Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 593
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
Да, при Попова сме и ние. Има значение и винаги се ходи при ДЕТСКИ ендокринолог!
За Попова просто звъннете на кол центъра на Токуда и запишете час. Преглежда сряда и четвъртък.

# 586
Бихте ли дали координати?

Хепи, вече е отговорила. За д-Р Попова се обадете на регистратурата на Токуда. Това е телефонът на доц. Савова - +359 89 8688896.

# 587
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, бихте ли коментирали изследванията, с постоянно замайване съм от около два месеца, пия л-тироксин 50/75 през ден.
Имаш инсулинова резистентност (инсулина трябва да е под 10, дори под 8 ) и б12 ти е нисък (търси се стойност над 330), феритин някога изследван ли е?

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 11:55 от jerami

# 588
Да , в Рамус
Здравейте, за жалост се включвам в темата. Дъщеря ми на 16 г. я диагностицираха с Хашимото и анемия с железен дефицит. От провинцията сме и тук лекарката изписа само селен и контрол след 6 месеца. Хематологът изписа легофер, билкова кръв, фолиева киселина и витамин с. Гледа я на ехограф лекар вътрешни болести и не вижда нищо притеснително. Въпреки това хематологът иска преглед при гинеколог, коремен ехограф и снимка на бял дроб, защото мисли, че анемията не е свързана с Хашимото, а с друг проблем. Другата седмица сме на преглед в София при доктор Начев. Тя отслабна доста последната година и е много бледа и учестен пулс, затова пуснах изследванията. Храни се по малко и рядко яде месо. Много съм притеснена. Дори не разбрах хипо или хипер функция има. Не зная дали да правя тези консултации преди да отидем при Начев.
Дайте ми надежда и позитивизъм , моля .... Благодаря ви предварително. 

Това са много странни референтни граници за ФТ4. В Рамус ли са правени изследванията? Иначе техните по принцип са си занижени, но тези са направо нереални.

# 589
Най-вероятно е грешка при изписването. Рефернтните са 0,78 - 1,48, които също са ниски, спрямо другите лаборатории. Дъщеря ви си е с хипофункция, както са ви казали. Заради хипофункцията не се усвояват добре витамини и минерали. Посъветвайте се с детски ендокринолог. Малко се съмнявам да и изпишат хормон, ако няма някакви сериозни оплаквания. Не се тревожете, с Хашимото може да се живее един съвсем нормален живот, но се настройте психически, че може би ще дойде момент, в който трябва да започне хормонозаместителна терапия, която да компенсира недостига на щитовидни хормони, причинен от Хашимото.

# 590
Jerami, никога не съм изследвал феритин, каква трябва да ми е следващата стъпка според вас?

# 591
  • Столичанин ама не в повече :D
Еми да свалиш инсулина под 8 (защото според мен замайването ти идва основно от нестабилна кръвна захар) и да вдигнеш б12 над 330, и да видиш феритина, ако е под 70 да вземеш мерки за покачването му, а също и витамин д да не позволяваш да пада надолу, взимайки поддържаша доза и там. Simple Smile

# 592
Еми да свалиш инсулина под 8 (защото според мен замайването ти идва основно от нестабилна кръвна захар) и да вдигнеш б12 над 330, и да видиш феритина, ако е под 70 да вземеш мерки за покачването му, а също и витамин д да не позволяваш да пада надолу, взимайки поддържаша доза и там. Simple Smile
Благодаря!

# 593
Здравейте Simple Smile Започнах да си стимулирам косата с настойка от карамфил за бърз растеж и след тежък косопад, популярно сред азиатски, индийски и арабски жени  / 4 пакетчета карамфил с 400 мл вода накиснати за поне 24 часа/. На следващия ден след първото впръскване установих повишено настроение и липса на замайване след работа и така няколко дена Simple Smile Проверих какво съдържа карамфила - евгенол 80-90 % от състава на карамфиловото масло. Евгенолът пък се синтезира от тирозин Simple Smile или Т 0 на щитовидните хормони. Преди години съм приемала добавката л-тирозин с известен ефект по подобряване на дейодиназата, но с краткосрочен ефект. Тирозина обаче, се синтезира от фенилаланин и има способността да подобрява настроението и да стимулира отделянето на хормоните епинефрин и допамин, което ми обяснява доброто ми настроение в предишните дни.  Някой приемал ли е добавка с аминокиселината фенилаланин ?

https://www.forlife.bg/phenylalanine-aminokiselina-zdrave

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 20:53 от Sebekneferura

# 594
Благодаря ви много, ще ходим при доцент Попова. Надявам се да не изскочи нещо друго. Сърцето ми е свито.
Най-вероятно е грешка при изписването. Рефернтните са 0,78 - 1,48, които също са ниски, спрямо другите лаборатории. Дъщеря ви си е с хипофункция, както са ви казали. Заради хипофункцията не се усвояват добре витамини и минерали. Посъветвайте се с детски ендокринолог. Малко се съмнявам да и изпишат хормон, ако няма някакви сериозни оплаквания. Не се тревожете, с Хашимото може да се живее един съвсем нормален живот, но се настройте психически, че може би ще дойде момент, в който трябва да започне хормонозаместителна терапия, която да компенсира недостига на щитовидни хормони, причинен от Хашимото.

# 595
Ако решите, споделете след това по отношение на Хашимото, защото ни е много ценна информацията за децата и опита с тях. Успех!

# 596
Мислите ли, че е добре да направим отделна тема за децата?

# 597
Да, би било много полезно, но в момента май се включваме само аз, ти и мибобо. Ако има други майки и татковци, нека се покажат.

# 598
Аз бих следила отделна тема за децата, винаги излиза полезна информация. Имам също дъщеря с хормонални проблеми, но в друга посока. При моята дъщеря е много сложно и всичко хормони са объркани, само ТАТ и МАТ са отрицателни, за сметка на всичко друго. Според резултатите казват Кушинг, но на ЯМР вече два пъти нищо не се вижда🙁. Завишен кортозол, в пъти завишено ACTH, инсулинова резистентност и т.н. При нея с TSH 5,4-5,9 не са и изписвали лечение за щитовидната. Прави ми впечатление, че никъде из хилядите изследвания, които има до момента няма желязо, феритин, витамин Д, Б12. Аз с всички добавки и лекарства, които пие съм включвала и витВ12, но все пак …

# 599
А защо не изписват хормон? Добре ли се развива? Това, че не е Хашимото, а само хипофункция как го обясняват? Като вторична ли?

Общи условия

Активация на акаунт