НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II

• 63 640
  • 819
  •   1
Отговори
# 690
ДейзиГ  много благодаря за бързия отговор.  newsm51

# 691

Ти си заварено положение и майчинството продължава да ти се изплаща от работодателя, а той си го тегли от НОИ.

#Crazy Ново 20  newsm78
Не е ново мила, дъвчем го от 1 месец, само за тези които излизат в болнични след 1.01 ще е от НОИ Peace

# 692
Эдравейте мами ,тъи като темата е много дълга и неэнам къде точно да търся ooooh! искам да попитам следното-нямам никакъв трудов стаж до момента, като се вэеме предвид тоэи факт каква сума ще получавам майчинство и каква е процедурата- трябва ли да подавам някъде докоменти и т. н.??? Благодаря предварително и се иэвинявам ако съм ви эатруднила с въпросите си!
Трябва да подадеш документи в Агенция за социално подпомагане по район. Ще получаваш 100 лв в продължение на 1 година Peace . МОжеш да си подадеш молба и за детски там, те са 18 лв на месец. Ще ги получаваш, ако дохода ви на член от семейството е под 200 лв

# 693
Здравейте, искам да попитам как стои въпросът с прехвърлянето на майчинството?
На кого и при какви условия може да стане? и мога ли на сестра ми да го прехвърля?
Благодаря предварително  bouquet

Не можете да прехвърлите отпуска на сестра си, но можете да направите нещо друго. Ако сестра ви не работи, може да се регистрира като безработна в бюрото по труда и вие да я наемете за детегледачка по програмата " В подкрепа на майчинството ". Проблема е, че тази програма още не е стартирала. И за съжаление не мога да ви дам информация кога ще стартира.
Програмата ще стартира съвсем скоро, ще пишем като разберем кога.

# 694
Не можете да прехвърлите отпуска на сестра си, но можете да направите нещо друго. Ако сестра ви не работи, може да се регистрира като безработна в бюрото по труда и вие да я наемете за детегледачка по програмата " В подкрепа на майчинството ". Проблема е, че тази програма още не е стартирала. И за съжаление не мога да ви дам информация кога ще стартира.

Само да добавя, че от програмата е предвидено да се възползват около 2000 жени.

# 695

Ти си заварено положение и майчинството продължава да ти се изплаща от работодателя, а той си го тегли от НОИ.

#Crazy Ново 20  newsm78
Не е ново мила, дъвчем го от 1 месец, само за тези които излизат в болнични след 1.01 ще е от НОИ Peace

Леле  Embarassed Нашите счетоводителки са убедени, че за януари и нататък няма да ми изплащат те парите  Shocked Бихте ли ми казали в кой закон, наредба или каквото там го пише това  Praynig

# 696

#Crazy Ново 20  newsm78

Леле  Embarassed Нашите счетоводителки са убедени, че за януари и нататък няма да ми изплащат те парите  Shocked Бихте ли ми казали в кой закон, наредба или каквото там го пише това  Praynig

Твоите счетоводителки да се образоват малко #Cussing out В Кодекса за социално осигуряване.
Нека компентентните момичета тук да ти кажат къде по-точно, май в Преходните и заключителни разпоредби Peace

# 697

Само 2000 ли? А какви ще са критериите за избор  Shocked След като няма да ни огрее яслата си мислех, че това ще е единствения ми вариант  ooooh!

# 698

Само 2000 ли? А какви ще са критериите за избор  Shocked След като няма да ни огрее яслата си мислех, че това ще е единствения ми вариант  ooooh!
защо няма да ви огрее яслата?
А аз не мисля, че 2000 ще са толкова малко, нека да видим колко ще са желаещите Peace

# 699
няма не  Sad ще го мислим, тя да почне програмата...другото ще се нареди...

Я да ви питам...сестра ми ще взима около месец и половина остатъка си до 315 дни, нали когато е в болничния има право да взима половината майчинство за първото си дете, което още не е навършило 2 години newsm78

Кога децата са породени и има ли промени, които приеха за родители на деца с малка разлика?

# 700
  • Откъм Варната
Мога ли когато ми свърши болничния за бременност и рждане, да не подавам молба за остатъка до 315 дни, а направо да си подам молба за майчинство ?

И в двата случая ще вземам минималното за страната 180 лв, и искам да се избегне излишна бумащина и нерви

# 701
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мога ли когато ми свърши болничния за бременност и рждане, да не подавам молба за остатъка до 315 дни, а направо да си подам молба за майчинство ?

И в двата случая ще вземам минималното за страната 180 лв, и искам да се избегне излишна бумащина и нерви

Тези 315 дни са болничен за бременност и раждане. Дали ще подадеш молба за майчинство или за продължение на този болничен е едно и също и за двете трябва да приложиш копие от акта за раждане. Ако си решила да се връщаш на работа освен заплатат ще получаваш и 50% от майчинството или още 90 лв.

# 702
Значи, за да има право да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2 години, една майка трябва да отговаря на определените за това условия, едно от които е да отглежда детето си. За периода, в който детето е на ясла, майката няма право да ползва този отпуск. Следователно, тя не може да получава обезщетение, че не ползва отпуск, на който така или иначе няма право. Обезщетение се дължи, ако майката има право на този отпуск, но не го ползва и не го е прехвърлила за ползване от някой друг.

С отпадането на текста " на пълна държавна издръжка " това вече важи и за майките, които са дали децата си на ясла.

Майката има право да получава 50% от обезщетението, ако се е върнала на работа, но детето не е на ясла ( ако го гледа баба му вкъщи например или сте си наели детегледачка, но не такава по програмата на министерството ).

Много се извинявам ако е отговорено но нямам време да чета всички страници.
Детето ми е записано на ясла от ноември - ходело е 2 дни
декември е ходило - 3 дни ..
За 5 дни след които то се разболя как могат да казват че го гледа някой друг а не майката
Може ли да се направи нещо по въпроса ? Мисля че всички знаем , че първите няколко месеца поне детето само фиктивно ходи на ясла за да свикне и/или да попремине голямото и често боледуване което при нас почна след 5-я ден .
МОля ви кажете ми може ли да се направи нещо по въпроса ?
Аз немога да почна работа при положение че Денис през 5 дни е болен и 3 седмици е в къщи а в яслата не го искат със сиропите нали ? Кой ще ме трае на работа така ?

# 703
  • В полите на Пирин планина
WomanitKa нещата се изясниха в полза на майките - споко  Peace
Установи се, че промените в КСО не се отнасят до пускане на ясла / детска градина и майката продължава да има право на майчинство.

# 704
WomanitKa нещата се изясниха в полза на майките - споко  Peace
Установи се, че промените в КСО не се отнасят до пускане на ясла / детска градина и майката продължава да има право на майчинство.

Ох идва ми да те разцелувам Simple Smile   bouquet Heart Eyes kiss
Просто се пържех в някакъв ад досега Simple Smile
Имам още един въпрос малко е объркано оба4е дано имате нерви да прочетете.

РаботЕХ в една фирма с адрес на управление в Пазарджик , но с обекти в Стара Загора и подопечна на Александра груп в гр.София. Шефа ми се водеше мениджър на Александра груп МАй но собственик на "ВеБе "Еоод на която бяха регистрирани и всички трудови договори на хората от Стара Загора.
Значи излизам си в майчинство ... което ми се плащ
а с триста зора но го избутах почти... и точно преди нова година след като звънях да разбера кога ще си получа майчинството за ОКТОМВРИ 2006 ми се заявява че шефа ми не отговаря вече за обектите в Стара Загора и те не са предопредени за изплащане на някакво си майчинство на някаква си жена. Всички трудови договори са прехвърлени на фирмата на новия шеф но моя не е. Издирих работодателя си дадоха ми едно майчинство с триста зора. Остава ми още едно защото реших че по - добре да се прехвърля на фирмата на мъжа ми отколкото да се занимавам с глупости но ИМА ДА МИ ДАВА ОЩЕ ЕДНО МАЙЧИНСТВО за което се покрива както и в заповедта за освобождаване по взаимно съгласие някакви си 130 лв за неползван годишен отпуск.
КАК ДА ПОСТЪПЯ ?
Той няма молба за напускане от мен .. Написана е но не му е дадена защото не сме се виждали договорката е устна... Документите за освобождаването ми обаче са факт и са при мен с подпис и печат на фирмата и с негов подпис... но аз нищо не съм подписвала.
Мога ли да подам жалба ако не го открия и другата седмица и къде и какъв е реда.
За тази година и нещо аз не съм се разписала никъде нито на ведомост нито на платежно че са ми давани пари. Давани са ми на ръка от служителя или колегата управител.
Не искам да му правя мизерии ама съм на ръба на нервите си.
Моля посъветвайте ме.

Общи условия

Активация на акаунт