Любители на рози 3

• 58 319
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
  • Между гори и планини
Две красавици цъфтящи сега.
Тази мисля е Мистър Линкълн, защото вече имам една такава. Много красив карминено червен и кадифен цвят.
Бебето ми щамбова роза с две различни цветчета. Червеното е толкова тъмно, че чак чернее, не може да се предаде със снимка.
Дали от резница на щамбова роза ще стане храстовидна?

# 646
  • при късмета
Gradina Roza, ще има достатъчно височина за влачещата. Пишеше, че става висока около 2.5 м., а самия стълб ще е 2-2.05м., има 30 см. до нивото на площадката и на горния ръб е предвидено да стърчат напред напречните греди, като зъбци, точно за катерещи растения. Стълбовете ще са големи греди 10 х 10 см. смятам, че ще издържат, както и горните зъбци.
А ниската роза ,станових, че не е мини, а бордюрна. Сега остава само точния сорт да ми дадат

# 647
Gradina Roza, ще има достатъчно височина за влачещата. Пишеше, че става висока около 2.5 м., а самия стълб ще е 2-2.05м., има 30 см. до нивото на площадката и на горния ръб е предвидено да стърчат напред напречните греди, като зъбци, точно за катерещи растения. Стълбовете ще са големи греди 10 х 10 см. смятам, че ще издържат, както и горните зъбци.
А ниската роза ,станових, че не е мини, а бордюрна. Сега остава само точния сорт да ми дадат
Мини и бордюрни е едно също. Отнася се за рози с височина до 50-60 см. Това с катерещите на греди 10Х10 см. и идеите изобщо няма да стане. Първо, че 10Х10 см. е много малко място за увиване на катереща роза. Второ , за такъв тип увиване на пирамиди или обелиски се използват рози тип рамблер. Това са рози с меки клони, които има възможност да се увиват в желаната посока. Другите типове катерещи много бързо вдървят стеблата и не подлежат на увиване. За тях се отнася хоризонтиране на стеблата , за да имат цъфтеж.
Пример на роза увита около обелиск. В случаят е използвана почвопокривна, но рамблерите изглеждат по същия начин. Това увиване не може да се постигне на място 10х10 см. Не е лошо да помечтаеш, но реализацията няма да отговори на желаното, ако не се подберат правилните видове. 

Някоя от швейцарките. Все още не съм ги научила наизуст имената Simple Smile Може би Метаморфоза Thinking

# 648
  • София

Още едно бебе цъфна

# 649
.... за такъв тип увиване на пирамиди или обелиски се използват рози тип рамблер. Това са рози с меки клони, които има възможност да се увиват в желаната посока. Другите типове катерещи много бързо вдървят стеблата и не подлежат на увиване. За тях се отнася хоризонтиране на стеблата , за да имат цъфтеж.
Пример на роза увита около обелиск. В случаят е използвана почвопокривна, но рамблерите изглеждат по същия начин. Това увиване не може да се постигне на място 10х10 см. Не е лошо да помечтаеш, но реализацията няма да отговори на желаното, ако не се подберат правилните видове. 

...

Gradina Roza, благодаря за полезните съвети и моля за още. "Другите типове катерещи" ли се наричат climber? Тази:

https://www.rosen.de/en/garden-roses/specific-situation/shady-areas/florentina

доста израсна и трябва да ѝ направя нещо, моля за идеи - арка или пирамида? Или стълба или решетка?
Отново благодаря Simple Smile

# 650
FB680797BGM, climber са катерещите рози с едри цветове , повторно цъфтящи и 95 % с клони, които бързо се вдърдяват. Т.е. новите селекции. По вида на цветовете са разнообразни - ЧХ, флорибунди, грандифлори. По мое лично мнение въпреки , че някои рози са селектирани climber , реално са огромни храсти с височини до 3 м. Имам Boogie - Woogie на Poulsen, която никак не прилича на катереща. Един огромен храст , който се простира на 2,5 м. ширина и толкова височина. Едно кълбо , което не ми изглежда катерещо. Имах и Bridge of Sighs на Harkness , която пак се води climber , но е от полупростоцветните видове и бавно вдървяваща клоните. Тя беше по-лесна за подвеждане, но ми измръзна една зима и после вече нямаше място за нея Sleepy
Погледни в тази фейсбук група https://www.facebook.com/groups/128976933978210 Ще видиш голямо разнообразие на катерещите рози , които са прикрепени по стени, арки, пирамиди. Дори имаше една Флорентина без никакви опори, плъзнала по земята. Красиво като идея, но трябва да имаш голямо място. Диаметър от 3 и повече метра за да се разположи аз лично нямам. Всяко място е кът при мен Sweat Smile
Тук може да видиш разликите между рамблер и клаймбер https://yaskravaklumba.com.ua/stati-i-video/sazhentsy/rozy-klaim … etistyh-krasavits
Има чудесни нови селекции на повторно цъфтящи рамблери от Кордес и Тантау предназначени за саксии и малки градини. Сериите Starlet на Tantau и Siluetta на Kordes. Май няма да излязат много малки рози , но изглеждат по-прибрани на ширина. Съдя по снимки, които ми изпращат клиенти. Реалните им височини и ширини ще се видят следващата година в градините им.

# 651
Gradina Roza, благодаря.
Огромен храст висок 2-3метра как трябва да се подрязва? На височина, до която може да се стигне, нали? Трябва ли да ги хоризонтирам? До стената на 🏡 имам две такива стари, бързо втърдяващи се. Бутнаха улука, защото нямаха никаква опора. Стената се беше намокрила, отнесох голямо конско... Сложих такива железа, малко трудно ще ги насоча да се движат по тази конструкция, но съм длъжна да го направя:

Беше така

Купих бамбукови колчета, днес другите рози ще ги връзвам на пирамиди или нещо подобно.

# 652
FB680797BGM, по принцип за катерещи рози по стена се слага дървена или метална решетка, която да е поне на 10 см. разстояние от стената. Така се избягва влагата по мазилките. Желателно е катерещите да се хоризонтират за повече цвят.
Една англичанка , която има почти черни цветове - Midsummer Nights Dream.  След пълно отваряне , тъмното остава по краищата на цвета.

И японката Dawn Aube / Kimura, която е силно ароматна

# 653
Колчетата:

Тази розовата всъщност дали е катереща или рамблер, съвсем не знам.

Доволна съм Simple Smile
Градина Роза, благодаря за съветите Simple Smile

# 654
FB680797BGM, бамбука няма да издържи тежестта им. За начало е добре. Пирамида най-евтиния вариант е да се направи от къдраво желязо за строителство, ако има някой да ти ги завари. Долу ширината им трябва да е поне 1 м. и да се заварят няколко пръчки хоризонтално на две места по височината. И обелиск може да се направи от това желязо, но да са от по-дебелия профил.
Нито една от двете рози не е рамблер. Рамблерите освен дребните цветове , които цъфтят подобно на грозд с многобройни цветчета имат и дребни , седемлистни листенца. Такива са и почвопокривните рози.  Едрите листа , които в повечето случаи за по 5 на брой / !!! излизат и по седем между тях / и едри цветове в съцветие по 2-5-6 броя са клаймери.
Не зная коя е първата роза и какъв вид е, но не е рамблер. Най-добре е да се купуват рози с имена , за да се знае какво купуваш като сорт и как да се грижиш за розата. Ако не се вманиачаваш на темата рози , то с 10-15 видови рози с имена може да се направи прекрасен розариум. Видовите / патентни рози са по-скъпи, но знаеш какво имаш. Евтините без имена не знаеш какво купуваш , не знаеш какъв вид е, слаби, некачествени растения , които или умират или ще станат каталожни храсти след 4-5 години.
Well Being , силно ароматна на Harkness

И Scarlet M.decor , почвопокривна в щамбова форма. Преди три години я подарих на моя братовчедка, която искаше каскадна щамбова роза. Тази пролет я изрязах малко повече, за да има възможност в основата на присадките да се вдърят и засилят носещите клони. Следващата година клоните трябва да паднат до земята. Scarlet M.Decor много се използва и като катереща. Показвала съм я в катереща форма назад в темата.

# 655
...
Не зная коя е първата роза и какъв вид е, но не е рамблер. Най-добре е да се купуват рози с имена , за да се знае какво купуваш като сорт и как да се грижиш за розата. Ако не се вманиачаваш на темата рози , то с 10-15 видови рози с имена може да се направи прекрасен розариум. Видовите / патентни рози са по-скъпи, но знаеш какво имаш. Евтините без имена не знаеш какво купуваш , не знаеш какъв вид е, слаби, некачествени растения , които или умират или ще станат каталожни храсти след 4-5 години. ...
Доста несериозно съм постъпила, като не съм си записала коя къде слагам... Първата би трябвало да е или Cinderella® (https://www.rosen.de/en/garden-roses/shop-by-type/fragrant-roses/cinderella или Rosengräfin Marie Henriette® https://www.rosen.de/en/garden-roses/shop-by-type/fragrant-roses … n-marie-henriette ? , ще ги разглеждам още) на Кордес. Така ми се струва, отворих си фактурата от преди две години и ги сравних една по една. Наистина храстовидна е, което е добре в случая.
Слаби са ми розичките, тънки са им стъблата.
Имам една друга роза на седем-осем години, с добри стъбла и листа, всяка година става по 120-150см висока, но никога не е цъфтяла. На югозападния ъгъл на къщата е, тъмно ли ѝ е, защо не цъфти според вас?

# 656
FB680797BGM , да си знаеш, че Cinderella по нашите ширини може да достигне 2 и повече метра. Толкова и на ширина може да даде.  За другата роза не зная защо не цъфти. Може да е катереща и ако всяка година я режеш като ЧХ , да няма възможност да заложи пъпки. Само предполагам, защото не зная какво имаш.

# 657
  • Добрич
Кога трябва да се подрязват розите през есента? сега или като опадат листата?

# 658
Кога трябва да се подрязват розите през есента? сега или като опадат листата?
Здравей. Рози не се режат есен. Основното оформяне и рязане на рози се извършва ранна пролет. Есен се скъсяват само клоните на ЧХ и модерните храсти на около 1/1.20 см. Това се прави да не бъдат пречупени от сняг. Стеблата на катерещите рози добре се укрепват било към ограда, било към арка за да не се чупят от сняг. Не се режат есен рози, защото ако получат измръзване, то ще бъде по горната част на стеблата , като се запазят спящите пъпки в долната част и присадката. Ако се изреже по ниско , то вероятността да измръзнат спящите пъпки и да се загуби розата е над 50 %. Силно измръзнала роза се възстановява до каталожни размери поне две години. Ранна пролет започва основното рязане с изчистване на измръзнали клони, рязане на стари , изрязване на вътрешни клони за въздух на храста.

# 659
Здравейте, на място с размери  3 метра на 80см колко рози мога да сложа? Харесала съм си следните - Jubile du Prince de Monaco (флорибунда), Aspirin Rosе (флорибунда), I Am Grateful Plant'n'Relax (флорибунда), Amorosa (чаен хибрид), Fiji Eleganza   (чаен хибрид)  и Moulineux DA. А като ги получа на гол корен веднага ли трябва да ги засадя, защото имам други храсти на това място и трябва да ги преместя?

Общи условия

Активация на акаунт