Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 62

• 39 116
  • 748
  •   1
Отговори
# 555
Това за десетте % дето Мъск го каза е супер странно защото те в момента могат да продадат всяка кола която произведат, даже се чака с месеци за нова Тесла и хората ги купуват нови и препродават за аповече пари. Иначе целта на фед е точно да охладят пазара на труда и вече се получава. Европейците ако бяха слушали повече имаха златен шанс да избегнат голямата криза преди 10 години. Трудно ще е европа да има балансирана икономика ако изтърват инфлацията извън контрол и започне да се движи по цялата верига. Това най- вероятно вече се случва затова има призиви за по- решителни действия от страна на ецб. Преди 2-3 дена още някой беше писал за това ама забравих кой, ако се сетя ще го пусна.

# 556
  • Sofia
Самата компания е лидер в своята област в САЩ и притеснителното е, че е една от компаниите с най-добри финансови резултати изобщо (оценяваше се на няколко млрд. долара с много консистентен растеж). Т.е. може да си в супер топ форма и да имаш страхотен пазар, но когато инвеститорите се отдръпнат и започваш да мислиш как бизнеса ти да не отиде бързо, бързо към фалит.
До преди няколко месеца, компанията наемаше хора и индикациите бяха да се продължи с този темп. След като ФЕД взе "мерки" и нещата се вмирисаха.

От всички изявления които следя на хора около ЕЦБ фокуса е върху това икономиката да не остане за винаги в стагфлация, така че съм убеден че ще се пипа внимателно. Аз до сега съм останал с впечатление, че ЕЦБ са много последователни и липсват изненади.
Не съм сигурен, че разбирам какво означава, че си сменят мнението през месец? Ако визираш непредвидените обстоятелства на войната, плюс изцяло политическите решения в областта на индивидуалните икономики на страните, както и решенията за санкции срещу Русия - аз не мисля, че може да има централна банка, която като оракул да предвиди кой какво ще направи за да не се налага да прави промени. Но не виждам никакви резки движения.

Neymar09, в Европа не виждам преграване на какъвто и да е трудов пазар, а ако говорим за България - тук пък е направо зле положнието, като заплатите са фиксирани - т.е. не са те тези движищата сила на инфлацията. Не съм убеден изобщо, че има какъвто и да е смисъл да се слага знак за равенство между това което се случва в САЩ и е Европа - съвсем различни проблеми, но се съмнявам ние да сме умните, пък тези в ЕЦБ и ФЕД глупавите.

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 02:14 от julian

# 557
Виж няколко поста по- горе Банк оф Америка очаква доста повече от 0.25. Хората ги мислеха за луди когато преди 5 месеца предвидиха 7-8 вдигания на лихвата от Фед ама може да сеокажат прави. В европа инфлацията е по- зле от щатите и 0.25 няма да помогне с нищо.

7-8, но защото се прави плавно и полека. 8 пъти по 0,25 прави 2 все пак, не някаква огромна цифра.

# 558
Има някакво извратено удоволствие, за да пишат хората постоянно за апокалипсис. С натъртване.
Голямо вторачване как ще се срути светът.
Пак ще повторя и няколко поста по горе го пише - има кеш в България, много кеш, който дори не е в банките.
От всички около мен, които са в процес на купуване или ще купуват, под 20% са с кредит. Всички останали са кеш. Кеш от банка, кеш от буркани.
А вие си пишете за САЩ.

# 559
Да, и аз мисля, че "мечките" в темата винаги са били особено настоятелни Wink

# 560
Ти какво разбираш под апокалипсис? Ще ти дам пример 10-15% безработица е апокалипсис, макар че 85-90% от хорста няма да го усетвт или ще го усетвт като леко сътресение. Дори и в условия на имотен бум, колко % от населението според теб търси дакупи или е купило имот последните 2г? Нямада ровя за статистика, но е под 5%.

# 561
Между 10 и 15 процента разликата е огромна Wink А 10 съвсем не е апокалипсис, доколко ако падне под 7% това по принцип не е много здравословно за пазара на труда. 
И за да не съм голословна, ето как се движи нормално безработицата:

# 562
Пак ще повторя и няколко поста по горе го пише - има кеш в България, много кеш, който дори не е в банките.
От всички около мен, които са в процес на купуване или ще купуват, под 20% са с кредит. Всички останали са кеш. Кеш от банка, кеш от буркани.
А вие си пишете за САЩ.

Кеш, кеш всякъде е пълно с кеш, даже и сигурно и 50% дето теглят ипотечен кредит имат кеш да купят имота но има причина да теглят кредит Grinning

То ако нямаше толкова кеш нямаше да са и такива цените на имотите в България и едно 30% да седят заключени Grinning

# 563
А кое е скъпа? 100 000 лева, 100 000 евро, повече?

# 564
Аз след войната си купих танк… завсеки случай

# 565
  • Пловдив
Гледам Асен Василев по Нова , който обясняваше защо сега ще теглят нов дълг 3млрд.
Та така между другото каза че ЕЦБ щяла да увеличи 3 пъти лихвите до края на годината и затова е по-изгодно сега да се вземат тези 3 млрд на ниска лихва   отколкото в края на годината.

Последна редакция: нд, 05 юни 2022, 19:37 от mdonkova

# 566
Съвсем случайна обява за апартамент с 2 спални 2 бани 115 квадрата чисти във Флорида, не е нещо особено ама става за живеене. 2019 са му вземали около 1600 долара месечен наем, в момента може да е по- близо до 2000 долара.

https://www.coldwellbankerhomes.com/fl/cape-coral/4631-se-5th-av … 106/pid_47425578/

# 567
  • Sofia
Каква е връзката? Или посланието?

# 568
  • София
Съвсем случайна обява за апартамент с 2 спални 2 бани 115 квадрата чисти във Флорида, не е нещо особено ама става за живеене. 2019 са му вземали около 1600 долара месечен наем, в момента може да е по- близо до 2000 долара.

https://www.coldwellbankerhomes.com/fl/cape-coral/4631-se-5th-av … 106/pid_47425578/
Защо постоянно се навира пазара в Америка, който е много далеч от нашия и народопсихологията им е съвсем различна от нашата. Там си сменят щатите като за добро утро, никой не живее с мисълта, че цял живот ще е във Флорида и трябва да си купи жилищее на всяка цена.

# 569
В центъра на Варна има тристайни на БДС за 250 хил евро и като се завърши я му се вземат 1000 лева я не и сигурно ще се чака с месеци да се намери наемател

Общи условия

Активация на акаунт