Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 110
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Чета си договора за сграда, която в момента е на акт 14, по договор акт 16 е за Юли 22,никакъв шанс. Настроили сме се за ремонт края на годината. В договора пише неустойка 300 лв месец за всеки просрочен месец. Явно сме в правото да търсим неустойка, но според вас каква е практиката, могат ли да се правят и пр? Изрично четох да няма индексация спрямо инфлацията, в момента този имот за под наем е с 30 000 Евро отгоре пазарна цена. И затова и ми е малко неудобно да търся компенсация, цената ми е повече от ок.

# 526
  • Sofia
Според-зависи. То обикновено има клауза за неустойка, но има и клаузи за форсмажорни обстоятелства, които вероятно включват ковид и войната в Украйна (т.е., примерно, липса на материали).

В нашия договор имаше процент неустойка, но само върху недоизвършената дейност и е трудно да се прецени този процент от недозавършения процент Simple Smile

От друга страна, ако договора ви е точен и ясен, и очевидно, че имате право на неустойка - изискайте си ги. При нас се забавиха приблизително 1 година. Ако си бил на наем през това време може да си загубил примерно едни 10к лв Simple Smile

# 527
Какво ви грее че на теория имота е с 30к отгоре? Нали няма да го продавате, знами не е с 30к отгоре. Щом по договор имате предпазна клауза и имате неустойка, си я изисквайте. Тя е реална не на теория.

# 528
Чета си договора за сграда, която в момента е на акт 14, по договор акт 16 е за Юли 22,никакъв шанс. Настроили сме се за ремонт края на годината. В договора пише неустойка 300 лв месец за всеки просрочен месец. Явно сме в правото да търсим неустойка, но според вас каква е практиката, могат ли да се правят и пр? Изрично четох да няма индексация спрямо инфлацията, в момента този имот за под наем е с 30 000 Евро отгоре пазарна цена. И затова и ми е малко неудобно да търся компенсация, цената ми е повече от ок.
А какво пише в договора като възможност някоя от страните да го развали и каква е неустойката в този случай?

# 529
Вярно ли е,че наемодателите се страхуват дават имотите си под наем,защото законите са така направени,че практически е невъзможно да се изгони некоректен наемател (майка с деца,например) и да се търсят компенсации? Или това е преувеличено мнение.

# 530
Някой има ли наблюдения колко бързо се продават в момента двустайни обзаведени НС в София? Знам, че е индивидуално, но ми е интересно как се движи пазарът, защото ние май ще продаваме и купуваме едновременно.

# 531
Вярно ли е,че наемодателите се страхуват дават имотите си под наем,защото законите са така направени,че практически е невъзможно да се изгони некоректен наемател (майка с деца,например) и да се търсят компенсации? Или това е преувеличено мнение.

Не е вярно, или са само единични случаи, както са редки и некоректни наемодатели, които биха те изхвърлили без предизвестие. Наемният пазар в Бг си е нормален, договорите се спазват, с малко изключение за връщане на гаранционните депозити, но то си е от народопсихологията.

# 532
Deaf, рядко се случва, но винаги го има риска, макар и минимален. В някоя от предните теми го обсъждахме. Не е че така са направени законите, а реално, ако някой откаже да напусне, не можеш да влезеш и да му събереш нещата, дори и с полиция, минава се през съд, което е доста бавна процедура.

# 533
Благодаря на отговорилите.

# 534
Абе някой има ли  чувството, че пазарът на имоти се раздвижва от страна на продавачите? Забелязах, че тази седмица доста имоти за продажба излизат (поне във Варна). Явно хората са ги стискали цяла зима да видят ко ще стане 😀 иначе си мисля, че ЕЦБ юли на срещата за лихвите, ако започне да действа в посока повишаване, ни очаква плато поне. Достатъчно гратис период за ниски лихви имаше в ЕС, и все още де, и съответно активни купувачи, ма нищо не е вечно.

Ellebg - по отн на чуденката за сградата ви, дет очаква акт 16 юли и се съмнявате. Вижте на какъв етап е, почти готова ли е? Има ли още мн работа по нея? Аз кр на март 2021 купих на акт 14, при обещан акт 16 до кр на септември, е изненадаха ме. Акт 15 излезе кр на юли, а акт 16 - 2 седмици след това. Реално най-рано акт 16 след получен акт 15, може да се случи за 1 седмица.

# 535
Аз забелязвам известно увеличение в предлагането там, където следя.

# 536
Абе тук съм чела не една и две теми как да се изгони некоректен наемател. Даже май нещо се коментираше, че пък майките с деца най-трудно се изкарват от жилището. Все пак си мисля, че до там се стига доста рядко и наемодателите не се притесняват масово от това.

# 537
В кварталите, които аз следя, предлагането на жилищни имоти е много зле. Има повече обяви за офиси. Но в сравнение с преди две години, когато при същия филтър, излизаха 12-15 страници с обяви, сега няма и една пълна страница, като повечето са в съседни квартали или офиси.

# 538
В моя договор неустойка от двете страни при разваляне на съответната вина е 10%от цялата сума.
Добре се движат, след акт 14,сега правят изолация. Имам още 2 вноски към тях на 15 и 16.

# 539
И аз мисля, че е възможно да вземат акт 16 до края на юли. Това са два месеца и зависи действително на какъв етап са, довършителните работи ги забързват накрая.

Общи условия

Активация на акаунт