Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 38 396
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
Единственото, което ме обнадеждава за някакъв бъдещ спад на цените на имотите, е че в момента всичко живо се опитва да си навре парите някъде, за да ги спаси от инфлацията. В един момент обаче, като на хората и бизнеса им потрябват оперативни пари, а лихвите са тръгнали нагоре, може да има срив на тея активи, в които са навряни парите, защото хората ще им трябва кеш, за да продължат напред .. и ще има предлагане. Нз, ще видим.

# 31
  • Sofia
Има яко търсене на квартири, през две седмици ми звънят брокери да ме питат дали отдавам нещо (преди време бях постнала сама обява и са ми записали номера в някаква база данни). Доста са се вдигнали и цените на наемите, заради украинците, че вече ги гонят и от хотелите.
Супер странно и изкривено. Т.е. съдейки по коментарите тук - 99% от хората няма да отдадат апартамент на украински бежанец. Съответно цените се вдигат за тези апартаменти и наемодатели, които биха се съгласили, ако цената обаче е правилната. И изведнъж и останалите наемодатели, които не биха отдали на групата от хора, които търси казват - ще вдигам наема, защото наемите се вдигнаха много напоследък Smile Sweat Smile

В момента в Сф много трудно може да се намери 2-стаен в предпочитаните квартали за под 700 лв. наем, което си е повече от вноската за дълга ипотека на сходен имот.
Глупости са това. Половината обяви в младост са под 700 лева, има и много под 650. И това при положение, че обявите с по-висок наем се задържат значително повече време, тоест снимковата извадка е изкривена "нагоре".
Съгласен съм - широк център, в близост до метро, двустаен, с включен гараж в цената - 750лв.

# 32
При нас в комплекса тристайните се появяват и изчезват за около 2 седмици на цена от 400  евро.

# 33
“Съгласен съм - широк център, в близост до метро, двустаен, с включен гараж в цената - 750лв.”

Не знам къде ги намирате по 750 лв с включен гараж. За справка всички двустайни и тристайни от днес ,в Младост., с гараж. Най-евтиният е 800лв( апартамента 600 +200 гараж). Така като гледам , май е по на сметка да се купуват гаражи, а не апартаменти.

https://m.imot.bg/results?rub=2&type_home=3~4&town=43&am … xtri=9&sort=3

# 34
Обикновенно имотния пазар е много бавен(12-18м назад) откъм някакви спадове в цените.

В момента в Америка(защото ако ще тръгва някакъв спад ще е от там) започват сделките да се забавят или направо да ги отказват. Отишъл си за кредит февруари дали са са ти 3% а сега ти дават 6%(средно). Едва ли ще искаш да плащаш 50% повече лихва в момента.

Повече за имотния тук на АЕ - https://www.youtube.com/watch?v=h1bAtvMOpsU

Отделно крипто пазара и акциите са яко в червеното. От последния трейдинг ден сме в мечи пазар(официално) което обикновенно не вещае нищо хубаво. Затвори тази седмица и един от хеджовете който държеше пенсии на учители и хората не са хич доволни. Да не забравяме 2008 откъде тръгна кризата. И да знам че не са много подобни но хората(май) не са добри в това да се учат от грешките си.

Отделно ако тези хора с кеш-а искат да си спасят парите от инфлация в момента ми изглежда като един доста добър момент да сложиш пари за след 5-10г в някакви blue chip stocks. Не всичко 30-40% и когато има още спадове а се очертава да има за dollar cost average.(знам че е рисково но като гледам двустайка в софия за 200к колко пък да е рисково). Да не забравяме че колкото по-нагоре се качваме толкова повече ще падаме.

Относно украинците не всички могат да си позволяват да живеят под наем. Тези които са могли те вече отдавна са и не са чакали последния момент. Обикновенно те си работят ремоут и имат стабилни доходи въпреки войната. Възможно е да качът временно наемния пазар но колко дълго ще бъде. Според мен не повече от 3-6месеца. По данни вече много хора са се върнали в киевския регион. Отделно виждам много украински автобуси по пътя около Варна.

# 35
  • Sofia
Ако търсиш апартамент под наем, просто търси през агенциите, за да не те цакат. Това, което е в имот.бг е wanna be. Както и с покупката на апартаменти - надали някой купува от там готови апартаменти с АКТ 16. Многократно контактите които имам в няколко агенции са ми казвали едно и също - обява се пуска за клиенти, на които не могат да намерят клиент в разумно време. Така, че извадката в имот.бг е силно завишена спрямо това което се случва като цяло.

# 36
Съгласен съм - широк център, в близост до метро, двустаен, с включен гараж в цената - 750лв.
Покажи ми такава обява.

# 37
  • Бургас
Аз също смятам, че обявите не са критерий. Да не говорим за фалшивите набирателни обяви.

# 38
Нашия манталитет е друг и всякакво сравнение с други държави просто не върви Wink

# 39
Последно, когато купих апартамент за 50к Евро, с тенденция отдаване за 700 лв месец на луксозен ремонт и мебели, си заслужаваше. Към момента в почти никой район, като изключим Бенковски, Горна баня и пр, присто няма двустаен за под 80 000 Евро, от който по преки сили дори с прилични мебели по поръчка и хубав не много скъп дизайн и изпълнение, може да се вземе много насила 900 лв за двустайка. Разбира се, имот за 120 000 Евро отива на около 1000-1200 наем, но просто наемите не растат, ако изобщо са се увлиличили спрямо покупка имот. Реално повишените с 30% и нагоре цена за 2 г са на кантар с инфлацията, ако не и по-зле. В имот.бг една част са нереални или фалшиви обяви. Виждала съм моя апартамент (интериорни снимки) да се продава.
Гарсониера Младост 1 - 600 лв

Тристаен... Цената на този имот в момента е над 150 000 Евро, колко е нерентабилно да се инвестира в момента.

# 40
И как да се двигнат тези наеми, като всеки купува и купва и дава под наем? Уядоха се рентьорите, купиха по няколко апартамента и сега през ден реват заради "ниски" наеми. Проблем ли е, че не можете да си покриете вноската по кредита и поддръжката с наема?

# 41
В момента парите бясно губят стойност. Само преди година 100 000 евро имаха една покупателна способност, а сега съвсем друга. Нищо чудно след година да имат още по-малка. Това е причината поради, която при инвестиция в имот не се гледа само за колко време ще се избие от наеми. След 10 години 100к държани в банка ще са пак 100к, но с далеч по-малка покупателна способност. От друга страна ако с тези сто бона се купи апартамент и се отдава под наем се печели много повече. Първо в края на периода цената на имота ще е по-висока и второ през това време ще са изкарани една торба пари под формата на наеми.

# 42
В момента парите бясно губят стойност. Само преди година 100 000 евро имаха една покупателна способност, а сега съвсем друга. Нищо чудно след година да имат още по-малка. Това е причината поради, която при инвестиция в имот не се гледа само за колко време ще се избие от наеми. След 10 години 100к държани в банка ще са пак 100к, но с далеч по-малка покупателна способност. От друга страна ако с тези сто бона се купи апартамент и се отдава под наем се печели много повече. Първо в края на периода цената на имота ще е по-висока и второ през това време ще са изкарани една торба пари под формата на наеми.
Абсурдното е, че част от живеещите под наем имат възможност да си закупят собствено жилище, но чакат "да се спукал балона".

# 43
Не, по абсурдно е че всички купуват жилища, пускат ги на пазара и чакат наематели, при положение, че и наемателите купуват.
Другото е нормално човешко поведение.

# 44
Не, по абсурдно е че всички купуват жилища, пускат ги на пазара и чакат наематели, при положение, че и наемателите купуват.
Другото е нормално човешко поведение.
Има липса на наематели ли? Ако е така цените вероятно падат. Така ли е? Аз не съм забелязал подобно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт