Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия - 5

• 54 912
  • 775
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, може ли някой да ми помогне с възможен транспорт от летището в Бари до централната част. Полета ми е в неделя и за съжаление виждам че метрото не работи. Има ли сайт с разписание -метро и автобус ? Благодаря

Това го снимах на спирката от летището преди 2 седмици.

# 106
  • София
Привет на всички, обичащи Италия. Взела съм билети за Бари за началото на септември, ще съм с двете деца/ големи са - на 22 и 13г/. Не сме били до сега в Италия, всичко ни е ново. Ще бъдем 4 пълни дни - от неделя до сряда. Приемам всякакви предложения - мисля един ден в Алберобело и един ден в Матера. Връщам се да чета старата тема, за да се ориентирам с транспорта. Виждам, че в неделя се движат само автобуси... и други такива специфични неща. Дали е възможно в неделя, от летището направо Матера или да идем в Бари, или понеделник до Матера. Неделя почиват ли магазинчета и кафенета??

# 107
Hris.g, цял ден за Алберобело е много според моите впечатления. Час-два (максимум) за разглеждане и някакво време ако хапнете някъде. Матера по същия начин.
Имайте предвид, че ресторантите в тази част на Италия са с шантаво работно време - от 12:30 до около 14 часа.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 16:16 от Djordja

# 108
Благодаря много на отговорилите. Доколкото виждам , ако полетът ми излита в 6.15 сутринта от Бари  в неделя , няма възможност да ползвам градски транспорт, за да стигна до летището ? Има ли опции? Някой летял толкова рано или идея за хотел с включен трансфер ? Благодаря предваригелно на отговорилите Hug

# 109
  • София
Hris, от Бари има редовно автобуси до Алберобело, които тръгват от централната гара, спирката е от задната ѝ страна, на една голяма улица. Едните са на Ferrovie del Sud-Est, май има и още 2 автобусни компании, които имат курсове дотам.
От летището до центъра също си има постоянно транспорт, включително и в неделя. На сайта на летище Бари е подробно обяснено какво и кога пътува и има линкове да си свалите разписанията, включително и опция да поръчате трансфер. Лятното разписание важи до 3 септември обаче, после може да има промени.
Честно казано, на ваше място не бих потеглила още в деня на пристигането за Алберобело. Насладете се първо на самия Бари, той е много красив град. Аз лично бях много впечатлена от контраста между стария и "новия" град - направо скок във времето от средновековието в 19-ти век. Идете например до катедралата, в подземията ѝ са запазени фрески и мозайки от римската и византийската ѝ предшественица, даже част от път има. Разгледайте замъка - не знам дали още предлагат тур по подземните тунели, но ако да, заслужава си, много беше интересно. А да се разходи човек вечер по крайбрежната улица си е удоволствие. За Алберобело 2-3 часа са ви предостатъчни, там над 80% от трулите са всъщност сувенирни капани за туристи. Виж, Матера е много по-интересна, там даже ако имате възможност да останете до по-късно вечерта, по-добре.

Последна редакция: ср, 20 юли 2022, 17:48 от MayBach

# 110
  • София
MayBach, много благодаря. Ще чета още един месец... а и с децата ще го давам лежерно, с повече разходки . Със сигурност, катонаближи ще имам още много въпроси и ще питам пак.

# 111
В понеделник се върнах от Бари
За сутрешния  полет ползвахме такси- 25 евро
Пиша го за ориентир и в краен случай

# 112
  • Перник
Привет на всички, обичащи Италия. Взела съм билети за Бари за началото на септември, ще съм с двете деца/ големи са - на 22 и 13г/. Не сме били до сега в Италия, всичко ни е ново. Ще бъдем 4 пълни дни - от неделя до сряда. Приемам всякакви предложения - мисля един ден в Алберобело и един ден в Матера. Връщам се да чета старата тема, за да се ориентирам с транспорта. Виждам, че в неделя се движат само автобуси... и други такива специфични неща. Дали е възможно в неделя, от летището направо Матера или да идем в Бари, или понеделник до Матера. Неделя почиват ли магазинчета и кафенета??
Ние също ще сме през септември от неделя до сряда. Аз мисля да се възползвам от директния автобус от летището до Матера за неделята. Резервирала съм и 1 нощувка в Матера. Казват, че е красиво вечер в Матера. Имам и 1 нощувка в Алберобело и 1 в Бари. Програмата ми още не е доизмислена. Засега сигурни са Бари, Матера и Алберобело. 😉

# 113
Здравейте, чудя се колко време предварително се знае, че ще има стачки? Например за септември се чудя как ще е положението?

# 114
  • София
Ние също ще сме през септември от неделя до сряда. Аз мисля да се възползвам от директния автобус от летището до Матера за неделята. Резервирала съм и 1 нощувка в Матера. Казват, че е красиво вечер в Матера. Имам и 1 нощувка в Алберобело и 1 в Бари. Програмата ми още не е доизмислена. Засега сигурни са Бари, Матера и Алберобело. 😉

Аз направих следната програма и се получи много добре.
Ден1 петък - след кацане рано сутринта взехме рейс направо за Матера. Нощувка в Матера.
Ден2 събота - Матера - Алберобело ( с рейсове Матера-Бари и Бари-Алберобело) пристигнахме ранен следобяд.
Нощувка в Алберобело
Ден3 неделя - Алберобело - Пулиано а Маре ( рейс). Разходка в Пулиано с хапване на сандвич с октопод.
Следобяд с влака Пулиано а Маре-Бари. Разходка в Бари и нощувка.
Ден4 понеделник - рано сутринта с рейс 16 до летището

Навсякъде предварително си бях купила билети онлайн. Само за рейса 16 сутринта ги купих предния ден като пристигнахме в бари.
В неделя се движи и влака по основната линия - Бари - Фазано.

# 115
  • Перник

Аз направих следната програма и се получи много добре.
Ден1 петък - след кацане рано сутринта взехме рейс направо за Матера. Нощувка в Матера.
Ден2 събота - Матера - Алберобело ( с рейсове Матера-Бари и Бари-Алберобело) пристигнахме ранен следобяд.
Нощувка в Алберобело
Ден3 неделя - Алберобело - Пулиано а Маре ( рейс). Разходка в Пулиано с хапване на сандвич с октопод.
Следобяд с влака Пулиано а Маре-Бари. Разходка в Бари и нощувка.
Ден4 понеделник - рано сутринта с рейс 16 до летището

Навсякъде предварително си бях купила билети онлайн. Само за рейса 16 сутринта ги купих предния ден като пристигнахме в бари.
В неделя се движи и влака по основната линия - Бари - Фазано.
Горе долу като моя замисъл е. Само, че нашето пътуване започва в неделя.
Директно в Матера, там нощувка в стария град, Sassi di Matera. За Ден 2 и аз така мислех да направя от Матера до Бари и след това Бари-Алберобело, и нощувка там в къщи труло. Simple Smile Ден 3 - още не определен, но със сигурност до вечерта трябва да сме се придвижили до Бари, където ни е третата нощувка.
Да попитам от Алберобело до Полиано а Маре как стигнахте, от кой сайт си купихте билети и къде в Алберобело е спирката на автобуса за Полиано а маре? От Полиано а маре, доколкото знам има удобен влак до Бари.
Мартина Франка и Локоротондо посетихте ли?Ние май имаме малко повече време, защото пристигаме сутринта в неделя и си тръгваме късно вечерта в сряда, може да вмъкна още нещо.Wink

# 116
  • Бургас
И аз с молба за идея какво да правим в Бари в неделя до 15:00, когато ни е настаняването. Че и 35 градуса се очакват ... Flushed
За 5 нощувки сме и май сбърках, като резервирах всичките в Бари, но...са платени вече. Ние също кацаме в неделя. Мислех Алберобело, но предвид почивния ден се отказах. Ще оставим багажа на съхранение и смятам да разучим откъде тръгват автобусите за Алберобело и района окола мястото на настаняване - магазини, аптеки, места за хапване (тук също ще се радвам за препоръки за места, които не са tourist trap). Предвид, че ще имаме доооста време до настаняването къде бихме могли да се "скрием" от очакваните 35градуса.
Моите хора искат и плаж, но те в района на Бари са доста каменисти... май. Градският плаж Panne e pomodoro ми се струва пясъчен, та ще го посетим може би и него.  Гледах, че чак около Капитоло стават пясъчни. Та ще се радвам и тук за идеи.
Планът ми е до обяд разходки до Алберобелло, Полиняно а маре, Монополи, а следобед плаж и безцелно шляене в търсене на  гледки... Simple Smile))
Доста хаотичен и неясен ми е "плана", а вече хич няма време.Flushed

# 117
Panе e pomodoro e с пясък, да. Монополи също има пясъчни плажове я града.
Свържете се със собственика на стаята (хотела) да си оставите багажа по рано.

# 118
  • Свищов
И ние правихме така - сутрин хващахме около 7.30-8 автобус или влак до набелязаната дестинация, разглеждахме и се връщахме до обяд. След като се наобядваме, починем си и се преоблечем ходехме на Pane e pomodoro. Квартиранта ни беше на около 10 минути. Около 5 часа се прибирахме, къпане, почивка и обличане за вечерна разходка в Бари. Да кажа, че на разходките до Полиняно а Маре и Монополи бяхме с банските. На Полиняно плажът и морето са каменни и не ставаше особено, но пък е уникално място и си заслужава да се спуснете до там. На Монополи плажчето много ни хареса. Бяхме на 1 малко близо да двореца. С мъжа ми даже Монополи харесахме най-много. Ден за ден си решавахме програмата. За жалост не стигнахме до Матера, но реално за 3те пълни дни, в които бяхме в Бари, посетихме още 3 места и сме доволни. От Фоджиа ходихме до Манфредония.
 Иначе бяхме по работа и първите дни трябваше да сме във Фоджиа, та веднага след самолета хванахме влак до там. Нямам препоръки какво да правите. Да уточня, че летяхме на отиване в неделя, шатъла се напълни точно преди нас, и хванахме метрото до Бари Чентрале. Това обаче беше преди повече от месец.

P.S. Pane e pomodoro е хубав плаж, само пясък и много плитко и спокойно море.

# 119
  • Бургас
И аз така ги виждам нещата - с банските да си ходим в морските градчета. Simple Smile Иначе мястото ни за настаняване е в старият град, сега погледнах в мапс на около 30 мин пешеходно разстояние от плажа. Не е малко, предвид жегата. Simple Smile))

Bradley Cooper, и аз си го мислех, но при 5Е такса за съхранение и предвид ранния час ми се ми се стори по-добра идеята да го оставим по-рано и да сме свободни.

Общи условия

Активация на акаунт