ДЕКЕМВРИЙски щъркелови доставки -- тема 3, 2022

• 45 543
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Здрасти! Аз имам друг въпрос от обичайните. Тези, които са в болничен, по колко лв ви изплащат месечно в сравнение със заплатата? Примерно заплатата ви е била чисто по банкова сметка 1000лв, с болничен за цял месец колко лв ви превеждат? Имам голям кредит и се притеснявам да изляза в болничен все още
Ако те осигуряват на реалната заплата би трябвало да получаваш долу горе същата сума

# 481
Не мога да ти кажа, доки ми ги изпрати и каза, че на кръвните е излязло. Сега ще следим и белтък кръв и урина.

rozlet може ли да споделиш как са установили на БХСто, че си с прекламсия, понеже бях останала с впечатление, че дава само индикация за риска от прекламсия 🤔

Извинявам се ако е глупав въпроса, но моята лекарка реши, че е най-удачно само подробния ехографски преглед да направим, тъй като пусках най-разширен възможен пакет пренатален тест (заради мъжки фактор понеже съм инвитро) и не съм правила частта с кръвния и вероятностите и т.н.

Доколкото успях да разбера от лекарката и от една от книгите, които си взех, плюс консултация с още един лекар, разбрах че за прекламсията следят нивата на протеин и албумин в урината плюс кръвното налягане. Предполагам че с избягване на храни, които повишават кръвното (кафе, шоколад, кола и подобни) може да се подобри положението 🙂

В последната урина имах завишено съотношение протеин/креатинин и отново ще пускам, като лекарката спомена и за албумини в кръвта..

# 482
Здравейте!
Аз вече съм в 15та седмица и съм в болницата за серклаж, както бе планиран. Вчера беше процедурата и мина добре. Повечето страховити за мен неща ги минах и продължавам смело напред!
Помня, че на някой в групата му предстоеше серклаж също. Нека ми пише на лични! Да се подкрепим взаимно!
Иначе съм с дългоочаквано момиченце, апетита ми се възвърна, качила съм 2 кг досега, чувствам се добре. Страхове имам, но така ще е...няма как! Целувки на всички и желая спокойствие!!!!

# 483
  • Пловдив
Болничният е 80% от това на което те осигуряват, ако не се лъжа 18 месеца назад.
45 дневния се смята като майчинство и е 90%.

# 484
Днес се записах в ЖК при др М. Сирманова в ДКЦ Неоклиник. И тя ще ми издаде 30 дневен болничен от ЛКК. Тя е лекар от ЛКК.
Излизам в болничен толкова рано защото има голямо напрежение на работата ми (меко казано), не мога да спа поради вълненията. Заради това приех това решение. Иначе ако бях по друг по спокоен проект, сигурно щях да работя с удоволствие.
Аз също мисля да се запиша при нея. Моля споделете как е минал прегледа. Иначе ходя при д-р Цолова пак там и тя ми предложи д-р Сирманова. Не съм си взела още направлението и все отлагам да запазя час.

# 485
Здравейте сега ми дойде известие за вагиналния секрет. Може ли някой да ми каже подробно. Не ми се чака пак до 07.07
Благодаря предварително!

# 486
  • София
Напълно чист ти е резултатът, няма от какво да се притесняваш.

Здравейте сега ми дойде известие за вагиналния секрет. Може ли някой да ми каже подробно. Не ми се чака пак до 07.07
Благодаря предварително!

# 487
Напълно чист ти е резултатът, няма от какво да се притесняваш.

Благодаря предварително!
много благодаря

# 488
Днес се записах в ЖК при др М. Сирманова в ДКЦ Неоклиник. И тя ще ми издаде 30 дневен болничен от ЛКК. Тя е лекар от ЛКК.
Излизам в болничен толкова рано защото има голямо напрежение на работата ми (меко казано), не мога да спа поради вълненията. Заради това приех това решение. Иначе ако бях по друг по спокоен проект, сигурно щях да работя с удоволствие.
Здравей бих искала да попитам колко рано излизаш в коя седмица си вече и ще ти стигнат ли 180 дни до термина?
Аз също мисля да бъда на работа до 1 август и се чудя дали мога още преди 1 август да изляза в болничен.

# 489
Аз съм в непрекъснат болничен от началото на 2-ри месец. Личната ми каза, че мога да си изкарам така цялата бременност. Мисля, че 180-те дни право на болничен не се отнасят за бременност. Във всеки случай няма да се връщам до раждането, защото на работа има вредни за плода вещества и не е желателно, а и психическото натоварване отделно. Някой ако е напълно сигурен за 180-те дни, да каже. Болничните обаче мисля, че влияят на майчинските, намаляват сумата.

Здравей бих искала да попитам колко рано излизаш в коя седмица си вече и ще ти стигнат ли 180 дни до термина?
Аз също мисля да бъда на работа до 1 август и се чудя дали мога още преди 1 август да изляза в болничен.

# 490
180дни се отнасят за всичко. Заедно с бременност. Тоест ако си взела януари и сега пак смяташ всички общо. На мен с първата бременност не ми стигнаха и се явявах на лекарска комисия за ТЕЛК.

# 491
Добро утро, момичета 🌸 Вчера говорих със счетоводителката и мисля, че мога да бъда полезна.
За обикновен болничен, не по причина бременност, първите 3 дни се плащат от работодателя на 70% от това, на което ви осигуряват, а следващите дни се плащат на 80% от НОИ.
Ако болничният е с причина бременност и раждане - то той се изплаща на 100% , като пак първите 3 дни от работодателя и другите от НОИ. 100% обаче не са, ако ви осигуряват на 800 лева, не са 800, а към 600 и нещо, защото това, което се изважда май са все едно осигуровките ( тук не съм сигурна, но не е 100% както си мислех, че е точно на колкото те осигуряват, но се води 100 ).
За това от кога може да излезете в болничен - АГ-то ми го обясни. Тъй като моята професията е рискова и бременността също, той ми каза, ако искам, да си пусна отпуска до 12 седмица и вече нататък той ще ми дава болничен мисля, че всеки месец до края, защото ако ви дадат по-рано, после не стигат дните и трябва да ходите на ТЕЛК.
Дано съм била полезна 😊

# 492
  • до най-прекрасния мъж
Понеже това ми е професията, мисля, че мога да съм полезна. 180 дни е непрекъснатия болничен в рамките на годината. Ако януари сте излизали, тези дни не се броят. Например, аз излязох на 01.04 в болничен за трансфер, който продължих след това. От 01.04 се броят 180 дни и когато те свършат, ако не е дошло време за болничния за бременност и раждане, който се издава 45 дни преди термин, то тогава се явявате на ТЕЛК. Поне в Пловдив процедурата е много облекчена, аз минах само по документи в рамките на час. Ако някой се интересува, нека ми пише на лично да не разводнявам темата. На мен не ми стигнаха точно 40 дни. ТЕЛК ми издаде разрешение и ми удължиха болничния. После си излязох в 45-дневния за бременност и раждане.
Сумите, които се изплащат са на база осигуровки 24 месеца назад. Например, ако са Ви осигурявали на 1000 лв бруто 24 месеца назад, то за общо заболяване ще вземате 80 % от осигуригерния Ви доход или около 800 лв. Сумата е на ден, така че зависи колко работни дни има месеца и затова варира, но се върти около тези пари +/-. Вече като излезете в 45-дневния и нататък, сумата е 90 % или около 900 лв, пак според броя работни дни. Майчинството е същата сума на ден, която сте получавали от 45-дневния нататък за първата година. После е фиксирана сума за втората година.
Болничният не намалява парите за майчинство, спрямо сумите, които ще вземате, ако работите до 45-дневния болничен, изпитано е лично. Аз бях в годината преди да забременея 2 месеца в болничен за лапароскопия и пункция и цялата бременност също. Парите даже са ми с няколко лв повече на ден, отколкото бих вземала, ако не бях излизала изобщо в болничен.

# 493
Благодаря предварително!
Зравейте! Вашия резултат все още не е готов, той е чист защото това е само бланката. При мене беще същото, аз пратих на докторка, а я тя ми каза да изчакам резултатите. Чакайте,  този блак ще бъде попълен след няколко дни.

# 494
blue.angel, благодаря за разширеното обяснение! При явяване на телк искат ли обяснения за причините?

Общи условия

Активация на акаунт