СЕДМИ КЛАС предизпитна високоефективна!

• 45 845
  • 895
  •   1
Отговори
# 675
  • София
При нас бележките ще ги дават по график на 13.06 около обяд. Явно повсеместно не се смогва за по рано, както е било предишни години. Тъкмо пък няма да има време да ги загубят Laughing
Това с преразказите ми се струва непредвидимо. Вярно, че дават напоследък по модерни текстове, но може и нещо по класическо, но непознато. Бързо сравнение на Регалия  - От Глина на първия, през О, Хенри на втория, до Добри Жотев на третия. Ха, предположи какво ще...На школата доколкото помня са давани по класически - от Ангел Каралийчев, Емилиян Станев, на СМГ учители пък дадоха на последния Айзък Азимов. Всъщност допустимо ли е от чужд автор, а не от български, да е текст?

# 676
Още миналата година от МОН споделиха, че са създали банка с оригинални ( непубликувани) текстове на съвременни български автори за преразказите от НВО. После се оказа, че " Череши"  не е съвсем оригинален – появи се информация, че го имало макар и не точно в същия вид на страницата на Карабашлиев. Разрази се кратка буря и се оказа, че текстът мистериозно( или не толкова) е изчезнал от нея.

# 677
  • София
Според модела:
4.4. задача за създаване на текст:
Дидактическа задача: Прочетете текста (неизучавана художествена творба) и напишете подробен преразказ от името на неутрален разказвач/от името на посочен герой.
Мисля, че щом целия тест е на изучаем материал само от бългрски автори, следва и текста да е на български автор.
Аз залагам на Заточеници или Художник за теза. Ще ги забият в десета глуха Simple Smile

# 678
  • София
Мда, по "Заточеници" наскоро сякоха глави. А за "Художник" ме е страх да си помисля 😁

# 679
"Ходужник" е лесно, едва ли ще го дадат.
"Серафим" също. "По жицата".

Нещо по-трудно ще измислят.

# 680
За преразказите - една година, мисля че 2020, защото по спомен непосредствено след нашия набор, се падна текст, който го имаше в учебните тетрадки по БЕЛ на едно издателство. Дори аз публикувах текста от тетрадката на детето ми от предната година. Това беше някакъв луд късмет за деца, учили по това издателство. И май след това го измислиха с "банките". А иначе, падал се е преди много години чужд автор - Лев Толстой, но не помня годината.Допълвам-, "Акулата" 2013г.
Успех на децата!

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 10:56 от Светкавица

# 681
  • София
Залагам на "Една българка". Това първо ми изникна в главата.Smile

Моят днес е сам вкъщи. Не се сме се чували досега. Или играе на компа или учи, но вече съм оставила на неговата преценка.

# 682
  • София
Аз нали съм по "статистиката" Stuck Out Tongue Winking Eye
Тази година се честват : Добри Чинтулов- 200г. от раждането му и Пенчо Славейков- 110г. от смърта му.

Миналата година - Вазов 100г. от смърта му.

В някоя стара тема бях чела как коментирайки си у дома таткото казал - виж лой автор има годишнина.  Grinning
Е , дали е истина , незнам!
Разбира се по предните години пак го има Вазов, ама без да има юбилей. Confused
Може да е и По жицата - нещо състрадателно и в унисон със събитията .... щом няма да е Опълченците Stuck Out Tongue Winking Eye
смених човечето! нещо са ми големи пръстите, а екрана малее и не улучвам точното човече Sunglasses

# 683
  • в очите на дъщеря ми
Божеее...девойката е болна...хремава, боли я гърлото, кашля.....ша се тръшна, ша умра....не смея да я тествам....щото....
utro77  "Немилите.." са  сред "любимите" възможности за прекрасната...разни деца!
Сакралните  "бележки", класната ще ги връчи на 14.06 в ръцете на всеки ученик, заедно с личната ученическа карта ...да видим

Последна редакция: пт, 10 юни 2022, 11:28 от Мамзел Нитуш

# 684
  • София
Мамзел, споко, нали го изкарахте ноември, всичко ще е наред! Много витамин Ц., за носа слагаш в едно флаконче физиологичен разтвор и няколко капки прополис и да пръска на 1 час днес. Ще го пресечете!

# 685
Мамзелче, и при нас ще е тъй с бележките и картата. Само детооо, на нашите след като приключат, щели пак да им ги приберат,даването отново ще е на следващото по Мат., после си остават у тях. Целта е да не ги загубят или забравят. Вярно е, че в нашата буква има доста, които ще направят едно от двете. Доказвали са го. Аз за всеки случай пък, помолих да ми ги снима и прати, тя пък пита за какво ми е, еее, как за какво, да си ги имам, да си ги принтирам, да видя дали ще функционира. Винаги може да станат засечки. Като бях там и я питах, каза, че тепърва ще ги извадят и разпределят.
И да попитам, тез бележки в плик ли са, запечатани ли са по някакъв начин, или как? Щото ако са запечатани по някакъв начин, то тогава няма да получа фото на тях.

# 686
  • София
Прословутите бележки преди повече от месец бяха издадени от РУО и разпределени по училища в София.
На набора го дадоха миналата седмица в петък (явно подозирайки, че повечето деца ще си останат вкъщи).
Не е запечатан, отделен най-прост лист А4 беше. Защо не го дават идея нямам.

Последно, разпределението по стаи го получихме преди два дни в школо, нямат отделно листче за всеки ученик.

# 687
Дали има връзка с годишнини, дали е съвпадение....
Ще доживеем , ще видим.

Аз като кандидатствах право навремето, учителят ми каза "В никакъв случай няма да се падне Съединението по История", защото имаше годишнина и всички щели да очакват да се падне. Затова не го преговарях. А се падна точно то. Добре, че беше лесно като тема, та се справих.

На матурата ми по БЕЛ / явявах се за повишаване/ се падна Йовков, въпреки че предната година се беше падал пак.

Мамзел, не можах да разбера наистина ли "Немилите" са любими на детето, защото си сложила любими в кавички.

# 688
Залози какво ще е сега?
😊😊😊
Обещах да проверя НВО-тата за тезите. Ето резултатите:
2021 - Немили - недраги
2020 - На прощаване
2019 - Бай Ганьо
2018 - Опълченците на Шипка
2017 - Опълченците на Шипка
2016 - Немили - недраги
2015 - Българският език
2014 - Заточеници
2013 - Немили - недраги
2012  - Една българка
2011 - Немили-недраги
2010  - Немили - недраги
Това е.Sweat Smile

# 689
  • в очите на дъщеря ми
Дали има връзка с годишнини, дали е съвпадение....
Ще доживеем , ще видим.

Аз като кандидатствах право навремето, учителят ми каза "В никакъв случай няма да се падне Съединението по История", защото имаше годишнина и всички щели да очакват да се падне. Затова не го преговарях. А се падна точно то. Добре, че беше лесно като тема, та се справих.

На матурата ми по БЕЛ / явявах се за повишаване/ се падна Йовков, въпреки че предната година се беше падал пак.

Мамзел, не можах да разбера наистина ли "Немилите" са любими на детето, защото си сложила любими в кавички.
Ми щото,  главата не ме слуша...Sweat Smile исках да кажа, че девойката ги харесва и разсъждава с удоволствие върху тях, това много ме учудва, защото за мен са с леко неразбираем език и много далече от едно съвременно дете.

Общи условия

Активация на акаунт