Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 70

• 36 589
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
🍀HAPPY 🍀 - По принцип не се е влошавало TSH-то, даже в един момент беше около 4, на ехограф на щитовидната жлеза само дискретни изменения се наблюдават и казват, че е по-скоро заради цялостния дисбаланс и се надяват с нормализиране на теглото стойностите да се оправят. Пък там нещата вървят с много бавни крачки. То си е омагьосан кръг. Тази година пак ще правим изследвания в болница, но есента, като преди това смятам аз да пусна също някои, за да проверя как са нещата. Не мога всичко да проследя, защото част само в болнична обстановка се правят, но пак се добива представа.  За съжаление това са ни опциите - лекарите само метфогама предписват до момента, аз давам и някои добавки, билки, пробвахме и хомеопатично лечение. Ходи на психолог, защото казват, че повишеното ACTH е свързано и с повешена емоционалност. С храненето е малко трудно, но вече като стана малко по-голяма ( ще стане на 15 г.) и по-осъзната е по-лесно, включително и със спорта е по-сериозна. Иска ми се да изключа глутена от диетата и, но към момента не е възможно. При вашите деца пробвали ли сте с изключване на глутен и как се отразява?

# 601
Аз също при моята дъщеря наблюдавам емоционални проблеми, тревожност, нервни кризи от време на време като се притесни, студени ръце... Хормоните още се държат по средата и не съм я водила на лекар все още, защото мисля, че няма да и обърнат внимание, но я следя за по-сериозни оплаквания. И при мен така започна - първо на емоционално ниво доста дълго време, паник атаки, тревожност, докато изведнъж всичко се срина.

# 602
......... При вашите деца пробвали ли сте с изключване на глутен и как се отразява?

Синът ми е на диета без глутен и млечни от 4 години. Отрази се само положително и на черва и на ЩЖ.

Докато бяхме във Варна в болницата лекуващата ни лекарка ни прати на видеозон при детска ендо, че не му е правен тази година иначе нашата следяща си го е гледала поне 3 пъти до сега. Та тази каза, че вижда на места много малки, но има нехомогенни участъци. Стана ми тъпо, уж е в ремисия, държим телата в норма кога е станало това, в началото ли и нашата да не ги е видяла.

# 603
Не се обвинявай. За съжаление цялата мода с диетите ни набива вина, че сами сме си виновни за Хашимото, едва ли не. ще следите. То и гледането на ехограф изисква опит и въображение.
Да,пробвали сме диета без глутен. Не ни излекува. Може би забави развитието донякъде. Но за съжаление към момента не я спазваме. По скоро ядем готвена домашна храна. Правили сме изследвания за цьолиакия и хранителни непоносимости. По принцип смятам, че и храненето не трябва да докарва стрес. Ако е прекалено мъчително за спазване. Така или иначе при нас всичко си е изцяло автоимунно. То при двама родители с автоимунни, явно няма какво да търся и очаквам друго.

# 604
Хепи аз лично, при него не смятам, че е в ремисия от диетата. Тя си има своята положителна роля за червата му и за анемиите, но за антителата не мисля. Иначе при него свалям ТАТ само с лечение на стафилокока в носа. Два пъти съм го засичала да тръгва да се вдига, когато пак се развихри бактерията. Иначе и аз си мисля при коя докторка видеозона е верен...абе каквото такова, но просто се надявам да му съхраня максимално дълго жлезата.

Относно целиакия, в болницата винаги му пускат имунология, но никога не пише подробно в епикризата. Този път докторката беше нощна смяна, та е писала много подробно Simple Smile . Има изследвани много видове антитела, някакви чернодробни, митохондрийни и т.н. и всички са отрицателни, само  IgA и IgG антиглиадиновите антитела и анти-трансглутаминазни антитела, т.е. тази за глутена които са имаха някаква стойност. Доколкото четох трябва над 8 да са антителата за целиакия, при него са около 2, а хем е на диета без глутен...

# 605
Ооо, аз съм фен на диетите. Със сигурност намаляват натоварването върху организма. Просто не вярвам в чудодейното им действие. Казвам го включителмо и като алергичен човек. Моят син в момента ми докарва ядове с един екстремен спорт. Хем се натоварват тялото, хем е опасно, хем се радвам, че се движи, жизнен е, енергичен, сравнително здрав и необременен.

# 606
Аз не съм им фен на диетите, защото нямам воля да ги спазвам хаха. Ето за детето спазвам всичко, готвя отделно, но аз не мога. Не пия, не пуша викам си поне храна да хапвам каквато искам Grinning

Жив и здрав да е сина ти, щом му носи удоволствие...на мама търпение и здрави нерви!

# 607
А аз днес си зададох въпроса....Тичам, правя, готвя, карам да се спазва някакъв режим, хвърлям всичко, каквото мога от себе си. И утре, като стане пълнолетна и заживее сама, ще продължи ли така, ще знае  ли какво да прави, ще иска ли малкото знания, които може да вземе от мен, или ще иска да си отдъхне от моята "грижа"? А може би ще се справи по-добре дори?

# 608
Да ви кажа - връщам се от хематолог. Бях писала - преди 20 дена желязото беше под нормата, след 20 дена над нормата, ЖСК към горна граница, феритин под долната граница, вит Д под долната граница, Б12 близо до долната граница. За другите антитела не очаквам тя да вземе отношение, но обяснявам кое, какво и как. В крайна сметка няма да взема да пия желязо на моя глава. И .... хематоложката ме прати на невролог заради болките, пък ...ако съм имала симптоми можело да ми изпише желязо. Е, аз откъде да знам от всички симптоми кое се дължи на желязото и дали е от него или не. Иначе за вит. Д каза, че е нормално да е под нормите, защото не сме били южна държава. Flushed Вит Б12 също не му обърна внимание, в препрата, който щяла да ми даде имало всичко необходимо ( за Феро Фолгама става въпрос, където има само желязо и фолиева киселина). С две думи ей за това не искам да ходя по лекари, а уж млада избрах ..... Mask Добре че сте вие. Flowers Hibiscus

bongobongo - При нас пък е обратно - не мога да наложа никакъв режим или да я принудя да спортува. Аз обяснявам, тя отделно чете и сама взема решения и започва. Опитвам се да давам пример... разказвам как добре се чувствам без глутен, без захар, без млечни и т.н. , с ежедневното спортуване, но ме е страх да не я наплаша. Но и при двата варианта ..... сигурна съм, че като пораснат и сами ще се оправят. Важното е да им създадем навика да четат и търсят информация, да оценяват критично информацията, да не се доверяват сляпо на всеки лекар, да слушат тялото си.

# 609
Хематолог да не изпише желязо при феритин под долната граница...без коментар!🤣

# 610
Остава нешо като пример. Много помагат лекарите със отношение и съвети
Честно казано и аз от хематолози досега никога не съм излизала с рецепта. Вероятно трябва да се радвам, че сме добре. Но наистина не изписват нищо. То че са сложни нещата и с желязо и т н, така е. Но и на мен не ми се е искало да се самолекуваме с добавки. Ама това е положението

# 611
На мен лично хематоложката не ми обърна внимание на ниския Б 12, дори не ми каза, че съществува феритин (като ли да го изследвам). Прегледа ме и установи, че нямам увеличен черен дроб и още нещо подобно (за което и аз предполагах, че няма как да е иначе, но ми го потвърди, така да се каже) и каза, че е трябвало да приемам по-голяма доза желязо, когато съм била с желязо 3,9 и хемоглобин 72- това беше така, но също така, при все още поднормен хемоглобин беше редно да ми предпише малко по-голяма доза (която по-късно аз сама си самопредписах, както и Б 12).

# 612
Сега в болницата на сина ми са му пуснали и В12 - 286pmol/l е и докторката го изписа, а тя е гастро...каза при деца задължително нива 400-600 поне.  Но тази жена си личи, че е много в час с нещата. Когато коментирахме, ако генетичния тест излезе отрицателен за Уилсън и какво правим с ниската мед, давам ли...категорично каза не, тъй като церулоплазмина му е нисък и ще се натрупа не където трябва, ще продължим да търсим причината за това...просто кеф ми направи да общувам с адекватен лекар.

# 613
Еее браво, че сте попаднали на кадърен съвременен лекар! Стискам палци за добро резултати от изследвания!

# 614
И на мен би ми било приятно така да си общувам с лекар (щом се налага по една или друга причина)! А действителността е, че ходя и гледам за доста неща, които знам, да си мълча, че иначе много "тънкообидни" стават...Думата в кавичките може и да не е най-точната, но сигурно се сещате какво имам предвид. В най-добрия случай излизам хипохондричка, която се чуди какъв проблем да си измисли, в по-лошите са ми казвали, че не осъзнавам "колко калории имало в салатата ми" и нямало начин симптомите ми да били свързани с ЩЖ, ИР, ниско желязо к т.н.😉 А сънлива и без енергия съм била, защото много храна съм поемала...трябвало да ям по-малко😆 ТСХ 4,160 и Т3 на дъното били супер...Нямало да ми изпишат хормон "за отслабване"...😉

Общи условия

Активация на акаунт