Любители на рози 3

• 58 322
  • 733
  •   1
Отговори
# 630
за мен лично залагането на резници е абсолютна загуба на време, първо ще чакаш поне 5 години докато стане в що годе готов вид, после не се знае как ще върви, защото доста са всъщност на присадки и вървят добре само в този си вид.
В момента има огромно разнообразие от красиви, здрави и достатъчно цъфтежни рози, помислете какви точно харесвате и ще можем дори и тук да ви ориентиране с имена и снимки, и после да си ги купувате по име, да ги режете и садите оптимално, а не да гадае те ще оцелее ли и какво ще бъде..... Освен цвят, обърнете внимание на формата на чашката, дали е по плоска или е чашковидна като божур, дали има малко листенца като шипка или пък богат и пухкав и т. н.
Малките розички са бордюрни, но не ви ги препоръчвам особено. има и по ниски модерни храстовидни рози, които няма да ви създават главоболия

# 631
Получавам понякога подаръци мини рози от супермаркети и малко ми е досадно. Според мен са дрогирани еднодневки "за еднократна употреба". Веднага ги посаждам в градината и някои оцеляват. Не съм им фен.
Този сорт какъв е, някой разпознава ли го:

Дали е https://www.rosen.de/en/garden-roses/shop-by-type/climbing-roses/florentina/29-00
Или https://eu.davidaustinroses.com/products/sir-john-betjeman ? Или пък нещо друго?
Трябва да си водя записки вече, остарявам и забравям къде какво съм сложила Grinning

# 632
Флорентина няма ли едни шармантни жълти тичинки? на цвят червено-червено, а остинката, не съм я виждала на живо, но май както повечето не е баш червена, а повече розова.....
Имам и аз една такава мини, от сантимент я дондуркам вече 10 години, че я гледаме с мъжа ми още от гаджета, преди децата .... то черни петна, то мана, листа хвърля...., за нищо, нито цвета цвят нито формата. ако искате ниска цветна туфа, вземете друго цвете.... или поне от ниските кордески, например  Pompom Veranda известна като Пашмина ,нe боледува,  цъфти, даже и на засушаване и слънце държи що годе....

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 00:03 от Солена Луна

# 633
Ще ги изчакам да разцъфтят напълно, ако не окапят в жегата.
Предишните цветове ги отрязах пак така, полуразцъфтели, а не помня как беше миналата година.

# 634
  • при късмета
Ниската роза пак я харесах на цвят. В малко магазинче и не в саксия, а рязан цвят. От едно стебло горе е на букетче.
Не знам дали ще успея да ги науча по видове и с имена, подреждам си лехите с цветята по цветове, които ми харесват. За щамбовите рози намерих място, до година се надявам да има още една, влачещите ще са пред терасата, пуснати по стълбовете на навеса и за храстовидните, май са чаени не съм сигурна, отделих друго, слънчево място. Ще се съберат само 3, 2 цвята вече съм харесала, ще измисля още 1. Мъничка та, понеже е лилава като едната влачеща, мислех да я сложа пред терасата, където има леха с бордюрен карамфил, ще се вържат по цвят. Но не искам да е много над нивото на бетона,за това ми трябва до 40 см. на височина. Ще търся и жълтеникава за от другата страна, жълтата влачеща, на която беше сбъркан цвета ще е на краен стълб. Дължината на терасата е 10 м. и като изключим 1.50 за стъпалото от терасата към двора, отпред цялото ще е леха с карамфили и тук таме има игличета. Та затова ги търся по цвят и вид

# 635
Получавам понякога подаръци мини рози от супермаркети и малко ми е досадно. Според мен са дрогирани еднодневки "за еднократна употреба". Веднага ги посаждам в градината и някои оцеляват. Не съм им фен.
Този сорт какъв е, някой разпознава ли го:

Дали е https://www.rosen.de/en/garden-roses/shop-by-type/climbing-roses/florentina/29-00
Или https://eu.davidaustinroses.com/products/sir-john-betjeman ? Или пък нещо друго?
Трябва да си водя записки вече, остарявам и забравям къде какво съм сложила Grinning

Не е Флорентина със сигурност. Тя има съвсем различни на вид цветове още преди разцъфтяване.

На мен ми прилича най-много на Червен Еден /Ерик Табарли/. Аз имам такава. ЧХ е. Обикновено така си остава на топки. Не се отваря до край.

Прилича и на Червено пиано, но по-скоро съм за Ерик Табарли, защото той има един такъв малинов нюанс, а пианото е по-червено.

# 636
Намерих коя е Флорентината с тичинките. И се сетих, че тази би трябвало да съм я купувала преди две години от Бриколаж.
Чаените хибриди не са ли по един цвят на стъблото? Тази е с няколко, ето я сега, малко прегряла от жегата:

Не знам как да я оформям, моля за съвети, благодаря Simple Smile Рязането на цветовете е над първото 5-листно клонче, така ли е или греша?

# 637
  • София/Варна
Намерих коя е Флорентината с тичинките. И се сетих, че тази би трябвало да съм я купувала преди две години от Бриколаж.
Чаените хибриди не са ли по един цвят на стъблото? Тази е с няколко, ето я сега, малко прегряла от жегата:

Не знам как да я оформям, моля за съвети, благодаря Simple Smile Рязането на цветовете е над първото 5-листно клонче, така ли е или греша?
За рязането - ДА.
Не е флорентина тази със сигурност.

# 638
Не е Флорентина тази по-горе, търсих ѝ името.
А Флорентина я намерих днес в градината, би трябвало да е тази

Тя пък е със седем листни клончета.

# 639

Чаените хибриди НЕ са с по един цвят. С по един цвят са сортовете за рязан цвят.

Трудно е по снимка да се определя сорт. На мен най-много ми прилича на Ерик Табарли.
Но си зависи и самия храст на какво прилича. Което от снимка на цветовете само няма как да се разбере.
Не ми е от любимите рози на мен Ерик Табарли. Моята се случи малко на сянка, но като гледам и на свекървата се държи по същия начин. Прави по няколко цвята на върха на клоните. Те често не се доразтварят напълно, а си увяхват на топки.

Много изчерпателна информация за сортовете рози може да откриете в руската Енциклопедия роз и да видите характеристиките.

Хм, сега видях, че не я водят ЧХ, а храстова.
Така или иначе не ми е любима.

Последната показана със седемлистните клончета е Флорентина!

# 640
  • На морето!
И от мен едни изстрадали от слънцето и дъжда рози, които на всичко отгоре цъфтят прекрасно и безимонно е градината ни.

# 641
  • Между гори и планини
До нас има имот с полуразрушена къща. Розата пред къщата, нито рязана, нито пръскана срещу листни въшки и мани, цъфти от пролетта до първи сняг. Тази есен ще си режа и сложа от нея в двора.

# 642
  • София
Слагай, и още сега. Така спасих една от необитаем съседски двор, които новите собственици разораха изчистиха, отсекоха овощни дървета, махнаха всякаква сянка и зарязаха отново. Просто ги няма. И един бял божур пак оттам спасих. За розите, знаеш под шише. И да е влажно. Всеки ден сипвай  в шишето вода. Проба - грешка.

# 643
  • Между гори и планини
Много е горещо при нас, 36° на сянка. Есента ще е по подходящо. Набелязала съм си няколко в наше село 🤣

# 644
Ниската роза пак я харесах на цвят. В малко магазинче и не в саксия, а рязан цвят. От едно стебло горе е на букетче.... За щамбовите рози намерих място, до година се надявам да има още една, влачещите ще са пред терасата, пуснати по стълбовете на навеса и за храстовидните, май са чаени не съм сигурна, отделих друго, слънчево място.
"Ниската" роза се нарична спрей и никак не са ниски като храсти в градината. Повечето трудно издържат в градински условия и са податливи на болести. Най-вече на черни петна.
От градинските сортове мини рози , които няма да надхвърлят 40-60 см. са - Lavender Ice , Heidi Klum , Cappucchino на Tantau, Red River, Suprise Party / тази е спрей / ... Серията срей на Pheno Geno , но достигат до 70-80 см.  За моментът се сещам за тези, но има и други.
Стълбовете на навеса едва ли са много високи. Катерещите рози достигат до 3-3,5 м. Това, че пише 2.3-3м. е приблизително. Повечето надхвърлят 3 м. на височина. Знаеш ли, че розите се режат цветовете след цъфтеж? Интересно е как ще ги изрязваш? Как ще оформяш храста при основното пролетно рязане? Повечето катерещи дават обилни цветове при вертикален налкон на клоните.
Не съм съгласна и със Солена Луна за Pashmina. Достига благополучно до 120-150 см. Цветовете гният при дъжд, горят на слънце. Храстът наистина е здрав, но на цвят е много зле.
Coral Gelee / Kawamoto цъфти

Общи условия

Активация на акаунт