Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 113
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Пазарът тепърва ще се раздвижва, задава се нужда от ликвидност Moneybag А и при този така подчертават глад за новопостроени блокчета ще има наплив от хора, опитващи се да продадат стари блокчета, това е естествено развитие на нещата, но пък води до разводнен пазар 😐

Ама как ще ти забраняват, ще ти казват какво да правиш с частната си собственост, ще те таксуват?! Комунисти такива!
Законите са съвсем различни, както и формата на собственост, както и съдебната система Wink Но най-вече като си влязъл в договор могат да те накарат да го изпълняваш.

Честно казано българите тук сме твърде толерантни към съседите си (и не само към тях).
Въобще не сме толерантни, питай хората в чиито градинки паркират коли, както и тези чиито съседи отгоре са с под плочки и се разхождат със сабо 😵

# 541
Аз мисля, че има алтернатива на банковия кредит за строителите, при растящи лихви. Просто натам ще се ориентират хора с кеш с по-големи първоначални вноски. Ест ще тр и в цената да е отразено, ма първо да стигнем до един по-нормален пазар

# 542
Ефибуш, не съм съгласен. Убеден стм че има огромно количество НС, което не е пуснато на пазара.

# 543
# 544

лелее това май си е сериозно покачване до края на годината? Аз имам чувството, че тая седмица пазарът на имоти се активизира, както и днес почнаха сериозни статии за инфлацията и предоволствена криза, натискат на макс докато могат

# 545
Аз мисля, че има алтернатива на банковия кредит за строителите, при растящи лихви. Просто натам ще се ориентират хора с кеш с по-големи първоначални вноски.
Колко са "хората с кеш" ? Колко нормални домакинства кътат шестцифрени банкови сметки? Повечето "хора с кеш" разчитат на продажбата на имот от който да дойде кеша, нямат наличен. Повечет хора с шестцифрени сметки предпочитат да си ги държат за харчене, вместо да влагат в имоти. Та, кой остана?

# 546
Аз мисля, че има алтернатива на банковия кредит за строителите, при растящи лихви. Просто натам ще се ориентират хора с кеш с по-големи първоначални вноски.
Колко са "хората с кеш" ? Колко нормални домакинства кътат шестцифрени банкови сметки? Повечето "хора с кеш" разчитат на продажбата на имот от който да дойде кеша, нямат наличен. Повечет хора с шестцифрени сметки предпочитат да си ги държат за харчене, вместо да влагат в имоти. Та, кой остана?

Още по-добре от гледна точка бъдещия пазар на имоти. Предложих го като алтернатива, защото при по-високи лихви, строителите ще трябва да предложат гъвкавост, за да си осигурят купувачи

# 547
  • Варна
Аз съм една от тези, които държаха шестцифрена сума в кеш в продължение на няколко години. Просто 5 години търсихме мечтания имот за лично ползване и докато го намерим, сумата си порасна. Нищо не сме продавали, всичко е от семейни спестявания и заплати. Не мисля, че съм някакво голямо изключение, понеже имам доста познати с подобни депозити.

# 548
Диди, ако не е тайна по колко сте пестили на месец?
Аз и по 2000 лв. да сметна за 5 години сумата няма да е достатъчна за жилище след толкова, да не говорим, че те си растат цените... За в София и големите градове е този пример.

Съвсем сериозен въпрос задавам, не с цел заяждане. Искам да разбера как става това, мечтая си някой ден и аз така да се похваля! Simple Smile Изисква се дисциплина със сигурност, но как точно?

# 549
Не разбирам какво значение има колко била спестявала диди с това ти какво би постигнала и какво си мечтаеш. Ако си мечтаеш за повече пари, по-добре я попитай какво работи и как и дали ти би могла да се преквалифицираш. И да не забравяме, че хората са различни, всеки е кацнал на различен клон.

Ецб прави същото, което и фед с 6м закъснение. Според мен до края ма год ще минем 6% лихва. Това ще убие търсенето, но мосля че ще се отрази на предлагането в по-късен етап, понеже мисля че мн ипотеки имат 1-2-3г фиксирана лихва в началото. Не знам дали такива ипотеки взимат хората, някой с опит да каже.

Последна редакция: пт, 03 юни 2022, 21:32 от Gogo1979

# 550
Мой познат, който се занимава с кредити, каза, че всички са на плаваща. Фиксирана била %4.5-5, по отношение на периоди имало за 5 г, а Пощенска предлагала и 10 г. Но над някви лимити на инфлацията имало клаузи за индексация.

# 551
  • Sofia
Ецб прави същото, което и фед с 6м закъснение. Според мен до края ма год ще минем 6% лихва. Това ще убие търсенето, но мосля че ще се отрази на предлагането в по-късен етап, понеже мисля че мн ипотеки имат 1-2-3г фиксирана лихва в началото. Не знам дали такива ипотеки взимат хората, някой с опит да каже.
Всъщност плановете и са за 0.25% до края на годината, а в дългосрочен план предполагат, че 1.5% би било достатъчно. 6% е еквивалентно на брутален бум в икономиката ни, което малко ми се струва нереално, за да има нужда ЕЦБ да последва САЩ.

А това, което се вижда в момента - масово съкращаване на хора в САЩ, заради лихвите им. Честито.

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 00:30 от julian

# 552
Виж няколко поста по- горе Банк оф Америка очаква доста повече от 0.25. Хората ги мислеха за луди когато преди 5 месеца предвидиха 7-8 вдигания на лихвата от Фед ама може да сеокажат прави. В европа инфлацията е по- зле от щатите и 0.25 няма да помогне с нищо.

# 553
  • Sofia
Bank of America си имат съвсем различна преспектива и опитват да рационализират политиката на страната си. В общи линии, "ако ние правим нещо и видим, че и другите ни следват, значи сме избрали правилния път".

Обаче не само Мъск планира, но и много компании напрактика освобождават хора. Нашата фирма преди няколко дена освободи близо 30% от персонала, заради влошена икономическа среда.
Байдън може да си говори глупости колкото си иска, но когато инвеститорите се отдръпват, акциите се стоварят и започват с уволненията.
Европа винаги е била много по-консервативна в това отношение и работниците са със значително по-добро джоб сикюрити.
За мен тези послания идващи от САЩ са супер вредни за европейската икономика.

P.S. аз повече вярвам на ЕЦБ official: https://www.politico.eu/article/three-rate-hikes-2022-follow-ecb-official/
Като трябва да се отбележи, че фокуса им е баланс на развитието на икономиката, нещо което до съвсем скоро в САЩ си прегряваше и пренапомваше.

# 554
Изобщо не им вярвам на ецб. Сменят си мнението през месец. Но съм убеден че следват фед. Вдигане на базова лихвас 2-2.5% резултирав мултиплицирано повишение в ипотечни и потребителски лихви. С др думи не е 1:1.
Иначе, за уволненията… аз ви писах още преди месец, че товаще се случи и то тепърва започва и ще се развива на есен и зимата. Европа не е като америка, но в Европа пък са засегнати много производствени бизнеси заради войната, което е още по-лошо за икономиката.
Жулиан, в каква сфера е фирмата ви?

Общи условия

Активация на акаунт