НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 631
  • 819
  •   1
Отговори
# 540
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
За жалост повечето наши закони е обнародват, а след тях идват множество разяснения, за да нобясняват какво е искал да каже законодателя  ooooh!

И тук точно е и нашата (нямам предвид СНБМ, а всички ангажирани!) роля да подаваме сигналите за неяснотите в текстовете и интерпретирането им. По-добре 100 инструкции, отколкото на който каквото му хрумне.

Момичета, неуморни сте! Браво на вас!   bouquet

Хора които не ги вълнуват тези закони мога и въобще да не вникнат в текстовете или да не обърнат внимание на пропуска на една дума.

# 541
Здравейте, искам да попитам за следните неща:
1. От 23.08.2006 съм в болнични поради общо заболяване /т.като работата ми е такава, че не може да се работи от бременна жена/. 45- дневния отпуск за бременност и майчинство започва на 21.01.2007 - кой доход ще се вземе за майчинството /за какъв период назад ми е мисълта/ и януари месец в случая влиза ли в изчислението.
2. След навършване на 9 месечна възраст на детето имам ли право да си прехвърля майчинството на моята майка /тя все още работи/, за да мога аз да се върна на работа.
Благодаря за отговорите предварително!

# 542
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мини януари няма да се включи в дохода за болничния за бременност и раждане. Трябва да са юли-декември 2006 г. За периода в който си била в обикновен болничен /за общо заболяване/ се приема МРЗ от 160 лв.
Няма пречка ако след приключване на болничния ти за раждане да прехвърлиш майчинството на някой от родителите си стига към момента на прехвърлянето те да са назначени на трудов договор

# 543
  • БГ

Здравейте момичета ,моля за отговор на следният въпрос: когато изляза в майчинство, необходимо ли е преназначаването на друг служител на моята длъжност или може този служител да си остане на неговата си длъжност а мен да ме замества само по някой член от КТ или КСО-не съм наясно,както и моята счетоводителка?мерси  bouquet

Зависи от реалната ситуация във фирмата - ще те замества ли някой от колегите ти или ще назначите друг човек по заместване  newsm78

ще ме замества  колежка ,няма да се назначава външен човек.Тогава? newsm78

Ако имат договорка с работотдателя да и се плаща допълнително трябва да и се пусне едно допълнително споразумение за вътрешно заместване. Съжалявам, че в момента не мога да читирам точния член от КТ, но не мога да си намеря кодекса. Работното време може да е 1,2,3,4 часа допълнително и за него да получава договореното заплащане.
Другия вариант е да те замести изцяло и в този случай мисля, че получаваше по-изгодното от двете възнаграждения.
Всичко това вече зависи от съответните договорки във фирмата.
здравей,мерси за отговора, щом го има в КТ ,ще се поровя,няма да ме замества допълнително,а изцяло иска да заеме моята длъжност,аз искам предложа на шефа да не я преназначава а само да ме замества,защото ще ни променят длъжностите,и се притеснявам мен в каква ще ме оформят като ме няма newsm78,мерси за отговора  bouquet

Последна редакция: чт, 21 дек 2006, 09:29 от tevolere

# 544
Дейзи, мерси за бързи отговор, само че мен не ме осигуряват на МРЗ, точно за това питах- исках да проверя в сайта на НОИ точните суми и да се ориентирам долу- горе каква ще е сумата за майчинството.

# 545
искам и аз да ви питам нещо, сега от януари тези бебчета които не са навършили 9 месеца влизат в новото 90% от заплата, при моята 185 колко ще взема май пак към 160 newsm78

# 546
искам и аз да ви питам нещо, сега от януари тези бебчета които не са навършили 9 месеца влизат в новото 90% от заплата, при моята 185 колко ще взема май пак към 160 newsm78

90%, но не по-малко от МРЗ!

# 547
  • В полите на Пирин планина

Минимума за 2007 г. е 180 лева

# 548
мене ме осигуряват във фирмата на 185лв

# 549
Аз искам да кажа огромно благодаря   bouquet на всички, които неуморно ни обяснявате!  Благодарение на вас знам какво и кога да правя, за което ви благодаря! Информирах и за яслите на доста места  Hug Благодаря ви, че ни помагате  newsm51

# 550
  • В полите на Пирин планина
мене ме осигуряват във фирмата на 185лв

Независимо от това  Peace щом обезщетението е по-малко от 180 лева, то получаваш тази сума / 185*90 % = 166.5 приблизително /

# 551
аха мерси за бързия отговор  Peace

# 552
Здравейте, момичета! Дъщеричката ми се роди на 06.11.2006 г. В какъв срок трябва да подам документите си за майчинство, тъй като работодателят ми ми бави служебните бележки за доход и се притеснявам да не изпусна срока /ако има такъв/.

# 553
Здравейте, момичета! Дъщеричката ми се роди на 06.11.2006 г. В какъв срок трябва да подам документите си за майчинство, тъй като работодателят ми ми бави служебните бележки за доход и се притеснявам да не изпусна срока /ако има такъв/.

И на другото място писах, и тук ще пиша, пък където се уцелим Simple Smile За какво майчинство ще подавате документи? Вие сега имате право на болничен за бременност и раждане, който се ползва въз основа на болничен лист, представен на работодателя. Вие какви документи и къде мислите че трябва да подавате?
Да не би вече да не работите и да получавате социални помощи? Това ли е ?

# 554
Здравей, Зина, благодаря ти за отговора. Наистина не съм много запозната, но от "Социални грижи" ми казаха, че за получаване на майчинство трябва да подам при тях следните документи: молба-декларация, служ. бележки за доходите на двамата родители за 12 месеца назад, лични карти  и акта за раждане на детето. А иначе аз се водя на работа и съм осигурена на мин. раб. заплата. Последният ми болничен за раждане беше за 43 дни /ако не се лъжа/. Да не би пък аз да не съм разбрала нещо? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт