Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 127
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
Ако не греша в САЩ, ако не платиш задълженията за общите части, съвсем спокойно останалите могат да те изгонят и продадат апартамента ти. Друг е въпроса, че рядко се стига до там, защото има закони и всеки знае правата и задълженията си. Тук гастарбайтерите се правят на голяма работа, а в Германия са по-ниски от тревата. Ама е пълно с домоуправители под чехъл и дупки в законите.

# 511
Ако не греша в САЩ, ако не платиш задълженията за общите части, съвсем спокойно останалите могат да те изгонят и продадат апартамента ти. Друг е въпроса, че рядко се стига до там, защото има закони и всеки знае правата и задълженията си. Тук гастарбайтерите се правят на голяма работа, а в Германия са по-ниски от тревата. Ама е пълно с домоуправители под чехъл и дупки в законите.
Да ,слагат запор на апартамента и те съдят , и накрая могат да го обявят за продажба. И има правила, какво може да държиш на балкона( газово барбекю, маса и столове) няма вариант да държиш колелета или боклуци, вратите и бравите са еднакви, няма обувки или кошче за боклук до входната врата. Когато някой се мести има такса да се покрият с одеала стените да не се издраскат и резервиране на асансьора,като не платиш после се слага глоба на апартамента. Отделно в повечето хубави сгради не може да даваш под наем или само определен процент са разрешени за наем.

Последна редакция: чт, 02 юни 2022, 17:19 от Sapien

# 512
  • София
Ама как ще ти забраняват, ще ти казват какво да правиш с частната си собственост, ще те таксуват?! Комунисти такива!

# 513
Wink Вие представяте ли си го това в България, където още не могат да вкарат в ред климатиците и чиниите по фасадите - да ти забранят да си държиш колелото на балкона, да те задължат да покриеш поне 80 на сто от подовете в апартамента си с меки килими, някакво друго подобно ограничение. Или домсъвета да забрани да продадеш на някой си, понеже не го одобрява за съсед.

# 514
Какъв ти балкон, мой съсед си държи колелото заключено за стълбището.. Ама така ли трябва да бъде и докога да го търпя?!? Честно казано българите тук сме твърде толерантни към съседите си (и не само към тях).

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 05:52 от Пух

# 515
Пак добре, че е едно колело Grinning имам съсед, който в общия коридор си държи 2 детски колела, 2 тротинетки, а доскоро и някакви камиончета имаше. А иначе зорко наблюдава кой от останалите съседи нарушава реда и закона за ЕС и вдига скандали.. супер неприятното типче Rolling Eyes

# 516
Пух, това с колелетата е дизайн проблем. Архитектът като не е предвидил място за велопаркиране, хората от нямане къде, ги връзват къде ли не. Навремето като студенти ни учеха да предвиждаме,  но пространството за колело не е толкова важно, колкото това за автомобил, та го абсорбираме към паркоместата. Тук мога и да пиша, ама пак ще ме изтрият, като онзи ден дето споменах, че е по-добре инвестиции във възобновяема енергия и енерго ефективност, отколкото в газ и петрол.

# 517
Е да, ама дизайн проблемите не се решават като пречиш на съседите Simple Smile

# 518

Именно, защото по логиката "ами няма къде другаде" и колите паркират в зелените площи, и разни стари мебели се складират по площадките...

# 519
България - тези неща не се променят.
Приемате ги или отивате някъде на подредено.
Цените не се влияят от гореописаните неща. Джиповете паркират в калта и тревата, прозореца гледа в този на комшията.
Това е родната среда.

# 520
Ами аз съм в подреденото, но и тук е същия проблем с инфраструктурата и аз и мойте съседи си влачим колелетата по асансьорите. И да забранено е, както са забранени барбекютата и простиране на пране, но като не е предвидено, какво няма да карам колело ли? И не съм видяла някого да са наказали. Не може инфраструктура само за автомобил, нали? Има и велосипедисти и пешеходци.

# 521
И в България има някакви "островчета" с изисквания какво може и какво не по фасадата, може ли да се вее пране над перилата на балкона, дали и какви тенти за засенчване са допустими, помещения на партера за детски колички и колела и т.н.

Но голямата картина е... друга.
Например, как мислите, как ще реагират хората в този блок, когато някой отиде и им каже, че не трябва да си слагат колелото на балкона, и трябва да облицоват общите части с одеала, когато изнасят едри вещи
Скрит текст:

Иначе всички сме съгласни кое е хубаво и приятно.

# 522
Ами ние си държим колелата в мазето или на балкона. На нас ни пречат разбира се, но не ми е хрумвало да си ги държим в общите части, че да пречат на съседите.  Ако забранят вече да ги държим и на балкона ще го мисля Simple Smile

# 523
В тази тема се пише само за АКО.
АКО в живота няма.
В България е така, в САЩ по друг начин, в Германия по трети.
Писанията в тази тема не променят това.

# 524

Дизайн проблем се решава с планиране. Ако знаете друг начин, моля споделете. Определят се бройката велосипедисти на блок по статитически принцип като с автомобилите, и им се предлага място за паркиране. Принципът е точно същия както се планират училищата и детските градини и зелените площи и търговски услуги.

Алтернативата е заобикалящите също да са засегнати непряко, но дълбоко.

Общи условия

Активация на акаунт