На море в Гърция 2022 - II

• 69 457
  • 796
  •   1
Отговори
# 420
Цитат на: Параход
единственото крайбрежно градче с автентична архитектура в близка Гърция

Това местенце наистина има някаква атмосфера! Ще си го запазя като потенциална бъдеща близка и евентуално по-икономична дестинация. Благодаря.

Дано само да не е налазено от родни и други балкански субекти във всички роли, защото ако ще получа българска храна и обслужване, със същия успех мога да отида в Несебър или Созопол, които на мен са ми на една крачка и също са красиви, но не са случили на хора знаещи как се прави бизнес. Но от много прочетено в тези теми вече виждам, че и Гърция ни най-малко не е това което беше или дори е била допреди десетина години, от които аз нямам впечатления... Разбира се, това не е изненадващо. Целият свят не е това което беше.

# 421
Афитос е благословен с гаден плаж, и то на баир, та могат умерено да го налазят само (не че хич не е).

А липсата на стара архитектура като цяло в региона не за друго, ами затуй, че крайбрежието на Халкидики е населено след Малоазийската катастрофа и размяната на население от 1920 г. Преди това просто никой не е живеел там. Ситония даже са били манастирски земи на Атон.
Има няколко такива по-джиджани селца във вътрешността.

# 422
Цитат на: Параход
Гърците ядат хляб. Това е. Местни особености.

Въпросът не е в навиците на населението, а в дребнавостта и алчността, внесени от места като България, което прави много лошо впечатление. Има сто начина да си избиеш тези пари, без да дразниш хората, особено в страна в която преди имаше качествено и щедро обслужване. Вместо да ги принуждаваш да плащат за нещо което може дори да не искат, разхвърляй ги тия стотинки по другите цени и си готов! Като видя менютата в България ми призлява - филийка/препечена филийка/парченце лимон/хапка това/лъжица онова/щипка друго! Ами то ти се отяжда! Но от друга страна навсякъде става така... И в САЩ, където едно време клиентът беше цар и където всичко се раздаваше на поразия, последните години не дават много неща ако не ги поискаш, а в някои случаи и се плащат.

П.С. Уф, този форум е много дразнещ. Какво като си писал последен и искаш да отговориш на друг пост, особено ако се е появил междувременно?! След редакция, допълнението може дори да не бъде видяно от човека към който е адресирано. Или трябва да чакаш на опашка да ти дойде пак редът!

Относно Афитос - снимките могат да бъдат много заблуждаващи... Ако гледаш само тях, не изглежда много зле плажът. Първа ръка информация е винаги добре дошла! Благодаря.

Последна редакция: вт, 07 юни 2022, 16:13 от Saguaro

# 423
  • София
И нас сериозно ни затрудняват гръцките порциони, ама даваме всичко от себе си, какво да правим Stuck Out Tongue

П.П. Винаги съм се чудила на хората, които успяват да си снимат храната за социалните мрежи, аз освен празни чинии да снимам...

Smile Smiley Satisfied

И ние се раздаваме на макс. То толкова вкусно, грехота да отива зян .
Храна не снимам. Обикновено се сещам , че можеше да я щракна  когато сме я изяли вече. Нямам идея как го правят другите хора, при нас просто не се получава.

Много красиви залези гледах по последните страници. Толкова хубаво ме заредихте докато си пиех сутрешното кафе . Благодаря ви!

# 424
Хайде и аз дето 3 пъти съм стъпвала в Гърция за 30 год да сложа един залез от Игуменица Simple Smile

# 425
Като стана дума за храна и се размечтах и прегледах старите снимки. Не съм снимала много, защото винаги се сещам със закъснение, но ето малко наслада за окото, а и ви уверявам, че и за езика и стомаха също беше невероятна наслада.

# 426
  • Велико Търново
Здравейте! За пръв път ще ходим на Ситония-две семейства с две деца тийнейджърки. Не сме си избрали конкретно място,тъй като мислим да обиколи различни плажове. Бихте ли ми препоръчал къща за гости или вила, където можем да отседнем заедно.

# 427
Здравейте!
Търся препоръка за място в Гърция за почивка с малко дете (3 год.). По възможност да е на разстояние до 500 - 600км от София, с пясъчен, плитък и чист плаж. Били сме в Неа Ираклица и Неа Перамос, търсим нещо подобно (по-хубаво).
Благодаря предварително на всички отзовали се!

# 428
  • София
Здравейте! За пръв път ще ходим на Ситония-две семейства с две деца тийнейджърки. Не сме си избрали конкретно място,тъй като мислим да обиколи различни плажове. Бихте ли ми препоръчал къща за гости или вила, където можем да отседнем заедно.

Ние сме с тийнейджъри. Част от компанията са на къмпинг Талата, ние резервирахме студио в района на Сикия. Място не мога да препоръчам, защото всеки си има изисквания, но бих посъветвала да се побърза, тъй като бързо се изчерпват хубавите места за настаняване.

# 429
Ако някой се интересува, попаднах на хубави и работещи (често не работят) webcams на западния бряг на Наксос.

https://www.flisvos-sportclub.com/flisvos/naxos-webcams-weather/

# 430
Здравейте!
Търся препоръка за място в Гърция за почивка с малко дете (3 год.). По възможност да е на разстояние до 500 - 600км от София, с пясъчен, плитък и чист плаж. Били сме в Неа Ираклица и Неа Перамос, търсим нещо подобно (по-хубаво).
Благодаря предварително на всички отзовали се!
Керамоти. Сарти. Ако малко селце е опция - Каламици.

# 431
благодаря на хората които ми отвориха на предишните въпроси Simple Smile
И туй като нашата почивка ще е във къща и планираме да си приготвяме сами храната, както и да си пием вкъщи Simple Smile айде сега кажете алкохол от там ли си купувате? гледам в брушурата на Лидл, цените са доста по високи от нашите тук.
Дали да не се заредим от тук или направо от там да купуваме. И узо? Узо от къде :Д

# 432
Купете си алкохол оттук, ако консумирате количества, и ако имате опция за хубави домати - също може. Всичко останало е далеч по-добро в Гърция - хляб, месо, риба, сирена.
Това по местните магазини и производители, в Лидл са същите боклуци като тук.

# 433
Това ме подсети да попитам нещо. Какви са правилата в Европа относно алкохол и цигари? Разрешено ли е да се носят повече от 1 стек цигари и 1 литър алкохол? В Мексико веднъж платих още $100 за втория си стек цигари и ми излезе златен, а веднъж стоически наблюдавах как НЕ беше все пак намерен, добре увит в хавлия.Wink Знам, че въпросът ми е в категория "мързеливци" Wink, които и аз на обичам особено, но ако някой ми спести ровенето в досадни държавни сайтове, ще съм му благодарна. Simple Smile

# 434
  • София
Ето от сайта на външно

Разрешените количества стоки на човек за лично ползване при внос в Гърция:
- 20 милилитра течност за електронни цигари
 -13 грама тютюнева смес, използвана в устройства за нагряване на тютюн /стикчета за бездимни устройства/
- 3 кг. кафе

- цигари-800 броя
- пурети /не повече от 3 грама на пурета/-400 броя.
- пури-200 броя
- насипен тютюн-1 килограм

- 10 литра спиртни напитки
- 20 литра обогатено с алкохол вино
- 90 литра вино, от които до 60 литра пенливо.
- 110 литра бира

Като алкохол и тютюневи само с бандерол, не става да се носи домашната ракийка 🤪

Общи условия

Активация на акаунт