Медицина в България след завършено средно в чужбина

• 897
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте, завършила съм средното си образование в чужбина (Франция), от 7 до 12 клас. Много ми е трудно да се ориентирам какви документи ми трябват и каква е процедурата по кандидатстване в Медицинските университети в България за човек в моята ситуация. До колкото разбирам условията за чужденци и българи са различни, но аз притежавам само българско гражданство и не съм държала никакви изпити в България, така че не разбирам към коя категория спадам. Много бих била благодарна ако някой попадал в подобна ситуация ми даде някаква информация или ме насочи към агенция, която се занимава с превод на документи/кандидатстване.
Извинявам се ако не питам на правилното място.

# 1
  • СИ
Български гражданин с френска диплома за средно образование. Предполагам, че френското средно се приравнява с българското средно. Може да учиш по държавна поръчка, стига да те приемат. Има два приемни изпита по биология и по химия. Избери си университета в който искаш да кандидатстваш и направо питай там как ще ти смятат бала.

# 2
Много е сложно за българи с диплома за средно от чужбина. Вариант е да завършиш второ средно тук (да приравниш диплома). Имам познат, който беше завършил средно в друга европейска страна, българин. Опита се да кандидатства, не медицина, но няма значение. Искаха му диплома за средно от бг, защото трябва да се приравни. Приравняването е свързано с матури и с предмети, които не си изучавала като история. Тоест учила си история, но не и нашата.

Според мен трябва да се свържеш с университета. Ако искат диплома от БГ отиваш в някое училище, приравняваш някакви там изпити и после лесно.

# 3
Обадете се във отговарящото за района регионално управление на образованието (РУО). Те са отговорни за признаване на дипломи издадени в чужбина.

# 4
Чудесно е, че искаш да се върнеш в България. Трябва да свикнеш, че информация се намира трудно - трябва много време за търсене, четене и питане.
Някои общи правила:
1. България е член на ЕС - правилата за прием на български граждани и на ЕС са еднакви.
2. Няма централизирана система за прием - за информация ровиш във всеки университет, който те интересува.
Например МУ София: https://mu-sofia.bg/priem/ksk/spravochnik-kandidatstudenti/ (търсиш Справочник, наредба, Правила и подобни и четеш).
3. Дипломата за средно образование трябва да преведе и легализира.
виж например бележки под точка 16.4:
"Забележки:
1. Завършилите средно образованиев чуждестранни училища представят
преведена на български език и легализирана по определения ред диплома и
Удостоверение от Регионално управление на образованието за признато
завършено средно образование с оценки, приравнени към оценките по чл.9,
ал. 1 от Наредба № 11/01.09.2016 г. за оценяване на резултатите от обучението
на учениците.
2. Когато в дипломата на български гражданин или гражданин на ЕС и
ЕИП няма оценка, която участва в образуването на състезателния бал, се
прилага т. 1 от Раздел VІІІ Допълнителни разпоредби на настоящия
Правилник, която е в съответствие с §3 от Допълнителните разпоредби на
„Наредбата за държавните изисквания за прием на студенти във висшите
училища в Република България“:"

Прочети и допълнителните разпоредби(от стр. 18) и ще намериш отговори на много въпроси.

Успех.
ПП: Очарована съм колко добре пишеш на български език.

# 5
  • Варна
OfStorms, работя в друг от вузовете във Варна и скоро слушах колежка от нашия учебен отдел да насочва отново първо в РУО кандидат студент в аналогична ситуация. Иначе Учебен отдел е компетентното звено, там ще ти отговорят на въпросите.

# 6
Благодаря за отговорите! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт