигурителен стаж.

# 418
Здравейте  Simple Smile
Щом от 1.01.2007 болничните ще се изплащат от НОИ, откъде ще получа болничните си за м. декември - от работодателя в началото на януари или ще чакам от НОИ да решат къде да ми ги преведат newsm78
От работодателя. От НОИ ще се изплащат само болничните, започнали от 01.01.2007 нататък. Ако болничния е започнал през 2006-та, той ще се изплаща чрез работодателя до край. Т.е. ако сте в болничен от 20.12.2006 до 15.01.2007, и за двата месеца обезщетението ви ще се изплати от работодателя, независимо, че една част от болничния обхваща период от 2007 година.

# 419
Благодаря за бързия отговор  Hug
Поне ще започна новата година с пари, получени навреме  Wink

Общи условия

Активация на акаунт